Dit was Painting Nights #7

Uitwaaien aan de Koninklijke Villa

Zo'n vijftig schilders trotseerden op zaterdag 9 april een frisse zeebries tijdens de zevende editie van Painting Nights. Met zicht op zee, vlakbij de Koninklijke Villa in Oostende, haalden ze penselen, doek en bokalen boven om het schouwspel van licht, lucht en water vast te leggen met verf. Terwijl de warme winterzon zich liet zien, keken we even mee over de schouder van enkele deelnemers.

Lieselot Deckers

"Ik vertrek voor mijn schilderijen meestal vanuit landschappen en interieurs die in mijn fantasie ontstaan. Of ik gebruik een foto om de verhoudingen van een beeld goed te krijgen. Dit is de eerste keer dat ik in open lucht schilder. Het is een heel nieuwe ervaring. Zeker bij deze weersomstandigheden. De wind heeft mijn schildersezel al een paar keer weggeblazen. Maar het is verder heel ontspannend. Het geluid van de zee en de cadans van de golven werken heel inspirerend. Bovendien verandert het licht ook voortdurend, waardoor je kan blijven kijken en nieuwe elementen ontdekken."

© Tijs Soete

Coralie Lagae

"Ik heb al vaker buiten getekend en geschilderd, vooral in bossen. Het voelt voor mij heel goed om dichtbij de natuur te werken. Vandaag ga ik aan de slag met aquarelverf en aquarelkleurpotloden. Met die potloden kan je eerst tekenen, en dan de verf uitwrijven. Dat geeft een mooi effect, zeker om de zee op papier te krijgen. Ik ben eerst begonnen met het strand en op zoek gegaan naar de kleuren van het zand. Ook de strandcabines stonden snel op mijn blad. Pas op het einde kwam de zee. Het is niet makkelijk om te werken met zoveel wind, maar het heeft ook voordelen: mijn papier waait soms wat weg, en zo neemt de wind controle over de verf. Sommige verfstreken zijn daardoor anders dan ik voor ogen had. Maar zo zit de zeewind ook écht in mijn werk van vandaag."

© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete
© Tijs Soete