LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

De Betoverende Tuin 2017

Internationale kunsttentoonstelling

expo | Jodoigne | 11 augustus tot 24 september 2017
http://www.de-betoverende-tuin.info
De Betoverende Tuin opent opnieuw de deuren en nodigt de bezoeker uit voor een reis doorheen mysteries en schoonheden, transformaties en metamorfoses. Deze grote natuurlijke tuin, gesitueerd op de overgang van Vlaams naar Frans, verwelkomt een verrassende, internationale kunsttentoonstelling. Het is verbazingwekkend mooi, soms humoristisch, soms burlesk, po√ętisch maar ook bedachtzaam of meditatief

Een veertigtal kunstenaars uit België, Frankrijk, Indonesië, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, zijn vertegenwoordigd met werken in glas, steen, metaal, hout, textiel en keramiek, land art en street art, klankinstallaties en muziek.

Dit jaar verwelkomt Art Sanctuary meerdere nieuwe kunstenaars, onder andere:

-> Ann Geirnaerdt (B) – Brons - Kwetsbare figuren:
Ann Geirnaerdt wilt laten zien hoe een mens steeds zoekende is, behoefte heeft aan verbondenheid en geborgenheid, maar toch zijn eigen kracht wil behouden. Een mens betracht harmonie en wil voluit in het leven staan. Nu eens kwetsbaar, dan weer krachtig, en steeds op zoek naar zijn eigen nest, dat zij of hij het liefst wil delen met anderen.

-> Chris Engels (B) – Keramiek - Ruwe klei gekneed en gevormd tot karakters:
Ruwe klei is de basis van de werken van Chris Engels, gekneed en gevormd tot karakters die een vertolking worden van beweging en emotie.
Het proces van kleuren en bakken geeft aan elk beeld een eigen persoonlijkheid.
Na een loopbaan in de informaticasector, was de tijd gekomen om zijn creativiteit uit te diepen, in de beeldende kunst onder begeleiding van de befaamde keramiste Elly De Jaegher ( +2011 ).

-> Christian Delory (B) – Recuperatiematerialen - Geeft oud ijzer nieuw leven:
Christian Delory, - een originele kunstenaar en een meester vakman, - recupereert alle soorten oud ijzer om poëtisch, nieuw leven te creëren.
Of het nu een renpaard, een golf spelend kip of een ‘wafelbak’-lezer betreft, allen bewegen, springen, rennen of verbergen zich.

-> Diane Gacki (B) - Keramiek en glas – Ontmoet mensen en landschappen:
Diane Gacki creëerde haar eerste “Village People” met behulp van Jacqueline Leyman. Beetje bij beetje, gaf zij hen meer karakter door het gebruik van verschillende kleuren, hen een hoed te geven en … namen: de blinde (met zijn wandelstok en de enige met ogen), Gibus (met de hoge hoed), Nelson (zwart met een kleurrijke band, afgewerkt op de dag van het overlijden van Mandela), Jean-Michel (met hoedje, omdat het doet denken aan Folon), ...

-> Guy Deltour (B) – Belgische Blauwsteen – Stromende beelden:
Guy Deltour beitelt boeken, machines en fonteinen uit de plaatselijke Belgische blauwsteen. De stapels boeken nemen een loopje met de wetten van de zwaartekracht. Zijn machines kunnen onmiddellijk het werk in de plaatselijke steengroeven hervatten. Hij werkt ook samen met een Afrikaanse bronsgieter die zijn boeken in een kleurrijk brons omtoveren.

-> Jean-Luc Absil (B) - Brons – Uitbeelden van een onbereikbare  emotie:
Jean-Luc Absil vertoont de vrouw in al de weelderigheid van een stralend leven. Uit zijn beeldhouwkunst, met sereen realisme en natuurlijke sensualiteit, straalt een sfeer van ingetoomde lust. In de thema’s van de kuise moeder of de prikkelende maîtresse, streeft hij naar de natuurlijke erotiek en idealiseert hij de lust van het lichaam en zijn bekoringsvermogen.

-> Lydia Schroder (NL) - Glas, brons en Keramiek - Ode aan de natuur:
Lydia Schroder’s uitgangspunt is beweging, vandaar dat het voor haar logisch is om licht toe te voegen aan haar werk door middel van glas. Naast het glas plaats zij een bronzen vorm die de beweging draagt. Het is een tegenvorm voor het zachte glas, in contrast met het harde, kartelige brons.

-> Marjan Smit (NL) – Glas – Complex, drie dimensioneel glas:
Ieder werk van Marjan Smit is uniek want bij het uitgraven van het gestolde glas gaat de mal stuk. De zandhuid vormt de achterkant van het object. De voorkant loopt vanwege de intense hitte helemaal glad uit. De onderkant wordt met een diamantzaag gezaagd en daarna gepolijst zodat het object stabiel kan blijven staan. Sommige insluitingen zijn van te voren uit glas-staven gemaakt met een gasbrander en opgewarmd tot 525 graden Celsius voor het gieten.

-> Martine Bossuyt (B) – Brons en Keramiek – De stille kracht van beschouwelijkheid en inkeer:
Martine Bossuyt vertolkt in haar beelden en schilderijen de stille kracht van beschouwelijkheid en inkeer, van de trage, bedachtzame bewegingen van de ziel die, voorbij de drukke actualiteit en de dringende orde van de dag, naar binnen kijkt en ziet en zwijgt. Die stilte is evenwel geen blanco stilte, geen vrijblijvend afzien van communicatie, integendeel, haar beelden vertolken de meest subtiele gemoedsbewegingen, hun verhaal gaat een fijnbesnaarde conversatie aan met de toeschouwer die wordt uitgenodigd om op zijn beurt af te dalen in zijn eigen stilte.

-> Nele Schildermans (B) – Keramiek - Kunst met een knipoog:
Nele Schildermans maakt voornamelijk met de hand opgebouwde keramiek, vaak ingewreven met oxides, waarbij accenten gelegd worden met engobes en steengoedglazuren. Haar inspiratie vindt ze voortdurend rondom zich in menselijke emoties en de natuur. De schoonheid van zwemmende vissen, de betovering van een gulle lach, een verlegen blik. Nele’s beelden hebben bovenal de intentie een glimlach op het gezicht van de toeschouwer te toveren.

Practische informatie

‘De Betoverende Tuin’ opent op vrijdag 11 augustus 2016 om 18 uur tot zondag 24 september 2017 om 20 uur.

Adres: Rue du Tilleul 22, Saint-Jean-Geest (Jodoigne).

 

“De Betoverende Tuin” ligt halfweg tussen Brussel en Luik (40km), nabij “De Vlaamse Toontuinen” in Hoegaarden, in het mooie Haspengouwse landschap rond Jodoigne, op de fietsroute tussen Tienen en Namur (Ravel), dicht bij de N25 (Tienen - Charleroi), die de E40 (Brussel – Liège, afrit 25) verbindt met de E411 (Brussel – Namur, afrit 11).

Openingsuren: vrijdag van 18 tot 21 uur, zaterdag en zondag van 14 tot 20 uur.

Wij vragen een deelname in de kosten van 6 euro per persoon; gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar. Groepen van minstens 10 personen worden uitgenodigd om een afspraak te maken en dragen 5 euro per persoon bij.

Een drankje wordt aan de betalende bezoeker aangeboden.

Meer informatie vindt je op de websites:

Nieuws betreffende Art Sanctuary en ‘De Betoverende Tuin’:

www.art-sanctuary.blogspot.com

Pers informatie over de tentoonstelling:

www.de-betoverende-tuin.info

Informatie over de kunstenaars:

www.the-enchanted-garden.info/ArtistLibrary/

Foto’s:

www.the-enchanted-garden.info/PictureLibrary/

Hoe er te geraken:

www.google.be/maps/place/Art+Sanctuary,+1370+Jodoigne/

 

Contact: Tone Aanderaa:

Telefoon: +32(0) 10 81 06 14, GSM: +32 (0) 474 285 130,

e-mail: ArtSanctuary@live.com.