LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Jef Geys

expo | Gent | 11 april tot 6 september 2015
http://www.smak.be
S.M.A.K. presenteert werk van Jef Geys, die radicaal breekt met kunst als autonoom gegeven. Kunst is voor hem verstrengeld met het alledaagse leven. In de geest van Jef Geys wil S.M.A.K. je prikkelen om bij deze tentoonstelling je eigen verhaal te vormen, net zoals de kunstenaar door middel van zijn werk zijn eigen verhaal schreef.

Jef Geys (°1934, Leopoldsburg) breekt radicaal met kunst als autonoom gegeven. Zijn werk manifesteert zich als kritische analyse of kennisoverdracht in de vorm van onder meer alledaagse voorwerpen of afbeeldingen die de kunstenaar in zijn vertrouwde omgeving (Balen) vindt en bv. via zijn ‘Kempense Informatiebladen’ verspreidt. Geys voert niet alleen kritisch onderzoek naar de waarde en originele status van kunst, het museum als instituut en het aura van de kunstenaar, hij snijdt ook bredere maatschappelijke thema's aan. Hiërarchieën keert hij om of ondermijnt hij door middel van identiteitswisselingen, infiltraties van zijn werk in ongewone contexten of de introductie van de gewone dingen des levens in zijn kunst. Uit zijn archief van het alledaagse puurt de kunstenaar op gezette tijden nieuwe syntheses waarmee hij vastomlijnde denkpatronen over kunst of het leven in vraag stelt.

In S.M.A.K. plant Jef Geys onder meer recenter werk te tonen dat net als zijn ouder werk ontstaat uit institutioneel-kritische en politiek-maatschappelijke kwesties. Scherpe vragen en antwoorden zullen worden geformuleerd met betrekking tot o.a. de betekenis van kunst en musea. Als een adelaar zal Geys een gevleugelde blik werpen op wat voor hem was en niet was, wat is en niet is en wat had of zou kunnen zijn.