LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Kunstenaar van de maand: Andronikos Boulougouris

expo | Gent | van 1 tot 28 januari 2018
"Er is geen handleiding voor mijn werken. Als er toch vraag is naar een bijhorende uitleg, dan kan ik echter een overvloed aan gedachten voorleggen. ‘t Is namelijk zo dat ik liever niet begin aan iets waar ik niet uitgesproken over geraak."

"Ik hou van wetenschap, ik versta heel de wereld door middel van wetenschap. In die mate zelfs dat ik een passieve strijd voer tegen het kunstmatig levend houden van alles dat wetenschap zogezegd overstijgt. Liefde, schoonheid, mysteries, enz. zie ik maar al te vaak als een fakkel opgeheven worden om te ontkomen aan het stijgende water dat de wetenschap en de rede is. Alsof we deze prachtige eigenschappen niet meer durven ontkleden van het vuur dat er mettertijd bij verzonnen werd. Alsof we ze niet ontbloot willen zien. Ik wil dingen appreciëren voor wat ze echt zijn, en wat ze echt zijn is goed genoeg voor mij. Laat ik nu het bestaan van ons universum maar eens als voorbeeld nemen: er is eerder iets dan niets. Zo simpel kan dat zijn, en des te meer is dat wonderbaarlijk in mijn ogen.

Dan is er de eenvoudige verdeling chaos, kosmos, en het derde broertje dat nog geen naam heeft gekregen. Sinds de ‘ontdekking’ van fractalen is er een wig geslagen tussen de klassieke polarisatie van orde en willekeur. En het eigenaardige ervan is dat wij er allemaal een oogje voor hebben, zeg maar voorliefde. Er is een wereld tussen orde en wanorde. En ik gesel mezelf om deze wereld zo goed mogelijk weer te geven. Het is nog moeilijk om deze te beschrijven, maar ik hoor aan de manier waarop anderen mijn werken omschrijven dat we allemaal wel een voeling hebben met deze wereld. Een wereld die lijkt op de onze, maar het nooit helemaal is.

Ik wil een wereld tekenen die evenwel zou kunnen bestaan, zonder me te vergrijpen aan abstractie, symboliek, of andere kunstmatige kosmetica. Gewoon een alternatieve kosmos die ons hart sneller doet slaan, omdat we ons blijkbaar thuis kunnen voelen in een bevreemdende buitenwereld."