JAN VANRIET - VOLZET

Schilderkunst van nu

atelierbezoek | Antwerpen | 30 april 2016
Als geen ander kan Jan Vanriet een verhaal puur in beelden vertellen. Persoonlijke herinneringen en verwijzingen naar de (kunst)geschiedenis combineert hij tot gelaagde aquarellen met dubbele bodems die steeds ruimte laten voor de interpretatie van de toeschouwer. Vanriet vermijdt nadrukkelijkheid, omdat die – zo zegt hij zelf – ‘een overdaad aan betekenis’ veroorzaakt. Uit zijn schilderijen spreekt dan ook een zekere afstandelijkheid en vervreemding. Dit atelierbezoek is volzet.

Journalist Piet Piryns herkent er tegelijk een ‘strijdbare melancholie’ in. Vanriet is een verkenner. De ervaringen en kennis die hij heeft opgebouwd laat hij spreken doorheen zijn oeuvre. Dat kent dan ook vele stijlwissels, zelf noemt hij het ‘post-stilistisch’. Zijn vroege werk is luchtig en onbevangen, een verwijzing naar
de Britse pop art is nooit ver weg. Maar gaandeweg verandert de toon. Vanriet focust meer op herinneringen en reflectie en staat stil bij persoonlijke herinneringen, maatschappelijke problemen en geschiedenis. Ondanks de grote variaties in stijl is altijd een sterke beeldende, vertellende kracht aanwezig, net als een aantal motieven die steeds weer terugkeren. Wie zich in Vanriets werk verdiept, verdrinkt niet in de veelheid maar begint net de samenhang te zien. Dit atelierbezoek zal daar zeker toe bijdragen.

Wanneer: zaterdag 30 april, 11-13u

Waar: Antwerpen

Prijs: 8 euro

SCHILDERKUNST VAN NU
Een blik op enkele hedendaagse schilderspraktijken
Hoe beleven hedendaagse schilders de actie van het schilderen, de balans tussen figuratie en abstractie, de keuze voor bepaalde materialen, dragers, technieken, textuur, thema’s en de uitwerking van deze thema’s? Hoe komen ze telkens weer tot een eigen oplossing? 
Tijdens deze reeks atelierbezoeken maken we kennis met verschillende kunstenaars, die elk vanuit hun eigen invalshoek een heel eigen beeldtaal ontwikkelen.