LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Af-wachten

Kunst in de Kunstkamer

expo | Zottegem | 15 september 2015 tot 15 november 2015
http://www.hildegoossens.com
Recente en nieuwe werken van Hilde Goossens rond het thema wachten, afwachten en verwachten. Bibliotheek Zottegem, 2de verdieping (kunstkamer en stiltekamer) Van 15 september tot 15 november 2015

Over de tentoonstelling

 

Wachten en vluchten zijn 2 kernmotieven die steeds terugkomen in het werk van Hilde Goossens, vaak gecombineerd met elkaar. Je kan ook wachten om te vluchten of vluchten om te wachten, beiden zijn nooit doelloos. Deze 2 kernmotieven zijn onderling sterk met elkaar verbonden, maar zorgen ook voor een dualiteit.

 

In deze tentoonstelling kan je een aantal werken zien uit 2014 maar ook meer recentere werken die in de laatste maand voorafgaand aan de tentoonstelling werden gemaakt. Je kan de evolutie zien in dit af-wachtende werk, welke voornamelijk een zoektocht is naar een eigen beeldtaal. Van beschilderde foto’s, naar het gebruik van sjablonen met veel aandacht voor de negatieve ruimten, tot het grotere werk op doek waarbij gebruik werd gemaakt van projecties met vervormde tekeningen, en waar wat niet geschilderd wordt even belangrijk is als de beschilderde delen. Een zoektocht die nog lang niet ten einde is.

 

Beschilderde foto’s

In 2014 werd een zoektocht aangevat met een serie foto’s die beschilderd werden. Op zoek naar een techniek om een beeld te reproduceren op een geschilderde manier werden kopiën van foto’s gebruikt. Later werden collages gemaakt van foto’s en combinaties van abstracte en figuratieve elementen. Ook nu nog worden voorstudies op kopiën van foto’s, maar ook deze worden opnieuw gebruikt om verdere voorstudies te maken. In deze zoektocht wordt een vereenvoudiging gezocht, een verdere uitzuivering van het beeld en de verschillende elementen.

 

Gebruik maken van sjablonen

Om deze beschilderde foto’s te reproduceren op een groter formaat werden sjablonen gebruikt. Dit resulteerde onder andere in de 2 versies van “Waiting Chairs”, waar vooral de negatieve ruimten opvallen en aanspreken.

 

Wat niet geschilderd wordt is even belangrijk als de beschilderde delen

De negatieve ruimten die onstonden tijdens het gebruik van de sjablonen trokken de aandacht, maar om op nog groter formaat te kunnen werken werd gebruik gemaakt van nog een andere techniek. Door afbeeldingen ruw over te nemen op een transparant veld dat vervolgens geprojecteerd werd op het witte doek ging de vervorming nog een stap verder. Het contrast tussen de verschillende vlakken die steeds meer vervormen vergrootte en resulteerde in het onbeschilderd laten van vlakken. De personages verschijnen als geschilderde sjablonen waarbij de sterke penseelstreken heel erg zichtbaar zijn.Over Hilde Goossens

 

Hilde Goossens (°1978) is een beeldend kunstenaar die leeft voor en door haar kunst. Ze ziet vooral schoonheid in de imperfectie en het toeval.

 

Op vijfjarige leeftijd ging ze al naar de academie in Waasmunster, tot ze na lang aandringen mocht doorzetten naar het voltijds kunstonderwijs.

Ze koos voor de richting Vrije Beeldende Kunsten aan Sint-Lucas in Gent, en behaalde daar een grote onderscheiding voor de eindejaarproef van het zesde middelbaar.

 

Na een hobbelig parcours en vele jaren activiteit in haar atelier, zette ze in 2015 de stap naar een professionele artistieke activiteit en het ondernemerschap.

Hilde ondernam een lange zoektocht naar een steeds verdergaande abstractie van haar kernmotieven: cirkels en vogellichamen. In 2014 liet ze dit los. De pure abstractie bleef onbereikbaar zolang zij steeds weer dingen bleef herkennen en zien in haar semi-abstracte werken.

De menselijke figuur werd opnieuw toegelaten in haar oeuvre, vaak in combinatie met geabstraheerde elementen.

 

Het experiment is heel belangrijk in haar streven naar vernieuwing, ze maakt daarbij gebruik van alles wat ze maar kan vinden hetgeen resulteert in geschilderde werken, maar ook in mixed media werken, een combinatie van het bewerken van bestaande beelden en schilderkunst. Dit experiment leidde haar ook naar het maken van artefacten en sculpturen waarbij ze haar eigen geschilderde wereld schept.