ESTATE PHILIPPE VANDENBERG - VOLZET

Schilderkunst van nu

atelierbezoek | Sint-Jans-Molenbeek | 24 januari 2016
Een bezoek aan Estate Philippe Vandenberg laat je kennismaken met het werk van schilder Philippe Vandenberg (1952-2009). Zoekend, kritisch en met een stevige dosis verwondering daagt deze schilder de ethische context van het kunstwerk uit met woorden, beelden en symbolen. Universele motieven zoals oorlog, religie en mobiliteit transformeert hij op een heel eigen manier. Nooit is de dialoog met de actualiteit en de maatschappij veraf.

In zijn werk zijn een reeks van radicale verschuivingen in stijl en thema te zien. Die gaan terug op de socio-culturele ontwikkelingen rondom hem, zoals bijvoorbeeld de val van de Berlijnse Muur en de studentenopstand op het Tiananmen-plein (1989). Maar evengoed hebben ze te maken met zijn persoonlijke visie op schilderkunst. Vandenberg was een zelfverklaard ‘kamikazeschilder’: voor hem hield elk nieuw werk de vernietiging van het vorige in. Doorheen de jaren trachtte hij het tastbare te overstijgen en verf om te zetten in licht. Hoe de virtuositeit van zijn vroege werk geleidelijk aan plaatsmaakt voor een fragiele eenvoud, is dan ook mooi te zien doorheen zijn oeuvre. Met Estate Philippe Vandenberg willen de kinderen van de schilder de nalatenschap van hun vader levend houden.

Wanneer: zondag 24 januari 2016, 14-16u

Waar: Sint-Jans-Molenbeek

Prijs: 8 euro

SCHILDERKUNST VAN NU
Een blik op enkele hedendaagse schilderspraktijken
Hoe beleven hedendaagse schilders de actie van het schilderen, de balans tussen figuratie en abstractie, de keuze voor bepaalde materialen, dragers, technieken, textuur, thema’s en de uitwerking van deze thema’s? Hoe komen ze telkens weer tot een eigen oplossing? 
Tijdens deze reeks atelierbezoeken maken we kennis met verschillende kunstenaars, die elk vanuit hun eigen invalshoek een heel eigen beeldtaal ontwikkelen.