Het zelfportret: Marjan Brabants

Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Marjan Brabants.

houtskool, 33,5 x 32 cm, 2019.

Marjan: ‘Ik zie dit zelfportret als een uiting van mijn gevoelsleven, een dialoog met mezelf. Het is een manier om zonder schroom te proberen te kijken naar mijn rauwe zelf en mezelf in al zijn gelaagdheid te leren kennen.’

Hoe ontstond dit werk? 
Ik kreeg het idee nadat ik een stuk las over ‘body neutrality’. Daarbij ligt de focus op wie je bent, los van je uiterlijk. Interessant vond ik, omdat ik met mijn zelfportretten ook voorbij mijn uiterlijk an sich probeer te komen. 
Ik gebruikte houtskool op wit, glad recupkarton. Het contrast tussen het wat blinkende wit van het karton en het poederige zwart van de houtskool vond ik krachtig. Dat ik er snel en intuïtief mee kon werken beviel me ook. Het beeld klopte met wat ik toen zag, een bepaalde kwetsbaarheid en eigenheid in mijn gezicht.

Met welk materiaal ga je liefst aan de slag voor een zelfportret?
Als ik beslist heb om een zelfportret te tekenen, wil ik er snel aan beginnen. Ik werk meestal met wat ik dichtbij de hand heb. 

Is er een kunstenaar die je inspireert bij het maken van een zelfportret?
Ik heb absoluut een voorkeur voor zelfportretten in de kunst. Ik hou van het werk van Richard Gerstl, Léon Spilliaert, Käthe Kollwitz, Charley Toorop, Jim Dine, Jenny Saville... Maar ik kijk liever niet naar een van hun zelfportretten voor ik zelf aan de slag ga.

Wat is je favoriete plek om te tekenen?
Ik heb een kamertje ingericht als werkplek, maar door wanorde is er zelden plek om te tekenen. Meestal eindig ik aan de keukentafel.

Bio
Marjan Brabants
43 jaar
Putte

Ontdek meer werk van Marjan op Beeld

Jouw zelfportret in Kunstletters?
Zet een foto van een zelfportret op ons digitaal platform Beeld.be en gebruik het woord ‘zelf’ of ‘self’ in de titel van het werk. Misschien staat jouw zelfportret in het volgende nummer.