LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Nairy Baghramian | Déformation Professionnelle

expo | Gent | 26 november 2016 tot 19 februari 2017
http://www.smak.be
Baghramian (°1971, Isfahan, Iran; woont en werkt in Berlijn) verkent en werkt verder op de beeldtaal van modernisme en postminimalisme. De beeldhouwster raakte internationaal bekend voor de manier waarop ze met sculpturen en site-specifieke installaties tentoonstellingen maakt die het menselijk lichaam en zijn gebaren uitspelen, onthullen en ontmantelen.

Baghramian (°1971, Isfahan, Iran; woont en werkt in Berlijn) verkent en werkt verder op de beeldtaal van modernisme en postminimalisme. De beeldhouwster raakte internationaal bekend voor de manier waarop ze met sculpturen en site-specifieke installaties tentoonstellingen maakt die het menselijk lichaam en zijn gebaren uitspelen, onthullen en ontmantelen. Haar werk benadrukt grenzen, overgangen en leemtes in de museale en stedelijke ruimte, waarbij ze focust op de relatie tussen lichaam en gebouw en verwijst naar mode en design, theater en dans.

Door gebruik te maken van gebogen staalplaten en zacht rubber, geometrische frames en hybride objecten, spiegels, kunststof, was en textiel en zowel assemblages als werken uit één stuk, onderzoekt Baghramian de vormelijke modellen en het theoretisch kader van sculptuur. Daarbij daagt ze de ruimtes waarin ze tentoonstelt uit binnen het ruimtelijke spanningsveld dat onlosmakelijk met haar artistieke productie is verbonden.

Déformation Professionnelle bestaat uit een reeks nieuwe sculpturen en installaties die voortbouwen op sleutelwerken binnen Baghramians oeuvre van de voorbije vijftien jaar. Daarvoor herinterpreteerde ze niet alleen de kunstwerken zelf maar ook gereedschap en ander werkmateriaal waarmee de werken werden gerealiseerd. In deze zin bekritiseert, benadrukt en rekt Baghramian met deze tentoonstelling het begrip ‘retrospectieve’ uit. Via haar speelse variant op de retrospectieve ontrafelt en bevraagt ze de conceptuele, economische, fysieke en sociale aspecten van beeldhouwkunst.

De tentoonstellingstitel is een Franse uitdrukking die duidt op de vervorming van iemands wereldbeeld onder invloed van zijn overgespecialiseerde blik als expert, maar daarnaast drukt Déformation Professionnelle ook het doorgronden uit van iemands beroep of métier: in dit geval dat van de kunstenaar.

Nairy Baghramian | Déformation Professionnelle is een samenwerking tussen S.M.A.K. Gent, Museum der Moderne Salzburg en Walker Art Center Minneapolis.