LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Tweesprong

Artistieke Textielgroep Et Cetera

expo | Gent | 26 augustus tot 11 september 2016
De negen leden van artistieke textielgroep Et Cetera zetten al hun bagage aan textiele vaardigheden in om een persoonlijke interpretatie te geven aan het thema 'tweesprong', een plaats van belangrijke beslissingen. U ziet werk van Lieve Dekeyser, Veerle Dupont, Marleen Haezebrouck, Carine Heyligen, Lieve Jacob, Gerda Standaert, Lieve Smets, Bie Vandyck en Ann Van Dyck

TWEESPRONG

project van ‘Artistieke Textielgroep Et Cetera’

In het Hof van Ryhove

Onderstraat 22, 9000 Gent

 

Open van 26 augustus tot 11 september 2016

telkens op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur

 

De negen textielkunstenaars van Et Cetera kiezen elk jaar een thema dat hen inspireert om nieuw werk te maken. Voor deze tentoonstelling gingen  ze aan de slag met 'tweesprong’.

Een tweesprong is een plaats waar een weg zich in tweeën splitst. Wie zich aan een tweesprong bevindt, staat voor een beslissende keuze. Het is een plaats vol spanning en potentieel, maar het heeft ook een gevaarlijke kant. Je moet immers afstand doen van je veilige, vertrouwde omgeving en gaan voor iets nieuws en onbekends. Mislukking en ontgoocheling liggen op de loer, maar net het zoeken en experimenteren maken je keuze interessant.

 

Ook tijdens het creatief proces moet de kunstenaar beslissende keuzes maken.  Het kiezen van onderwerp, formaat, materiaal, kleur, techniek dringt zich al snel op. Wat voeg ik toe, wat laat ik weg, wanneer is het werk af ? Soms lijkt de gevolgde weg na jaren dood te lopen. Dan worden technieken te zeer uitgepuurd, lijkt alles te vanzelfsprekend en is het tijd voor een nieuwe uitdaging. De leden van Et Cetera zetten al hun bagage aan textiele vaardigheden in, om een persoonlijke interpretatie te geven aan ‘tweesprong’. Het materiaal van hun keuze gaan ze bewerken en assembleren, weven, verven, vilten, batikken, stikken met als resultaat een hedendaags werk. Tijdens hun individuele zoektocht worden sommige leden aangegrepen door het wereldgebeuren, de mensheid die in deze woelige tijd voor een tweesprong staat. Wereldwijd zijn mensen op de vlucht als gevolg van oorlog en klimaatverandering. Anderen laten zich door hun persoonlijke ervaringen inspireren. Iedereen komt vroeg of laat voor een tweesprong te staan en ervaart het dilemma van een keuze die zich opdringt.

 

Hoewel textiele technieken al eeuwen oud zijn, worden ze door de leden van Et Cetera toegepast op een hedendaagse manier, met nieuwe inzichten, moderne materialen en verfrissende combinaties. De tentoonstelling 'tweeprong' geeft hiervan een mooi overzicht met werk van Lieve Dekeyser, Veerle Dupont, Marleen  Haezebrouck, Carine Heyligen, Lieve Jacob, Gerda Standaert, Lieve Smets, Bie Vandyck en Ann Van Dyck.

 

www.textielgroepetcetera.be