Fast forward naar Drawing Days

Een (Krabbel&)Babbel met Willem & Danny van Anti.Anti.

Op 2, 3 en 4 oktober 2020 strijkt Drawing Days neer in Hasselt. In aanloop naar het festival zoekt Kunstwerkt mede-organisatoren. We spraken met enkele Hasseltse creatievelingen die alvast meewerken. Welke plannetjes smeden zij? Deze keer: Willem Vrancken en Danny Van De Genachte van Anti.Anti. 

Danny: Anti.Anti. is gegroeid uit een kleine vaste vormingsreeks op café, waar wij nog zelf achter de tapkraan stonden. We brachten mensen samen die we zelf interessant vonden, wat uitgroeide tot een fijne mix van creatievelingen. Hieruit ontstond in 2016 de eerste Krabbel&Babbel, ondertussen volgden er zo’n twintigtal edities. De baseline blijft nog steeds dezelfde: we willen mensen samenbrengen, hen elkaar laten inspireren en hun inzichten met elkaar laten delen.

Willem: Ja klopt, en tekenen is daar eerder de saus voor. Anti.Anti. is geen kunstenaarsvereniging, we zien onszelf meer als een facilitator dan als makers. Zo zetten we met onze projecten eerder het systeem op om creatievelingen te verbinden, dan dat we richting een bepaald product werken. Het opzet van iedere Krabbel&Babbel die we organiseren is om een fijn ontmoetingsmoment op poten te zetten, waarbij we tekenen als methodiek gebruiken voor de avond. We willen net iets meer zijn dan een vrijblijvende pint op café.

D: Maar tegelijkertijd willen we niet dat het tekenen deelnemers hoeft af te schrikken. We willen mensen die goede babbelaars zijn, maar niet zozeer krabbelaars, ook blijven prikkelen.

W: Daarom laten we voor elke Krabbel&Babbel een 'tekenmenu' opstellen, een menukaart met een aantal opdrachtjes, zodat de mensen iets hebben om mee te starten. We willen vooral dat het vrijblijvend is, en dat mensen niet afhaken omdat het te dwingend aanvoelt. Iedere avond kiezen we ook iemand die de plaatjes oplegt, of soms zelf live muziek speelt. Dat was het geval bij de laatste editie, toen we in Z33 muzikant Marc Wetzels hadden uitgenodigd. Zijn soundscapes zorgden die avond voor een grotere focus, waardoor er meer getekend werd dan gebabbeld.

D: Wie we uitnodigen om het tekenmenu samen te stellen of de plaatjes te kiezen, hangt steeds samen met hun affiniteit met de plek. Het is leuk om daarin naar combinaties te zoeken die perfect bij elkaar aansluiten, of juist elkaars tegenpolen zijn. Naast deze basisingrediënten zijn er niet echt criteria voor een Krabbel&Babbel. Een geslaagde editie hangt voor ons niet samen de tekenresultaten, maar eerder met de sfeer van de avond. Heb je veel nieuwe mensen ontmoet? Heb je een fijne avond gehad? Dat primeert voor ons.

 

W: We hebben nu zo’n twintig fijne edities achter de rug, maar ik zou het jammer vinden moest de 40ste editie lijken op de afgelopen edities. We willen onszelf interessant houden, en dwingen ons daarom om te experimenteren binnen Krabbel&Babbel. Kunnen inspelen op de omgeving, situaties of de actualiteit is geweldig. Zo nodigden we vorig jaar tijdens de verkiezingen mensen uit voor een tekensessie in Het nieuwstedelijk in Hasselt. Daar kon iedereen op bierviltjes verslag maken van de verkiezingsuitslagen die daar werden uitgezonden. Tijdens Drawing Days willen we inspelen op wat er dan aanwezig is in de stad. Dat kan op locatie zijn, maar evengoed in het straatbeeld… dat zoeken we nog volop uit.

Auteur
Zoë Hoornaert