Vakrebellen

Nog niet gehoord van Vakrebellen? We stellen ze graag aan u voor.

Wie zijn ze?
Leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs leren een vak. Ze worden opgeleid om heel goed te worden in een bepaald ambacht: metaalbewerking, textiel, houtbewerking… Zo kunnen ze later in de industrie of als zelfstandige aan de slag.

Maar wat als een kunstenaar langskomt in de les?

Dan krijg je Vakrebellen! Vakrebellen zijn leerlingen die hun materiaalkennis en ervaring eens helemaal anders inzetten, die experimenteren en grenzen verkennen, die samen met een kunstenaar kunst maken en over kunst nadenken.


Wat doen ze?
De kunstenaar gaat met de Vakrebellen en hun docent in gesprek over materiaal en techniek. De leerlingen tonen de kunstenaar hoe ze op school werken, de kunstenaar toont hen zijn atelier, wie er werkt en wat ze maken. Daarna gaan ze samen aan de slag om een concept creatief uit te werken. Het resultaat presenteren ze tijdens een feestelijk toonmoment. 


Waar vind je hen?
Tot nu toe zijn er Vakrebellen gesignaleerd in het VTI Tielt (vierde jaar hout, basismechanica en elektrische installaties), in het Sint-Jozefinstituut Kontich (vierde jaar creatie - mode) en in het Sint-Ursulainstituut Lier (vijfde jaar Moderealisatie en -verkoop). Het is best mogelijk dat er in de loop van 2015 - 2016 ook in andere scholen Vakrebellen opduiken.