Kunst in quarantaine

Elise Debrock

Noodgedwongen trekken we ons terug in eigen huis. Misschien ook in eigen atelier? Hoe beïnvloedt deze vreemde tijd jouw werk, jouw ritme en aanpak? Waar werk je aan? We kregen heel wat reacties op onze oproep. Deze keer laten we kunstschilder Elise Debrock aan het woord.

‘Het absurde is nu alledaags.’

Elise: ‘Ik heb nu meer tijd om te werken in mijn atelier. Die extra tijd leent zich tot nieuwe en interessante projecten.’

Tony’s
Samen met mijn vriendin Sophie Doutreligne maakte ik een stopmotionfilmpje We bedachten ‘Tony’s’ op een zondagnamiddag om onszelf te entertainen. Wat begon als een spontaan project, bleef maar groeien. Uiteindelijk heeft het ons toch enkele weken beziggehouden. Uiteindelijk mondde ‘Tony’s’ uit tot een volwaardige (korte) stopmotionfilm.

Video

Peculiar Times
Daarnaast blijf ik ook schilderen. Mijn werk zelf wordt enigszins beïnvloed door de quarantaine. Zo schilderde ik enkele doeken met als titel ‘Peculiar Times’ waarbij ik mensen ‘betrap’ op het doen van vreemde dingen. Ik heb het gevoel dat iedereen toch een beetje uit zijn gewone doen is in deze tijden. Voor de Coronacrisis haalde ik sowieso al inspiratie uit het dagelijkse leven. Het absurde, vreemde en mooie van het alledaagse zat altijd in mijn werk. Nu heb ik wel een beetje het gevoel dat het absurde alledaags is geworden.

Wegdromen
Door het goede weer krijg ik weer zin om te gaan reizen. Dat moet voorlopig in gedachten. Dus schilderde ik een reeks idyllische landschapjes om bij weg te dromen.

Mijn vriendin is een aantal keren komen poseren, wat altijd fijn is. Maar ik heb geen doeken meer in mijn atelier, dus daar heb ik 'creatieve’ oplossingen voor gezocht. Zo werk ik nu aan een hele reeks kleine schilderijtjes op mdf-plankjes. En wie weet komt er wel nog een vervolg op 'Tony’s'!

Auteur
Priscilla Devries