LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

' De vrienden van Het Pand'

Herdenking 1968

expo | Atelier José Vermeersch | 17 maart tot 8 april 2018
http://www.atelierjosevermeersch.be
Met de tentoonstelling ‘De vrienden van Het Pand’ organiseert het Atelier José Vermeersch zijn eerste tentoonstelling van 2018. De tentoonstelling is opgezet rond 6 kunstenaars en vrienden die tussen 1967 en 1973 woonden en werkten in ‘Het Pand’ in Gent. RUFIJN DEDECKER, TJOK DESSAUVAGE, JAN SMETS, KOEN MULLER, ARNOLD VERHÉ en RIK VERMEERSCH kijken 50 jaar na het mythische jaar 1968 terug op deze

‘De vrienden van HET PAND’   Herdenking 1968

 

Vernissage op zaterdag 17 maart 20u

Tentoonstelling van 18 maart tot en met 8 april 2018

 

Met de  tentoonstelling ‘De vrienden van Het Pand’ organiseert het Atelier José Vermeersch zijn eerste tentoonstelling van 2018. De tentoonstelling is opgezet rond 6 kunstenaars en vrienden die tussen 1967 en 1973 woonden en werkten in ‘Het Pand’ in Gent. RUFIJN DEDECKER, TJOK DESSAUVAGE, JAN SMETS, KOEN MULLER, ARNOLD VERHÉ en RIK VERMEERSCH kijken 50 jaar na het mythische jaar 1968 terug op deze woelige en creatieve periode. Documenten uit De Pandperiode brengen de bezoeker in de sfeer van die romantische, bewogen jaren van eind the sixties, begin the seventies. De tentoonstelling toont ook werken van de kunstenaars uit die ‘Pandperiode’, naast recente werken. 

‘Het Pand’ was gelegen in het voormalig klooster van De Geschoeide Karmelieten, genaamd het Caermersklooster in Patershol Gent, waarvan de oudste gebouwen dateren uit 1287. De 6 kunstenaars leefden en werkten er in de voormalige cellen van Het Tweede Pandhof. ‘Het Pand’ was sedert eind 18de eeuw een pleisterplek voor artiesten, aangetrokken door de vrije, primitieve en middeleeuwse sfeer die er heerste. Het was onder andere de wieg voor de Latemse school en kunstenaars, muzikanten en schrijvers. Onder andere Dan Van Severen, Roland Van Campenhout, Walter De Buck, Philippe Vandenberg, Stefan Hertmans en Herman Brusselmans vestigden er hun werkplaats.

In de cataloog ‘De muren weten ervan’ (deel II van de Pandgeschiedenis) lezen we:

 

‘ Van ’67 tot ’73 treffen we Rufijn De Decker, muzikant en schilder, aan in het Pand en ook keramieker Tjok Dessauvage. Plastisch kunstenaar Arnold Verhé verbleef er ook drie jaar, tussen 1968 en ’71. Deze periode wordt door deze kunstenaars omschreven als een boeiende en levendige periode waarin contacten met andere studenten en kunstenaars gemeengoed waren. (…) van 1969 tot 1971 huurde beeldend kunstenaar Rik Vermeersch samen met tekenaar-beeldhouwer Koen Muller twee cellen op de eerste verdieping. Samen met Rufijn De Decker schilderden en tekenden ze tientallen portretten van Pandbewoners. Ook schreven Rik en Rufijn menige gedichten en prozaïsche stukken. Jan Smets woonde niet in het Pand maar was de lijm tussen al de anderen, als iemand die er zijn thuis had gevonden.’

 

Atelier José Vermeersch wil met de tentoonstelling ‘De vrienden van Het Pand’ een hulde brengen aan deze unieke vriendschap in het herdenkingsjaar 2018, 50 jaar na 1968.