LAATST TOEGEVOEGDE AGENDAPUNTEN BOVENAAN:

Richard Jackson | Ain't Painting a Pain

expo | Gent | 1 maart 2014 tot 1 juni 2014
http://www.smak.be
‘Richard Jackson: Ain’t Painting a Pain’ is de eerste retrospectieve gewijd aan één van de meest radicale kunstenaars van de afgelopen veertig jaar. Meer dan enige andere hedendaagse kunstenaar heeft Richard Jackson (°1939, Sacramento, Californië) de mogelijkheden van schilderkunst opengetrokken.

Zijn tomeloos inventieve, exuberante en oneerbiedige kijk op ‘action painting’ heeft de performatieve en ruimtelijke dimensies ervan spectaculair uitgebreid, heeft het doen samensmelten met beeldhouwkunst en het herdacht als een kunst van alledaagse beleving in plaats van heroïsche mythe.De tentoonstelling sluit sterk aan bij de museumgeschiedenis van S.M.A.K., vooral bij eerdere grootschalige tentoonstellingen van belangrijke Amerikaanse kunstenaars als Paul McCarthy en Dara Birnbaum. Op zijn obsessieve manier parodieert Richard Jackson niet alleen de Europese kunstgeschiedenis, zijn erg expliciete en kleurrijke ‘schilderijen’ stellen op een bevrijdende en groteske manier ook vragen bij het sublieme en gevoelige penseelwerk dat we kennen van het ‘schildersland’ België.

‘Ain’t Painting a Pain’ is opgevat als een reeks kamergrote installaties uit de periode 1970 tot 2014, met daarnaast meer dan 150 van Jacksons voorbereidende tekeningen, werken op papier en maquettes.