Het zelfportret: Hanneke Borghouts

Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Hanneke Borghouts.

Hanneke: ‘Een zelfportret met een masker is misschien niet bijster origineel, maar wel heel persoonlijk. Ik vernam pas 2 jaar geleden dat ik autisme heb. Het was alsof een puzzelstukje op zijn plaats viel. Ik had natuurlijk al manieren gevonden om mezelf door het leven te loodsen. Observeren, analyseren en ondertussen mezelf onzichtbaar maken, dat voelde het veiligst. Nu probeer ik dat te doorbreken. Ik wil mezelf aanvaarden, meer ruimte innemen en me beetje bij beetje meer blootgeven… Mijn masker hier en daar een beetje openknippen. Oude gewoontes slijten niet snel, maar ik heb mijn bivakmuts al ingeruild voor een soort Lucha libre-masker. Progressie!

Een zelfportret is een evidente manier om je gevoel te communiceren. Ik maak dergelijke portretten zelf niet zo vaak. Als ik het doe, toon ik dikwijls een cartooneske versie van mezelf. Ik ben zelf snel gewonnen voor mensen die humor en zelfrelativering gebruiken in hun werk.

Ik vind het heerlijk om lang aan een tekening te zitten ‘wroeten’. Planmatig werken zit niet in mijn DNA. Dikwijls begin ik te tekenen zonder duidelijk te weten waar ik wil uitkomen. Onderweg pas ik nog veel aan, ingegeven door het moment. Misschien werk ik daarom ook graag digitaal, in dit geval met Procreate op iPad. Zo heb ik veel controle, omdat niks definitief is. Maar het biedt me wel de vrijheid om halfweg een tekening helemaal om te gooien, als ik dat wil.’

BIO
°1977
Woont in Brugge
Volgde grafiek en grafische vormgeving

Ontdek meer werk van Hanneke op Beeld

Jouw zelfportret in Kunstletters?
Zet een foto van een zelfportret op ons digitaal platform Beeld en gebruik het woord ‘zelf’ of ‘self’ in de titel van het werk. Misschien staat jouw zelfportret in het volgende nummer.