LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Berlinde De Bruyckere: Sculptures & Drawings 2000-2014

expo | Gent | 18 oktober 2014 tot 22 februari 2015
http://www.smak.be
In de herfst van 2014 presenteert S.M.A.K. de meest uitgebreide solotentoonstelling van Berlinde De Bruyckere (°1964, Gent) tot nog toe. De tentoonstelling is voor België een primeur aangezien er na de grote projecten in het Middelheimmuseum (1996), het MuHKA (2001) en het Caermersklooster (2002) geen solotentoonstelling met haar werk in eigen land plaats vond.

In de tentoonstelling komen zowel sculpturen in textiel uit de jaren negentig aan bod als latere werken in paardenhuid waarmee Berlinde De Bruyckere wereldwijde faam verwierf. Zij krijgen een plaats naast en tussen figuratieve beelden in was die de laatste jaren geleidelijk aan van een menselijk lichaam transmuteren in een vegetale vorm. ‘Kreupelhout – Cripplewood’, de indrukwekkende installatie die Berlinde De Bruyckere in 2012-2013 creëerde voor het Paviljoen van België op 'La Biennale di Venezia', is hiervan het meest bekende voorbeeld en wordt helemaal heropgebouwd in S.M.A.K..

In het kader van de tentoonstelling verschijnt een omvangrijke overzichtscatalogus in samenwerking met Mercatorfonds. Het boek omvat een overzicht van  het oeuvre van de afgelopen 25 jaar naast visueel bronmaterieel uit het rijk archief van Berlinde De Bruyckere. Onder het redacteurschap van Angela Mengoni leveren Emmanuel Alloa, Gary Carrion – Murayari en ook Mengoni zelf een essay aan. Artistiek directeur van S.M.A.K., Philippe Van Cauteren, schrijft een persoonlijke brief.

De tentoonstelling wordt gerealiseerd met de steun van ‘De Nationale Loterij’ en ‘Belfius’.