De makers van Visite

Een gesprek met Katrien Hendrickx en Liesbeth Damen van ETNA

In oktober trokken 50 klassen (4e, 5e of 6e leerjaar) naar een nabijgelegen woonzorgcentrum en speelden daar samen met ouderen het tekenspel 'Visite’. Katrien Hendrickx en Liesbeth Damen van ETNA werkten het project uit en zetten het in een heel mooie, kleurrijke vormgeving. 

Wat doen jullie met ETNA?

Katrien: We werken kunsteducatieve projecten, workshops en lesmappen uit. Die kunnen op zich staan, maar ook een aanvulling zijn op voorstellingen, tentoonstellingen en andere kunstbelevenissen. Natuur en beeldende kunst spelen de hoofdrol.

Liesbeth: Katrien studeerde beeldende kunst en geeft les op verschillende academies, ik ben leerkracht in spe en werk voor de Stad Antwerpen. We kregen het idee om workshops te organiseren buiten een reguliere klascontext, waarmee we ook andere doelgroepen konden bereiken. Op straat, in foyers van theaterzalen, in het park.

Wie zijn jullie opdrachtgevers en hoe gaan jullie te werk?

Katrien: We hebben lang workshops gegeven op allerhande locaties: een bibliotheek, een festival, cultuurhuizen, rommelmarkten, enz. We bouwden verder op bestaande thema’s. Zo schilderden we met kinderen grote stadsvogels op het Botanik-festival in deSingel of maakten we op een rommelmarkt in de Roma een studio waar kinderen met allemaal met rommel en onderdelen nieuwe wezentjes in elkaar konden knutselen. De voorbije 2 jaar werkten we vooral in opdracht. Een theatergezelschap of een cultuurhuis vraagt ons bijvoorbeeld voor de omkadering bij een theatervoorstelling. Zo maken we vaak lesmappen voor Beeldsmederij De Maan. In de zomer organiseren we Camping Etna, een week natuur- en beeldplezier voor een groep lagere schoolkinderen. Op een locatie in de stad met natuur dichtbij werken we vijf dagen rond een natuurthema. We kiezen bewust voor een kleine groep en iedereen werkt op eigen tempo.

Jullie waren onmiddellijk enthousiast om Visite uit te werken.

Liesbeth: Klopt, er zijn veel aspecten die Visite voor ons interessant maken: het samenbrengen van verschillende generaties, een afgewerkt product maken dat je daarna moet loslaten, het uitpuren, de spreiding over Vlaanderen waardoor we een toch een beetje het gevoel hebben de wereld te bereiken. We willen ook concepten uitwerken om daarna door te geven. Het ‘veldwerk’ dat we doen, willen we reserveren voor eigen projecten als Camping Etna.

Hoe  zijn jullie te werk gegaan?

Liesbeth: Naar goede gewoonte laten we eerst alles even bezinken. Daarna volgt ideeën uitwisselen, een tijdje laten broeien en weer samenleggen. De bibliotheek is vaak het startpunt. We slaan thuis of in de bib boeken open die ons inspireren: kunstboeken, natuurboeken, met veel beelden, kleuren, sferen. Doorheen de jaren hebben we elk veel ideeën verzameld: boeken waar we naar teruggrijpen, foto’s van uitgevoerde opdrachten in de academie, expo’s die we bezochten… De vele bezoekjes aan het boekenparadijs van het ABC-huis in Brussel hebben ook veel inspiratie gegeven doorheen de jaren heen.

Waardoor lieten jullie je voor Visite inspireren?

Liesbeth: Voor deze opdracht hebben we  gekeken naar onze eigen grootouders. Wat kunnen die nog? Hoe zouden zij op die of die opdracht reageren? Zouden ze dat überhaupt doen? We vroegen ons af: hoe willen we die ouderen en kinderen samen laten komen? Wat kunnen ze uitwisselen? Wie heeft welke rol? Wat blijft er hangen als Visite weg is? Katrien denkt veel in beelden, ik meer in concrete verhaallijnen. We wilden tekenen tot zijn essentie herleiden in de opdrachten: lijnen, kijken, verbeelding…

Jullie waren erbij toen het concept werd uitgetest. Wat viel jullie op?

Liesbeth: Je ziet een concept dat je tot in detail uitwerkte tot leven komen. Dat is speciaal, maar het is ook zinvol om ideeën concreet af te toetsen. We dachten de praktische drempels weggenomen te hebben. Toch bleek dat de opdrachten niet altijd even helder waren uitgeschreven, of bleek een materiaal niet zo goed te werken als we hoopten. Het contact tussen de kinderen en de ouderen was prachtig. Heel vertederend, ook heel direct. 

Heeft Visite jullie toekomstplannen gewijzigd?

Katrien: Het is voor ons nog duidelijker dat dit de koers is die we willen uitzetten. Zo’n opdrachten willen we graag nog uitvoeren. Laat maar komen!

www.etnaetnaetna.be

Enkele getuigenissen:

visite
visite
visite
visite
visite
visite
visite
visite
visite
visite
visite
visite
visite
visite
visite
Auteur
Annemie Vingerhoets