De Gesprekken in Mu.ZEE

ZONDAG 29 NOVEMBER 2020 - uitgesteld

De Gesprekken is een inspiratie- en ontmoetingskans voor beeldend kunstenaars. Dit najaar zijn we te gast in Mu.ZEE (Oostende). Benieuwd naar hoe je als kunstenaar een portfolio kan (beginnen) opbouwen, hoe je schrijft over je werk? Nood aan feedback op je werk of portfolio? In het programma vind je zowel workshops als individuele feedbacksessies. 

De Gesprekken worden uitgesteld naar 2021 omwille van de huidige situatie van COVID 19.
Een nieuwe datum wordt vastgelegd wanneer we terug plannen kunnen maken om De Gesprekken veilig en aangenaam te laten verlopen.

PROGRAMMA

Inleiding: huidige tendensen 
Johannes Elebaut vertelt je meer over hoe je vandaag als kunstenaar met je werk naar buiten komt, welke kanalen interessant zijn en hoe je te werk kan gaan. 
 

--- VOORMIDDAG: WORKSHOPS ---

EEN MOODBOARD MAKEN: WAAROM EN HOE? 
11u00 - 12u00 (Johannes Elebaut)  

In deze workshop staan we stil bij je identiteit als kunstenaar. Hoe kan je deze verder ontwikkelen en vertalen naar een online identiteit? Welke aspecten uit je werk kan je omzetten naar grafische elementen voor online toepassingen? Een moodboard maken helpt je daarbij, het geeft je een vernieuwde kijk op je eigen werk. 
Beelden, lettertypes, kleuren en grafische elementen toetsen we met elkaar af. Welke elementen zijn het meest geschikt voor jou? Tijdens dit persoonlijk traject krijg je concrete tips & tricks zodat je verder kan experimenteren met je moodboard. De workshop is een startpunt, het moodboard evolueert verder.

 • Voor wie?
  Iedereen die online werk wil publiceren en nieuwsgierig is naar de tools om dit te doen. Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. 
 • Wat heb je nodig?
  Een selectie foto’s van je eigen werk (A5). Je krijgt op voorhand wat huiswerk mee die je ontvangt na inschrijving.
 • Aantal deelnemers
  Max. 15 personen 

***

DE OPBOUW VAN EEN PORFOLIO (OFFLINE)
12u15 - 13u15 (Johannes Elebaut)

In deze workshop leer je de basisprincipes van een eenvoudige lay-out kennen en hoe de basisstructuur voor een portfolio tot stand komt. We gaan dieper in op thema’s zoals grid, lettertype, tekst, beeldkracht, beeldkwaliteit en structuur van een portfolio. Je gaat naar huis met concrete tips & tricks die je op weg zetten om verder te experimenteren naar een persoonlijke variant van je portfolio.

 • Voor wie?
  Iedereen die geïnteresseerd is om eigen werk te bundelen in een portfolio. Je hebt geen specifieke voorkennis nodig in grafisch ontwerp, fotografie of softwarepaketten. 
 • Wat heb je nodig?  
  Een kleine selectie foto’s van je eigen werk (A5). Je krijgt op voorhand wat huiswerk mee (die ontvang je na inschrijving). 
 • Aantal deelnemers
  Max. 15 personen 

  --- WERKWIJZE voor de workshops moodboard & portfolio 
  Je krijgt een aantal boeiende voorbeelden te zien als inspiratie. Na een korte theoretische toelichting passen we die direct toe in de praktijk. 
  In deze workshop(s) werken we analoog. Je ontvangt een presentatie hoe je de principes ook digitaal kan toepassen.

***

SCHRIJVEN OVER JE BEELDEND WERK 
11u00 - 13u15 (Paul Hendrikse)

Hoe inspireer jij als kunstenaar anderen om stil te staan bij je beeldend werk? Door je kunstwerk zelf, uiteraard. Maar ook met prikkelende woorden die niet alles uitleggen, maar wel de blik van de kijker verruimen. 

In deze interactieve workshop leer je hoe je een korte, krachtige en taalzuivere tekst schrijft die aanzet om je beeldend werk dieper te beleven. Je leert enerzijds een algemene tekst schrijven over je werk en anderzijds specifiek schrijven over één bepaald werk. We staan ook stil bij wat het überhaupt betekent om een werk in woorden te vatten. 

 • Voor wie? 
  Iedereen die beeldend werk maakt en daar via persoonlijk tekstmateriaal nog beter mee wil naar buiten komen.
 • Wat heb je nodig?
  Breng een (afbeelding) van je meest recente werk(en) mee.
 • Aantal deelnemers?  
  Max. 20 personen

--- NAMIDDAG: INDIVIDUELE GESPREKKEN --- 

De namiddag staat helemaal in het teken van individuele gesprekken: over je werk en/of over je portfolio. Verwacht je in beide gevallen aan een opbouwend gesprek in een positieve sfeer. Na het afsluiten van de inschrijvingen maken wij de puzzel om iedereen een plaats te geven. Het moment dat we voor jou voorzien, ontvang je ongeveer een week vooraf per mail. 

EEN GESPREK OVER JE WERK
14u00 - 17u00 (individueel, 20 min per persoon) 
In gesprek met Paul Hendrikse of Geoffrey De Beer

Tijdens dit gesprek komen inhoudelijke vragen over je werk aan bod. Je kan van gedachten wisselen of om opbouwende feedback vragen, kortom: het geeft je een verfrissende, vernieuwde kijk op je eigen werk.  Bedenk vooraf waarover je juist in gesprek wil gaan. 

 • Wat heb je nodig?
  Eén of meerdere werken (afhankelijk van het medium en de grootte van je werk). Daarnaast kan je een portfolio of enkele afbeeldingen van je werk meebrengen. 

***

EEN GESPREK OVER JE (ONLINE) PORTFOLIO
14u00 - 17u00 (individueel, 20 min per persoon) 
In gesprek met Johannes Elebaut of Geoffrey De Beer

Op welke manier kan je je portfolio (nog beter) vormgeven of presenteren? Ga in gesprek met een kenner. Zowel je online (website, Instagram- en Facebook-account...) en/of offline portfolio kunnen hier onder de loep genomen.

 • Wat heb je nodig?
  Je (voorlopige) portfolio - online en/of print. 

***

  PRAKTISCH

  • WANNEER?
   Zondag 29 november 2020 - uitgesteld
  • WAAR?
   Mu.Zee.
   Romestraat 11, 8400 Oostende 
  • DEELNAMEPRIJS 

   - Inleiding: Gratis.
   Omwille van Coronamaatregelen en de daardoor beperktere zaalcapaciteit, moet je ook voor deze sessie verplicht inschrijven.
   - Workshop Moodboard: €15
   - Workshop Portfolio: €15
   - Workshop Schrijven over je werk: €25
   - Feedbacksessies rond je werk/portfolio: €12/sessie

   Bij je inschrijving voor De Gesprekken is een toegangsticket tot Mu.ZEE niet inbegrepen.
    

  • INSCHRIJVEN kan via deze link
   Let op: Maak in de voormiddag geen dubbele boekingen. Als je kiest voor de workshop 'Schrijven over je werk' kan je dit niet combineren met een workshop 'Moadboard' of 'Portfolio'.

  BELANGRIJK
  Omwille van Corona zijn de inschrijvingen voor De Gesprekken onder voorbehoud.

  Op 16 oktober werden immers nieuwe richtlijnen en maatregelen aangekondigd en de specifieke protocollen voor onze sector worden deze week herbekeken. 
  Indien we moeten afwijken van het programma zoals oorspronkelijk gepland en je niet kan deelnemen, krijg je het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald.
  We brengen je daarvan zo snel mogelijk op de hoogte.

  WIE IS WIE?  

  • Johannes Elebaut is praktijkdocent aan LUCA School of Arts Gent binnen de opleiding Interieurvormgeving en begeleidt studenten in het presenteren van hun werk naar de buitenwereld. Daarnaast runt hij al enkele jaren een eigen studio die de grenzen aftast tussen ruimte, grafiek & beeld. 
    
  • Paul Hendrikse verkent in zijn werk de raakvlakken tussen geschiedenis, biografie en fictie. In videowerken, installaties, boeken en performances maakt hij veelvuldig gebruik van teksten. Hendrikse toonde zijn werk in binnen- en buitenland o.a. bij Contour Mechelen, Bozar Brussel, Kunsthalle Basel… 
    
  • Geoffrey De Beer is kunstenaar en galeriehouder van de Base-Alpha Gallery in Antwerpen. Daarnaast is hij docent aan de Academie in Mechelen en cureert hij exposities. Voor Kunstwerkt werkte hij eerder al mee aan de publicatie ‘De kunst van het presenteren’. Rond dit thema geeft hij regelmatig infosessies.