Hyun-Sook Song

de kracht van een penseelstreek

Intro Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi a semper nulla, at luctus risus. Aliquam tempus tincidunt sagittis. Sed malesuada lectus mattis lectus sollicitudin, eget finibus sem congue.

Schilderijen die krachtig en trefzeker zijn gemaakt, maar ingetogen en zelfs meditatief aandoen: de Koreaanse kunstenares Hyun-Sook Song slaagt er met haar werk al enkele decennia in. In Zeno X Gallery loopt nu haar solotentoonstelling 'The single brushstroke as a horizon between heaven and earth’. Want de penseelstreek, daar draait alles om in deze schilderijen.

Zelfs een snelle blik op het oeuvre van Hyun-Sook Song toont meteen de kracht van deze schilderijen: het zijn werken die niet om aandacht schreeuwen, maar overtuigen door hun eenvoud en expressie. Delicaat, maar krachtig, minimalistisch maar met veel gevoel. Hyun-Sook Song werd in 1952 geboren en groeide op in een bergdorp in Korea. In 1972 trok ze naar West-Duitsland. Ze ontwikkelde een eigen stijl en technieken die elementen uit het Westen en Oosten combineren.

Tempera en paardenhaar

Song schildert met tempera, dat tot de late middeleeuwen werd gebruikt in de westerse schilderkunst. Tempera wordt gemaakt door pigmenten te mengen met eierdooier, wat de verf een dekkend karakter meegeeft. Maar Song gebruikt tempera net op een bijna transparante manier. In het Westen worden afzonderlijke penseelstreken meestal eerder onzichtbaar gemaakt, terwijl de kwaststreek voor Oost-Aziaten net het cruciale en centrale element is. Het canvas fungeert in het werk van Song als een kleurenveld, waarop ze nauwgezet enkele penseelstreken aanbrengt. Al is borstelen misschien een beter woord. Song gebruikt een grote, traditionele borstel, gemaakt van paardenhaar, die vroeger in Korea vaak werd gebruikt om gebruikskeramiek te beschilderen.

Oost-West

Songs werk is sterk beïnvloed door oosterse filosofie en kalligrafie, maar ook door haar liefde voor natuur. Ze gebruikt slechts een handvol motieven, vaak elementen uit het dagelijks leven in Korea: zijden linten rond houten palen, textiel aan een draad, aarden potten. Aan de hand van die eenvoudige thema’s maakt ze doeken die spreken over verlangen en heimwee naar het geboorteland, maar ook de sereniteit uitstralen van een kunstenaarsziel die vrede heeft gevonden met de wendingen in haar leven.

Zeno X Gallery, Borgerhout
Nog tot 14 december 2019
www.zeno-x.com

Auteur
André De Nys