KARIN HANSSEN - VOLZET

Schilderkunst van nu

atelierbezoek | Antwerpen | 12 maart 2016
In de schilderijen van Karin Hanssen spelen noties als tijd en verleden een hoofdrol. Hanssen werkt regelmatig met flashbacks: die laten haar toe om afstand te nemen van haar onderwerp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat reproducties, filmstills en foto’s een belangrijk uitgangspunt vormen. Dit atelierbezoek is volzet.

Door te werken naar foto’s die verwijzen naar schilderkunst en het beeld te verplaatsen naar het schilderij, geeft ze het oorspronkelijke beeld zijn plaats in de schilderkunst terug – via de omweg van de foto. Daarbij duikt regelmatig de ‘Rückenfigur’ op, een personage dat met de rug naar de kijker staat. 
Zowat alle beelden gaan terug naar een afgebakende periode ergens tussen de jaren ‘50 en ’70. Heropbouw en hoop stonden toen centraal, fotograferen en filmen werd plots toegankelijk voor iedereen. Het leverde een historische explosie aan beeldmateriaal op, inclusief beelden die Hanssen als ‘Trojaanse paarden’ beschouwt: schijnbaar onschuldig, maar met een verborgen boodschap. Manipulatief, omdat de kijker niet genoeg argwaan aan de dag legt. Bij dit atelierbezoek zal dan ook duidelijk worden dat de onschuld die uit de schilderijen van Karin Hanssen lijkt te spreken, slecht schijn is. Steeds is er een dreiging voelbaar, alsof je bij een film terugspoelt tot net vóór het drama zich voltrekt.

Wanneer:
 zaterdag 12 maart, 11-13u

Waar: Antwerpen

Prijs: 8 euro

SCHILDERKUNST VAN NU
Een blik op enkele hedendaagse schilderspraktijken
Hoe beleven hedendaagse schilders de actie van het schilderen, de balans tussen figuratie en abstractie, de keuze voor bepaalde materialen, dragers, technieken, textuur, thema’s en de uitwerking van deze thema’s? Hoe komen ze telkens weer tot een eigen oplossing? 
Tijdens deze reeks atelierbezoeken maken we kennis met verschillende kunstenaars, die elk vanuit hun eigen invalshoek een heel eigen beeldtaal ontwikkelen.