Hoe fotografeer ik mijn atelier?

Tien tips om je atelier in beeld te brengen

Hoe toon je je werkplek in inspirerende beelden? We gingen te rade bij Evenbeeld. Zij fotografeerden al heel wat projecten van Kunstwerkt én brengen voor Kunstletters regelmatig kunstenaarsateliers in beeld. Ze verklapten ons 10 tips, die je helpen om je atelier mooi in beeld te brengen met je smartphone. Je kan de principes ook hanteren als je fotografeert met een digitaal fototoestel.  

Nu de inschrijvingen voor Atelier in Beeld volop lopen, zijn heel wat kunstenaars bezig met het fotograferen van hun atelier. Maar hoe toon je je werkplek in inspirerende beelden?De tips over belichting, compositie en bewerken van je foto's kan je in het achterhoofd houden bij het maken van die ene atelierfoto voor Atelier in Beeld. Ben je op dreef? Maak er dan een reportage van, en neem ook de andere tips erbij.

TIP 2: Scherp of onscherp?

Scherpstellen is bepalend voor je foto. Welk onderwerp of deeltje ervan breng je scherp in beeld zodat het de hoofdrol speelt, wat laat je onscherp zodat het een bijrol krijgt? De camera van je telefoon stelt meestal scherp op het dichtstbijzijnde voorwerp. Wil je liever schepstellen op een ander punt? Tik met je vinger op het scherm op de plaats waar je scherp wil stellen. Het beeld past zich automatisch aan.  

Bilal Bahir © Evenbeeld

TIP 4: Bewerkt beeld, beter resultaat

Experimenteer met bewerkingsprogramma’s als VSCO of Lightroom. Probeer de beelden zo subtiel mogelijk te bewerken door contrast toe te voegen. Zo komt jouw werk mooier uit. 

Atelier Frederik Vaes © Evenbeeld

TIP 6: Wissel tussen detail en overzicht

Wissel af in compositie. Dat kan je doen door afwisselend details en overzichten te fotograferen.

Atelier Marleen Vansteenvoort © Evenbeeld
Atelier Marleen Vansteenvoort © Evenbeeld

TIP 7: Fotografeer vanuit verschillende perspectieven

Aangezien je telefoon klein en makkelijk hanteerbaar is, kan je gebruik maken van verschillende perspectieven. Door bijvoorbeeld je telefoon boven je hoofd houden om een shot te nemen, of vanaf de grond te fotograferen. 

Atelier Bram Kinsbergen © Evenbeeld

TIP 9: Een heldere lens

Maak je lens altijd even schoon voor je foto’s neemt. Een lens die niet helemaal proper is kan je foto echt ‘breken’. 

TIP 10: Een interessante compositie

Wat is dan precies een goede compositie? Je kan de ‘regel van derden’ of de ‘Gulden snede’ gebruiken als maatstaf, waarbij je werkt volgens het 1/3e principe (lees bvb. hier of hier meer). Maar het kan ook sterk zijn om daar juist van af te wijken en het onderwerp pal in het midden te kaderen. Op de meeste telefoons kun je hulplijnen aanzetten voor het maken van een goede compositie. 

Ateliers van AAIR © Evenbeeld
Atelier Dodi Espinoza © Evenbeeld