LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Geïllustreerde Verborgen Gedichten

EXPO

expo | overpelt | 20 januari tot 24 februari 2018

 

EXPO VERBORGEN GEDICHTEN – Janine van Avendonk (DOiNK)

‘Ik maak verborgen gedichten met een knipoog’

Janine Van Avendonk is in Vlaanderen een van de weinigen die geïllustreerde ‘verborgen gedichten’ maakt. Zo’n gedicht ontstaat door met potlood in een bestaande tekst woorden of delen van woorden te schrappen. Het uiteindelijke gedicht heeft meestal niets meer te maken met de oorspronkelijke tekst. In het kader van de Poëzieweek toont Janine haar werk van 20 januari tot 24 februari in de Bib van Overpelt.

 

‘Ik start steeds met pagina’s uit kranten, tijdschriften of oude boeken, zelfs een oude atlas moest eraan geloven’ vertelt Janine. ‘Dan lees ik door de tekst en duid ik woorden aan die ik interessant vind. Vaak is het echt een speurtocht om in de woorden een samenhang te vinden, maar dat is net de uitdaging om tot een pakkend verborgen gedicht te komen. Ik laat creatief gebeuren wat er komt. In mijn teksten wil ik zeker niet belerend zijn, maar eerder iets positiefs  brengen. Berichten met een knipoog als het ware, waarmee ik mensen graag aanspoor tot nadenken of misschien een glimlach op hun gezicht tover,  aldus Janine.

 

Tekeningen

Het unieke aan de verborgen gedichten van Janine is de combinatie met haar tekeningen. Misschien is ze wel de enige in Vlaanderen die op zo’n manier verborgen gedichten maakt. ‘Tekenen vind ik zalig om te doen, vooral ook omdat illustraties de symboliek van de teksten versterken en het geheel visueel interessanter maken.’

Openingsuren van de Expo zijn hetzelfde als van de bibliotheek            ma t/m do 9:30-11:30u, 14u-19u.    vr+za 9u-13u.

voorproefje zie je op instagram: doink.janinevanavendonk