Joost Jansen

maakt virtuoze animaties die raken

Vanaf dinsdag 28 april loopt op Canvas de reeks ‘Kinderen van de Holocaust’. Net als bij de andere reeksen van dit documentaire drieluik maakte Joost Jansen bij elke aflevering krachtige animaties die je visueel wakker schudden. Hoe pak je zo’n opdracht aan? En wat maakt het werk van deze animatiefilmmaker zo bijzonder?

Joost Jansen
35 jaar, woont in Brussel
Studeerde Animatiefilm aan Sint-Lukas Brussel, werkt nu aan ‘Kinderen van de Holocaust’ en eigen filmproject ‘Dwaler’.

Video

Old School

Het tekenvaardige neemt in mijn werk nog altijd een erg belangrijke rol in. Ik teken met een digitale pen op een scherm, maar werk toch ‘old school’. Ik maak met de hand getekende animatie: originele, ruwe tekeningen vormen de basis voor de frames van de film. Die frames krijgen wel nog een digitale nabewerking, waardoor ze een hedendaagse feel hebben.

Digitaal tekenen gaat snel en efficiënt. Maar je krijgt weinig terug van een computer. Papier daarentegen is een heel verrijkend, tastbaar medium. Daarom werk ik ook nog analoog. Sinds kort maak ik in de Academie van Anderlecht gravures. Ik teken ook ‘s avonds als ontspanning. Al zijn die tekeningen op één of andere manier verbonden met mijn filmmaken. Ik maak ze heel spontaan, maar toch blijken ze in verband te staan met mijn animaties of leiden ze tot ideeën voor nieuw werk.

In mijn studententijd was ik gefascineerd door graphic novels. Mijn stijl is daar uit gegroeid: direct getekend, organisch geanimeerd, met kenmerken uit de comic- en mangawereld. Typisch daarbij is de aandacht voor het ininkten van de pagina, met een opvallende zwarte inktlaag als resultaat. Dat element vind je ook in mijn werk terug.

Video

A battle for peace

Canvas kwam bij mij terecht door mijn bijdrage in 2014 aan ‘12 minuten voor vrede’, rond de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Het project bestond onder meer uit 12 korte animatiefilmpjes van 1 minuut, gemaakt door 16 Vlaamse animatoren. Het toonaangevende videoplatform Vimeo merkte mijn kortfilm ‘A Battle for peace’ op en promootte die als ‘Staff Pick’. Dat betekent tegenwoordig misschien wel meer dan een festivalselectie. De video kreeg plots enorm veel views. Het leverde me wereldwijd contacten op, waar ik nu nog altijd gebruik kan van maken. En het viel ook de regisseurs van ‘De kinderen van’ op.

Video

Dwaler

Ik werk volop aan een nieuw persoonlijk project: een animatiefilm van 10 minuten over een bijzondere astronaut, een dwaler. Een duik in zijn zwembad betekent voor hem de start van een mentale reis en meteen ook een hergeboorte. De astronaut lost op, wordt deel van het heelal, komt tot nieuwe inzichten en vindt zichzelf opnieuw uit. Ik sprokkel al een hele tijd budget bij elkaar en de financiering is nu rond. Ik kan me dit jaar dus op ‘Dwaler’ concentreren, daar was ik wel aan toe. Het biedt me ook de kans om na te denken over de plaats die ik wil innemen in de animatiewereld. 

Auteur
Ward Desloovere