Barbara Rottiers kiest

14 oktober 2019

“Tussen de vele fraaie inzendingen werd mijn blik toch meteen naar dit kleurrijke tafereel getrokken. Helder kleurgebruik, daarmee kan je mij namelijk nogal makkelijk verleiden.
Maar wat Jo hier heeft gedaan is het inzetten bij een eerder ‘dramatisch’ gegeven, een koppel dat in conflict is. Het is geen ordinair ruzietje, neen, die twee hebben ambras. Een kleurrijke variant dus op de echtelijke ruzie. Die twee gegevens, snoepjeskleuren en die wrange inhoud combineren, werkt hier heel komisch. Je kan er zelf veel bij verzinnen, de mogelijke dialoog tussen die twee… Als kijker heb je dus ook nog ontdekkingsruimte.
Hoewel het maar een schetsje is, staan alle lijnen wel op de goeie plek, is het beeld mooi in balans. Met zo weinig een hele wereld oproepen, daarvoor moet je toch van goeden huize zijn.
Trouwens, volgens mij zien die twee in beeld mekaar nog graag, de tekenaar heeft de vrouw de subtiele elegantie van een viool meegegeven. De scheiding is nog niet in zicht, ze komen er wel samen doorheen.” 

Barbara Rottiers vond het – nadat ze meer dan 15 jaar als presentatrice en programmamaakster bij Radio1 werkte – tijd om te focussen op wat er voor haar écht toe doet: potlood en papier. In het voorjaar van 2019 verscheen haar eerste prentenboek voor volwassenen, momenteel werkt ze aan een non-fictie beeldboek voor kinderen. Ze combineert dit met losse projecten waarin mensen en hun verhalen centraal staan, zoals bijvoorbeeld de Storysnapper, een verhaleninstallatie waarmee ze door Tanzania trok.  (foto © Koen Broos)