LUX 2019

BRENG JE WERK IN BEELD (VOLZET!)

cursus/workshop | 3 februari tot 26 mei 2019
Ben je op zoek naar een professionele manier om je artistiek werk te delen met de wereld van de kunsten? Deze zondagsreeks brengt je stapsgewijs idee├źn om je kunst nog uitgebreider op de kaart te zetten. Hoe kom je met je werk naar buiten? Je komt het te weten tijdens inspirerende sessies. Alle sessies vinden plaats bij Wisper in Leuven (OPEK).

Prijs voor het volledige traject: 180 euro.
Deelnemers ontvangen ook de 3 publicaties van Kunstwerkt rond tentoonstellen.

1. FOTOGRAFEER JE BEELDEND WERK

Docent: Cedric Verhelst

Zondag 3 februari 2019

Hoe fotografeer je een schilderij, ets, tekening, beeldhouwwerk, installatie, textiel werk – noem maar op? Hoe stel je je kunstwerk op, wat met het licht en welke achtergrond gebruik je? 

Vanuit zijn ervaring als reproductiefotograaf zet Cedric Verhelst de belangrijkste punten op een rijtje en krijg je een heleboel tips mee naar huis. Hij leert je hoe je zelf met een eenvoudig digitaal toestel een perfecte reproductiefoto kan maken, ook al heb je geen of weinig ervaring met fotograferen. Want een goede reproductiefoto kan je beeldend werk heel wat meerwaarde bezorgen.

De publicatie: ‘Hoe fotografeer ik mijn kunstwerk?’ vormt de leidraad van deze workshop en is inbegrepen in de deelnameprijs.

 Over Cedric Verhelst: Cedric Verhelst is grafisch ontwerper en fotograaf, gespecialiseerd in kunstboeken en kunstreproductiefotografie. Hij werkt vaak in opdracht van musea, uitgevers, galeries, architecten en kunstenaars.

2. SCHRIJVEN OVER JE BEELDEND WERK                          

Docent: Paul Hendrikse

Zondag 3 maart 2019

Hoe inspireer jij als kunstenaar anderen om stil te staan bij je beeldend werk? Door je kunstwerk zelf, uiteraard. Maar ook met prikkelende woorden die niet alles uitleggen, maar wel de blik van de kijker verruimen.

In deze interactieve workshop leer je hoe je een korte, krachtige en taalzuivere tekst schrijft die aanzet om je beeldend werk dieper te beleven. Je leert enerzijds een algemene tekst schrijven over je werk en anderzijds specifiek schrijven over één bepaald werk. We staan ook stil bij wat het überhaupt betekent om een werk in woorden te vatten.

Over Paul Hendrikse: In zijn werk verkent Paul Hendrikse de raakvlakken tussen geschiedenis, biografie en fictie. In zijn videowerken, installaties, boeken en performances maakt hij veelvuldig gebruik van teksten. Hendrikse toonde zijn werk in binnen- en buitenland o.a. bij Contour Mechelen, Bozar, Kunsthalle Basel…

3. PORTFOLIO (online/ offline)

Docent: Geoffrey De Beer

Zondag 31 maart 2019

We bekijken hoe je een portfolio samenstelt, welke aspecten belangrijk zijn en hoe je die vorm kan geven. Zowel de papieren portfolio als online-mogelijkheden komen aan bod. We staan stil bij het verschil tussen een werkportfolio en een presentatieportfolio, de verschillende onderdelen van een portfolio, actuele tendensen in het gebruik van sociale media en andere digitale kanalen. Ook promotiemiddelen als visitekaartjes, uitnodigingen en het belang van netwerken komen aan bod.

Aan de hand van inspirerende voorbeelden krijg je een beter zicht op deze materie en je krijgt input om zelf aan de slag te gaan. Aan de hand van een aantal hulpmiddelen krijg je een helder beeld van je eigen situatie en waar je naartoe wil. Zo maken we een SWOT-analyse en stellen een vision board samen om je toekomstperspectief helder te krijgen. We staan ook stil bij hoe je werk selecteert in functie van een bepaald doel.

Over Geoffrey De Beer: Geoffrey De Beer is kunstenaar en galeriehouder van de Base-Alpha Gallery in Antwerpen. Hij cureert ook exposities en werkte mee aan de publicatie ‘De kunst van het presenteren’. Rond dit thema geeft hij regelmatig infosessies.


4.TENTOONSTELLEN

Docenten: Geoffrey De Beer en Katleen Vinck

 Zondag 28 april 2019

Je krijgt allerlei tips over waar en hoe je kan tentoonstellen. Hoe kies je een geschikte exporuimte? Zowel niet-commerciële kanalen als galeries komen aan bod. We staan zowel inhoudelijk als praktisch stil bij de belangrijke vraag: hóe toon je werk? Elementen als ruimte-indeling, tentoonstellingsmateriaal, info op de expo en belichting zijn daarbij essentiële factoren. Ook de zakelijke kant van het tentoonstellen nemen we onder de loep.

We gaan ook praktisch aan de slag en werken rond ‘opstellingen’. Op welke manier kan je werk tonen in een ruimte? Hoe toon je je werk in combinatie met werken van andere kunstenaars? Hoe bouw je een presentatie die het werk ondersteunt? Welke rol kan belichting spelen? We testen zelf een aantal mogelijkheden uit en ondervinden het in de praktijk.

Over Katleen Vinck: Katleen Vinck is beeldend kunstenaar en vermengt aspecten uit haar achtergrond in scenografie, beeldende kunst en architectuur tot hybride vormen. De laatste jaren had Katleen Vinck o.a. tentoonstellingen in de Warande Turnhout, MuZEE / Permekemuseum, Base-Alpha gallery en de Biënnale van Drenthe. Ze maakte in het verleden scenografieën voor verschillende theater- en dansgezelschappen in België, Nederland en Duitsland en ontwerpt regelmatig de scenografie voor tentoonstellingen in het Fotomuseum Antwerpen en voor Rasa. Tot 2016 leidde ze de afdeling scenografie aan de Antwerpse Academie.

 

5. FEEDBACK OP PORTFOLIO EN BEZOEK EXPO

Docenten: Geoffrey De Beer en Paul Hendrikse

Zondag 26 mei 2019

Intussen ben je een stap verder, je weet nu hoe je het kan aanpakken. Gaandeweg heb je ideeën opgedaan en aan een eigen portfolio gewerkt. Dat kan op papier en/of digitaal zijn.

De laatste werksessie bespreken we je portfolio (in wording) en je plannen voor de toekomst.

Samen met enkele mensen uit het vak bespreek je je papieren en/of digitale portfolio. Waar sta je en waar wil je naartoe? Met deze opbouwende feedback en tips sta je weer een stap verder op je artistiek pad.

In de namiddag bezoeken we samen een expositie en krijg je een ‘insiderslook’: we gaan in gesprek over de visie, organisatiestructuur, selectieprocedure van de tentoonstellingsmaker. Een mooie afsluiter van dit traject.

INTERESSE? Schrijf in via mail naar annemie@kunstwerkt.be