LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Evelien Gysen

Forest Hill (what's calling you)

expo | Antwerpen | 23 februari tot 12 maart 2017
http://www.shoobil.be
do - vr - za : 14.00 - 19.00 zo : 14.00 - 17.30

Evelien Gysen situeert zich in het domein van de fotografie en de grafische kunsten. 
Via een afwisselend en onorthodox gebruik van o.a. fotokopie, gepixelde structuren, prints, fotografie, beeldbewerking, drukpers komt zij tot persoonlijke iconen.
De landschappen, vaak voorstellingen gemaakt via foto’s van maquettes, spreken over de deconstructie van het beeld dat als ‘echt’ aanvaard wordt.
Het psychische verschijnsel ‘pareidolia’ kunnen we niet wegsteken bij het lezen van haar werk; een vorm van illusie waarbij je een zodanige interpretatie van onduidelijke of willekeurige waarneming hebt, dat je hierin herkenbare dingen meent te ontdekken, ontstaan uit fout-positieven van de menselijke patroonherkenning. Het is op deze manier dat Evelien beelden ensceneert die je doen twijfelen aan de authenticiteit ervan.
Het hermetische van de vaak ‘vage’ en gepixelde afbeeldingen intrigeert.  
Vaak lijken ze ogenschijnlijk gerecupereerd uit wetenschappelijke magazines, dubieuze websites over buitenaards leven en tijdschriften over het onverklaarbare, niet duidelijk of zij refereren naar een verleden of een post-apocalyptische toekomst.
Zonder expliciet te zijn, primeren ‘het mysterieuze’, ‘het angstwekkende’ en ‘het niet gestipuleerde’ .Die fenomenen, die door het grafische drukwerk vastgelegd worden, is een terugkerend thema bij haar werk, zowel in het beeld als door een bewuste keuze van techniek.

Gelijktijdig presenteert Evelien bij (sho͞o′bĭl′) Gallery ook een kleine publicatie met de gelijknamige titel ‘Forest Hill (what’s calling you)’. Deze publicatie bestaat uit 24 afbeeldingen die eerder een sfeer scheppen dan een verhaal vertellen. Het toont een imaginaire plaats waarin werkelijkheid en illusie samenkomen.