'Het verhaal dat je wil vertellen is cruciaal'

Annelies Thoelen (Z33) over Oooh

990 werken, 3 curatoren, evenveel locaties en 2 online juryrondes. Met deze opdracht ging Annelies Thoelen (Z33, Hasselt) samen met Pieternel Vermoortel (Netwerk Aalst) en Jan Moeyaert (Stichting IJsberg, Damme) aan de slag. Het bleek een huzarenstukje, maar met drie unieke expo's als resultaat. Maar hoe doe je dat? Zo'n groepsexpo cureren? En hoe hard speelt de identiteit van Z33 hierin mee? We schotelden Annelies Thoelen deze (en meer) vragen voor. 

Met de open call Oooh zochten we - samen met Netwerk Aalst, Stichting IJsberg (Damme) en Z33 (Hasselt) - beeldend kunstenaars in alle disciplines om hun verwondering te tonen. Met keuze uit maar liefst 990 inzendingen stond er de drie curatoren Jan Moeyaert, Pieternel Vermoortel en Annelies Thoelen een pittige opdracht te wachten. De afgelopen periode bogen ze zich over de vele inzendingen van Oooh, waaruit ze drie unieke groepsexpo’s destilleerden. Samen zullen ze maar liefst 110 kunstenaars tentoonstellen, verspreid over drie locaties. 

Je maakte een selectie voor Z33, wat was daarbij belangrijk? 
Annelies: "Ik selecteerde de werken vanuit de identiteit van Z33. We kiezen voor werken en kunstenaars die maatschappelijk betrokken zijn, een bepaald thema aankaarten en uitnodigen de blik van de toeschouwer te veranderen. Die connectie met ‘buiten’ en de reflectie daarover is belangrijk voor ons. 
Ook voor Oooh koos ik voor kunstenaars die zich laten verwonderen door wat zich in de samenleving afspeelt. 

Op welke manier zal de expo in Z33 het thema verwondering reflecteren? 
Annelies: "Het thema verwondering zit voor mij in het hele verhaal, het hele project. Hoe groot zijn bepaalde maatschappelijke problemen, zijn er oplossingen waar je nog niet aan gedacht had?" 

In hoeverre zal jij, als curator, bepalen hoe de werken van Oooh worden opgesteld en dus hoe de tentoonstelling er zal uitzien? 
Annelies: "Als curator word ik betrokken bij elke stap van het tentoonstellen, zo bekijk ik ook welke kunstwerken waar komen in de ruimte. Het verhaal dat je wil vertellen is cruciaal en bepaalt de volgorde van de werken en de confrontatie tussen twee werken - of net niet."  

Koos je vooral voor twee- of driedimensionaal werk, of eerder een mix?  
Annelies: "Tijdens de selectie van Oooh heb ik onbewust meer 3D-werk gekozen. De maatschappelijke relevantie die we zoeken kwam vaker voor bij 3D-objecten en video-installaties.   
Het is niet zo dat ik naar de ruimte kijk en inschat hoeveel 2D- en 3D-werk er nodig is. Integendeel, de ruimte moet zich aanpassen aan het verhaal dat we willen vertellen met het verzameld werk.  
Ik weet dat ik tentoon ga stellen in de Begijnhofhuisjes, maar heb nog geen beeld van hoe we precies gaan tentoonstellen. Na een gesprek met de kunstenaars, kijken we wat nodig is en in welke ruimte(s) we werken. We selecteren geen werk op basis van wat bij elkaar past of in onze ruimtes past. 

Oooh is per definitie een groepstentoonstelling. Wat zijn voor jou de grootste verschillen tussen solo-en groepstentoonstellingen, ook qua aanpak? 
Annelies: "Bij groepstentoonstellingen vertrekken we vanuit een verhaal of thema - bij Oooh is dat  verwondering. 
Bij een solotentoonstelling vertrekken we vanuit de kunstenaar; het werk moet zo sterk zijn dat dat op zich het verhaal kan vormen. We stellen zelden een kunstenaar die nog nooit heeft tentoongesteld solo tentoon. Jonge kunstenaars starten meestal in groepstentoonstelling." 

Hoe kan, volgens jou, zo’n groepsexpo op drie locaties verbindingen leggen met elkaar?  
Annelies: "Door overkoepelende communicatie; mensen duidelijk maken dat de tentoonstelling een deel uitmaakt van drie tentoonstellingen. De kunstwerken kunnen ook overlappen; een kunstwerk kan eerst bij Stichting IJsberg in Damme tentoongesteld worden en nadien in Netwerk Aalst. Er zijn ook deelnemende kunstenaars die meerdere werken hebben, verdeeld over verschillende steden. Het is belangrijk om naar elkaar te verwijzen."  

De groepsexpo Oooh in Z33 loopt van 29 augustus tot 8 november 2020
Meer info over
Oooh lees je hier.

Over Z33

Z33 is een grensverleggende kunstinstelling in Hasselt, op het kruispunt van kunst, design en architectuur. Een refuge in de periferie, met een heerlijk nieuw gebouw en een veelzijdig programma. Een ongepolijste speelruimte voor artistiek onderzoek. Met de blik op de wereld, de voeten in de modder en een hart voor talentontwikkeling, (ont)leren, onderzoeksplezier en vonkende samenwerkingen. Verwacht bij Z33 het onverwachte.

WEBSITE Z33

Ontdek ook de interviews met Jan Moeyaert (Stichting IJsberg) & Charlotte Geeraert (Netwerk Aalst) de mede-curatoren van Oooh.  

Beeld: © Kristof Vrancken