LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Opening Nico Vaerewijck

Vernissage

expo | Sint Niklaas | 18 oktober tot 17 november 2013
http://www.bursens.com/
http://www.bursens.com/index.cfm?page=expositions2&artist=Nico_Vaerewijck

Openingswoord door Sven Vanderstichelen, kunstcriticus en onafhankelijk curator van o.a. de tentoonstelling Fading (2009), 40 Belgische hedendaagse kunstenaars over de vervaging van het beeld in de constructie van de realiteit, in het Museum van Elsene.

Nico Vaerewijck over zijn werk:
"Qua onderwerpen werk ik graag met uitersten, of vergeten zaken, zoals momenteel een reeks rond Maxamed Siyaad Barre & Somalië in 1976 (serie is genaamd Mugadishutimes) of eerder rond de "spaanse griep". Telkens probeer ik te achterhalen wat zulke zaken met mensen doen, hoe de maatschappij reageert op pandemieën ook hoe deze ontstaan (overbevolking, ontberingen etc.) .
Belangrijk is dat mijn schilderijen niet meteen meegeven waar het om draait, ook worden aangezichten expres weggelaten, echter probeer ik wel onnadrukkelijk een beeld te creëren wat de figuren doen.

Er gaat vaak een onheilspellende sfeer uit van mijn schilderijen. Vaak probeer ik een isolement of een vorm van onvrijheid te draaien, zij het in een fabriek, een lege ruimte, uitbuiting of in de huidige reeks, dictatuur. Belangrijk blijft dat het onderwerp onduidelijk is. Het enige wat de situatie kan verduidelijken is de titel.
Het weergeven van vage, onduidelijke handelingen is steeds sterk aanwezig."

Gideon Kiefer schreef in KunstLetters-magazine over het werk 'Line Up':
"Ik hou wel van deze expressieve stijl van schilderen. Ik vermoed dat Nico Vaerewijck zich gebaseerd heeft op foto- of videomateriaal. Er gaat een heel onheilspellende sfeer uit van dit schilderij. Net als bij het werk van Ans Repkes lijkt het om isolement of een vorm van onvrijheid te draaien. Het onderwerp is onduidelijk. De titel verwijst naar een line up waarin verdachten of gevangenen in een rij worden geplaatst voor ondervraging of onderzoek. Dat weergeven van vage, onduidelijke handelingen is ook in mijn werk sterk aanwezig. Ook vandaar misschien dat ik wel appreciatie voel voor deze manier van schilderen."