LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

These Strangers... Painting and People

expo | Gent | 1 oktober 2016 tot 8 januari 2017
http://www.smak.be
De tentoonstelling toont de menselijke figuur in de schilderkunst van de afgelopen veertig jaar. Ze biedt geen overzicht maar verkent de individuele oeuvres van een aantal schilders die ons, vanuit de traditie van het portret, confronteren met het kijken naar het subject en de terugblik van de geportretteerde.

In de loop van de kunstgeschiedenis evolueerde de schilderkunst van het aanbrengen van verf op een drager als een subjectieve daad naar een complexe praktijk die zich in een tussenzone bevindt. Het medium werd een domein waar het persoonlijke de massaproductie ontmoet. Manuele handelingen worden er gecombineerd met industriële technieken en de pure verbeelding gaat er gepaard met de toe-eigening van beelden uit de media en de kunsten.

De portretschilderkunst werkt onder diezelfde nieuwe omstandigheden. Waar het geschilderde portret aanvankelijk symbool stond voor het streven naar natuurgetrouwheid, speelde het nadien een cruciale rol bij de opkomst van het individualisme. Binnen onze netwerkcultuur waar het zelfbeeld wordt gekneed en gevormd via de blik van de omgeving, stelt de portretschilderkunst pertinente vragen bij begrippen als originaliteit, identiteit, gender, subjectiviteit en (zelf)bewustzijn.

Met werk van Nicole Eisenman, Victor Man, Alice Neel, Paulina Olowska, Nicolas Party, Elizabeth Peyton, Avery Singer, Henry Taylor & Katharina Wulff.