Het kunstenaarsboek

Katinka de Jonge

Kunstenaars die boeken maken: dat leidt vaak tot boeken die kunstwerken op zich zijn en een bijzondere plaats innemen in het oeuvre van een artiest. Hoe vertalen kunstenaars hun artistieke praktijk naar een boek? Katinka de Jonge maakte de bijzondere publicatie ‘Encounters between voices from the other end’ naar aanleiding van een residentie in Colombia.

Katinka: ‘Op uitnodiging van AAIR verbleef ik 3 maanden in Lugar a Dudas in Cali, Colombia op residentie, van september tot december 2019. ‘Encounters between voices from the other end’ is een experimenteel verslag van mijn verblijf daar. Onze groep van kunstenaars van over de hele wereld praatte veel over wat het betekent om ‘op residentie te zijn’. We bevonden ons in een totaal andere cultuur, met een andere geschiedenis, in een tropische omgeving. Het praten over die situatie werd een dagelijkse bezigheid. Zo groeide het praten zélf uit tot mijn artistiek werk daar. Ik begon gesprekken op te nemen, woorden die terugkwamen te noteren. Met die woorden heb ik een kaartspel gemaakt, dat ik ter plaatse liet drukken. Kleine lokale bedrijfjes droegen daartoe hun steentje bij: het ene kon snijden, een ander stempelen, een ander binden,... Ik liet het spel drukken in 3 talen: Nederlands, Engels en Spaans.  

Ik koos bewust voor Riso, een druktechniek die toelaat om snel en grote oplagen te drukken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zeefdruk. Ik vind Risodruk ook erg interessant door de kleuren die je krijgt als je lagen over elkaar print. De basiskleuren 'vermengen' voor je ogen op de print. Wat me er in aanspreekt is een soort speelsheid: de druk is telkens een beetje anders door kleine, fijne ‘foutjes’. Maar dat aspect is net interessant. Het inbinden deed ik samen met mijn zus, een goede boekbinder.

Ik werk vaak rond ‘audio’ en ‘plaatselijkheid’. Zo werk ik nu in residentie in De Koer in Gent, waarbij ik een werk maak in samenwerking met de buurt. Ik werk aan een reeks audiowandelingen, die ingesproken zijn door buurtbewoners. Ik giet dus ‘plaatselijkheid’ in een artistieke vorm die voor een publiek toegankelijk is. Meerstemmigheid en dialoog nemen in mijn werk een belangrijke plaats in. Ik mak gebruik van geschreven en gesproken tekst, waarbij ik verschillende perspectieven aan het woord laat. Het boek dat ik maakte past mooi in de totaliteit van mijn werk.’

Het boek ‘Encounters between voices from the other end’ is te koop bij AAIR.
35 euro, uitgave op 50 ex.

info@aair.be

Auteur
Annemie Vingerhoets