WOUTER BOLANGIER

Bezoeken najaar 2017: MATERIE

atelierbezoek | Erpe-Mere | 10 december 2017
Glaskunstenaar Wouter Bolangier maakt al meer dan dertig jaar glaskunst op internationaal niveau. Hij gebruikt de breekbaarheid en transparantie van glas om leven, vergankelijkheid, relatie en religie te visualiseren.

Ook na al die jaren blijft werken met glas voor Bolangier een uitdaging. Het materiaal doet immers niet altijd wat je voor ogen hebt. Maar het zijn net die moeilijkheden om het te materiaal beheersen en het blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden die het werken met glas zo boeiend houden. Ontwerpen doet hij thuis; voor het maken van grote stukken trekt hij naar Tsjechië, waar hij nauw samenwerkt met andere glaskunstenaars. Ook glasblazen doet hij daar. Zandstralen, zagen en slijpen en andere afwerkingen doet Bolangier in zijn atelier in Erpe-Mere. Dat bevindt zich - toepasselijk - in een oude serre. 


WANNEER: ZONDAG 10 DECEMBER OM 11U
WAAR: ERPE-MERE
PRIJS: 8 EURO


BEZOEKEN NAJAAR 2017: MATERIE

ma·te·rie (de; v; meervoud: materiën, materies); 1. (grond)stof; 2. onderwerp (om over te spreken, te schrijven).

In de kunst is materie niet enkel de grondstof waarmee een kunstenaar aan de slag gaat. Vaak brengt het een belangrijke bijdrage aan de betekenis of het onderwerp van het werk. Meer nog, voor heel wat kunstenaars vormt de materie het onderwerp zelf.

Elk materiaal heeft eigen kenmerken en vormt zo ook eigen uitdagingen. Of het nu om glaskunst, textiel, beeldhouwkunst, metaal- of houtbewerking gaat: het materiaal gedraagt zich niet altijd zoals een kunstenaar wil. Maar de barrières die een kunstenaar moet overwinnen om de materie te beheersen maken de artistieke zoektocht net verrassend en zinvol.

Tijdens de atelierbezoeken maken we kennis met verschillende kunstenaars die materie centraal zetten in hun werk. Ze tonen hun creatieproces, van idee tot realisatie, van materie tot kunst.

 
log in om in te schrijven