Fibre-Fixed: nieuwe materialen in 5 blikvangers

Better, faster, harder, stronger! De verrassende expo ‘Fibre-Fixed’ in het Gentse Design Museum toont wat er mogelijk is wanneer je vezels combineert met een (bio)kunststof. Composietmateriaal koppelt de sterkte en stijfheid van vezels aan de lichtheid van plastics. De combinatie van twee materialen haalt het beste in beide boven. Geen wonder dat designers een pak kansen zien in de mogelijkheden van dit materiaal en er volop mee aan de slag gaan.

Ontwerpers voelen zich erg aangetrokken tot de grote vormvrijheid die composieten bieden. Maar ze gebruiken de eigenschappen ervan ook in hun ontwerpen om antwoorden te bieden op maatschappelijke uitdagingen, zoals mobiliteit, ecologie en een verouderende bevolking. ‘Fibre-Fixed’ laat je kennismaken met de ontwikkelingen van de voorbije vijf jaar en geeft je een beeld van de doorbraken die je de komende jaren kan verwachten.

Ecocapsule

De kwaliteiten van composieten kunnen ook in hedendaagse architectuur optimaal worden benut. De Ecocapsule is een compacte, transporteerbare wooncel in composietmateriaal op basis van glasvezel, dat over een aluminium frame is gespannen. De woonunit is uitgerust met zonnepanelen en een windturbine, waardoor de capsule zelf voldoende energie opwekt. De cel is niet enkel sterk, licht en flexibel. Doordat composieten niet snel worden aangetast door weersomstandigheden en corrosie is de Ecocapsule het hele jaar bruikbaar, met minimaal onderhoud.

Standing Textile(s)

Het gaat designers niet enkel om de technische eigenschappen van composieten. Ze gaan na hoe die het uitgangspunt kunnen zijn voor nieuwe inzichten en hoe ze hightech kunnen verbinden aan artistieke verbeelding of ambacht. Fransje Gimbrère weeft gekleurde kunststoftouwen en maakt daarmee 3D-vormen die ze in biohars drenkt en lat uitharden. Zo blijken de ogenschijnlijk fragiele vormen stevige constructies die kunnen dienen als kast of zitelement.

Fibre-Fixed

Tot 26 april 2019

www.designmuseumgent.be

Auteur
Ward Desloovere