‘Blauwdruk’ kadert binnen de 10-daagse ‘Heel het land’, waarin naast project Blauwdruk nog vele andere initiatieven plaatsvinden rond gemis en rouw tijdens de Coronacrisis.

Samen met ruim 200 mensen, die verbonden zijn aan 13 verschillende troostplekken* in Vlaanderen, gingen we voor dit project aan de slag met de techniek blauwdruk. Hieruit verzamelden we meer dan 200 werken, die je tussen 30 april en 9 mei 2021 kan bewonderen in een kunstinstallatie op de site van de Bijloke (Godshuizenlaan 2, Gent - aan de Kunstenbibliotheek, tegenover de ingang van STAM). 

"Een vliegtuig staat symbool voor reizen, maar ook voor vrijheid en wegdromen. Denk aan de heldere blauwe lucht waarin je vele witte strepen ziet in de zomer. Instant gelukkig gevoel!"

Mieke (Ferm Maasmechelen)

"Deze periode duurt veel langer dan verwacht. Voor velen lijkt het alsof we de dagen aftellen. Voor mijn blauwdruk heb ik een Chinees telraam gebruikt om het verstrijken van de tijd te symboliseren."

Lore (Ferm Hechtel)

Blauwdruk installatie

"Tijdens de eerste lockdown is ons dochtertje geboren. Kraambezoeken konden toen niet doorgaan. Er zijn nog altijd familieleden die haar nog niet in levende lijve hebben gezien. Het gemis aan die bezoekjes heb ik in de blauwdruk weergegeven."

Kathleen (Ferm Guigoven)

Dank aan de deelnemers van Ferm/Troostplek Geel, Ferm/Troostplek Hechtel, Ferm/Troostplek Guigoven, Ferm/Troostplek Koninksem, Sociaal Huis/Troostplek Maasmechelen, Ferm/Troostplek Baasrode, Ferm/Troostplek Huldenberg, Ferm Maleizen /Troostplek Overijse, Zorggroep Sint-Kamillus/Ferm Bierbeek, Ferm/Troostplek Begijnendijk, Ferm/Troostsplek Vollezele, Diversiteitsdienst Diest/ Troostplek Diest, Ferm/Troostplek Sint-Kruis (Brugge)!

  • Heb je na het zien van deze prachtige blauwdrukken ook zin om aan de slag te gaan? Hieronder vind je een korte introductie waarmee je een eenvoudige blauwdruk op textiel kan maken.