ATHAR JABER - VOLZET!

Bezoeken najaar 2017: MATERIE

atelierbezoek | Hoboken | 14 oktober 2017
Athar Jaber, beeldhouwer van Iraakse origine, groeide op in Italiƫ en woont nu al tien jaar in Belgiƫ. Zijn fascinatie voor beeldhouwkunst groeide tussen de meesterwerken van onder andere Michelangelo en Donatello.

In zijn werk brengt hij de klassieke traditie van het marmerkappen in contact met nieuwe experimentele technieken. Het marmer wordt daarbij letterlijk aangetast en bewerkt, niet alleen door hamer en beitel, maar evengoed door zuurerosie, zandstraling of kogels.

Athar Jaber heeft een fascinatie voor onafgewerkte beelden: ‘Ik improviseer op steen. Elk kapspoor dat ik maak kan het laatste zijn. In die zin is het beeld altijd af.’

Het mooiste moment tijdens het proces van het maken van een beeldhouwwerk, ontstaat wanneer ontstaat wanneer onverwachte toevalligheden gebeuren. Dan blijkt dat het creëren niet alleen een verkenning van het beeld wordt, maar ook van zichzelf. ‘Het vinden van een oplossing is een verlichtende, bijna extatische ervaring’, vertelt hij. ‘Omdat je een resultaat bereikt dat je nooit had kunnen bedenken. Je overstijgt jezelf.’

WANNEER: ZATERDAG 14 OKTOBER OM 14U
WAAR: HOBOKEN
PRIJS: 8 EURO

BEZOEKEN NAJAAR 2017: MATERIE

ma·te·rie (de; v; meervoud: materiën, materies); 1. (grond)stof; 2. onderwerp (om over te spreken, te schrijven).

 In de kunst is materie niet enkel de grondstof waarmee een kunstenaar aan de slag gaat. Vaak brengt het een belangrijke bijdrage aan de betekenis of het onderwerp van het werk. Meer nog, voor heel wat kunstenaars vormt de materie het onderwerp zelf.

Elk materiaal heeft eigen kenmerken en vormt zo ook eigen uitdagingen. Of het nu om glaskunst, textiel, beeldhouwkunst, metaal- of houtbewerking gaat: het materiaal gedraagt zich niet altijd zoals een kunstenaar wil. Maar de barrières die een kunstenaar moet overwinnen om de materie te beheersen maken de artistieke zoektocht net verrassend en zinvol.

Tijdens de atelierbezoeken maken we kennis met verschillende kunstenaars die materie centraal zetten in hun werk. Ze tonen hun creatieproces, van idee tot realisatie, van materie tot kunst.


(Foto: Florence)