LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Schaduw van het licht

fotografie tentoonstelling

expo | Gent | 19 april tot 26 mei 2018
http://www.kathleenramboer.be/fotoschaduwvanhetlicht.html
Jean De Groote over Kathleen Ramboer Haar werken zijn geen ensceneringen, geen gekunstel met rekwisieten. Haar werken zijn meestal “Toevallige ontmoetingen” ontmoetingen die raken. Zaken en dingen, contexten “Die er toe doen” krijgen haar bijzondere aandacht. Deze werken neigen naar abstractie, maar zijn o zo realistisch, zo aan voelbaar, bijna tastbaar. Ze blinken uit door hun ontroerende eenvoud

Jean De Groote
Beeldend kunstenaar over Kathleen Ramboer

Voor haar begon het reeds lang geleden. Na haar opleiding Publifoto, bleef ze ook het gewone fotografisch werk beoefenen. Sinds ongeveer een decennia werkt ze met een digitale camera.

Aan haar werk liggen geen zwaar filosofische bedenkingen of constructies aan de oorsprong, wat ook helemaal niet wil zeggen dat het volstrekte toevalligheden zijn.
Kathleen fotografeert als een schilder als een bewonderaar van Nature morte (Morandi), als een intense natuurliefhebber. Ze houdt van onze grootste Vlaamse primitieven, van hun stofdifferentiatie, van hun oog voor het detail. Haar werken zijn geen ensceneringen, geen gekunstel met rekwisieten. Haar werken zijn meestal “Toevallige ontmoetingen” ontmoetingen die raken. Zaken en dingen, contexten “Die er toe doen” krijgen haar bijzondere aandacht.

Deze werken neigen naar abstractie, maar zijn o zo realistisch, zo aan voelbaar, bijna tastbaar. Ze blinken uit door hun ontroerende eenvoud en het subtiele lijn- en kleurenspel.  Kleuren worden bij haar enkel gebruikt wanneer ze een meerwaarde betekenen voor het werk: kobaltblauw, grasgroen, oranje en enkele keren rood.

Haar werk is af, maar, met een kleine onvolmaaktheid. Haar werken zijn een presentatie van haar bewust leven. Ze kent de wereld en haar omgeving, de natuur, de dingen. Ze interageert met dit leven en haar omgeving.

Als een dichter, ordent ze haar foto’s. Zonder haar te verliezen in techniek streeft ze enkel het beste resultaat na.

 

opening donderdag 19 april om 19u