Chiharu Shiota weeft een mantra in Brussel

De Bernheimzaal in het Museum Schone Kunsten in Brussel is de komende maanden de meditatieplek bij uitstek. Een indrukwekkende draadinstallatie van Chiharu Shiota vult de ruimte. Aan de hand van een vooraf ruw uitgetekende schets brengt de Japanse kunstenares een immens weef-en-knoop-proces op gang. Kilometers draad zijn met duizenden nietjes vastgeankerd in driehoekpatronen. Op die manier ontstaat er een ritme, een steeds wederkerende mantra die uitnodigt tot verstilling.

De rode lijn staat in Japan symbool voor het te volgen pad, de ideale levenswandel. Rood is ook de kleur van bloed. Zoals de bloedvaten een klein universum vormen in het mensenlichaam, zo is ook het rode web van Shiota een metafoor voor de zoektocht naar verbondenheid tussen alles en iedereen.

Shiota maakt indrukwekkende zaalvullende installaties. In Brussel toont ze één werk: ‘Me Somewhere Else’. Onder de rode wolk zien we twee naakte, kwetsbare voetjes.
Shiota vertelt: ‘Voordat de diagnose kanker werd vastgesteld dacht ik… als ik sterf stopt alles. Nu weet ik dat alleen mijn fysieke lichaam kan sterven, maar niet mijn geest. Mijn energie blijft ergens leven in het universum, ergens ver boven de twee witte voetjes.’

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel
Tot 9 februari 2020
www.fine-arts-museum.be

Auteur
André De Nys