LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Massimo Bartolini | Studio Matters+1

expo | Gent | 22 juni 2013 tot 22 september 2013
http://www.smak.be
Massimo Bartolini (°1962, Cecina, IT) wordt gezien als één van de belangrijkste Italiaanse beeldhouwers van zijn generatie. De tentoonstelling ‘Studio Matters +1’ combineert voor het eerst een grootschalige installatie (‘+1’) met een unieke selectie kleine sculpturen (‘studio matters’).

Speciaal voor S.M.A.K. realiseert Bartolini ‘Otra Fiesta’ (2013), een metershoog orgel, opgebouwd uit de metalen pijpen van een bouwsteiger. ‘Otra Fiesta’ functioneert als een automatisch spelend draaiorgel: de lucht die door de pijpen wordt geblazen, passeert eerst door de gaatjes in de muziekrol, waardoor variaties in toon en lengte ontstaan. Voor S.M.A.K. werd een nieuwe compositie gemaakt door free jazz muzikant Edoardo Marraffa. Op deze muziek werd een tekst van de Argentijnse dichter Roberto Juarroz a capella ingezongen door jazz-zangeres Deirdre Dubois. De ‘leegte’ uit het gedicht van Juarroz en de leegte die de metalen bouwsteiger visualiseert, zijn voor Bartolini een metafoor voor de huidige staat waarin de architectuur zich bevindt.

Studio Matters

De object-sculpturen en tweedimensionale werkjes, die getoond worden naast ‘Otra Fiesta’, ontstonden de afgelopen tien jaar in de luwte van Bartolini’s atelier. De ‘studio matters’ uit de titel verwijst naar deze kleine objecten: ‘studio matters’ betekent zowel ‘studiomaterialen’ als ‘de studio doet er toe’. Er zijn inkttekeningen, collages met gevonden voorwerpen en aangetaste prints, maar ook een judoband, opgespannen tussen vloer en plafond, een grillige steen die balanceert op een parel en uitvergrote, albasten abrikozenpitten. Het zijn allemaal ambachtelijke vingeroefeningen die inkijk geven in de poëtische verbeeldingswereld van de kunstenaar.