LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Lili Dujourie | FOLDS IN TIME - Plooien in de tijd - Plis du temps

expo | Gent | 6 juni tot 4 oktober 2015
http://www;smak.be
In haar werk vermengt Lili Dujourie invloeden van Vlaamse Primitieven met haar persoonlijke, artistieke benadering. Ze speelt met de sensualiteit en directheid van materialen.

In haar werk vermengt Lili Dujourie (°1941, Roeselare) invloeden van Vlaamse Primitieven zoals Jan van Eyck met haar persoonlijke, artistieke benadering. Ze werkt in marmer, papier-maché, staal, lood, fluweel en keramiek, waarbij ze decoratie en ornament een centrale rol geeft en speelt met de sensualiteit en directheid van de materialen. Dujouries sculpturale ingrepen vechten een strijd uit tussen schilderij en sculptuur, tussen balans en zwaartekracht, tussen abstractie en figuratie en tussen hun fysieke aanwezigheid en hun omgeving. Daarnaast maakt Dujourie ook videowerk met een heel eigen inslag. Haar kernthema’s zijn de relatie tussen natuur en cultuur, het verstrijken en het gewicht van de tijd en haar zoektocht naar een emotioneel begrip van ruimte.

Deze tentoonstelling vindt parallel plaats in S.M.A.K. (Gent) en in Mu.ZEE (Oostende). De twee luiken, de ene in het binnenland en de andere bij de zee, bestrijken Dujouries werk vanaf haar debuut in de jaren ’60 tot vandaag. De tentoonstelling krijgt ook een extra dimensie: Lili Dujourie koos het MSK Gent als locatie om het allereerste werk gemaakt in fluweel, Maagdendael uit 1982 tentoon te stellen.