Kunst in quarantaine

Hans De Smedt

Noodgedwongen trekken we ons terug in eigen huis. Misschien ook in eigen atelier? Hoe beïnvloedt deze vreemde tijd jouw werk, jouw ritme en aanpak? Waar werk je aan? We kregen heel wat reacties op onze oproep. In deze eerste post laten we schilder Hans De Smedt aan het woord.

Hans De Smedt
32 jaar, woont in Antwerpen
Volgt modeltekenen en schilderkunst aan DKO Sint-Lucas, Gent

'Kunst is een krachtig middel.'

Hans: 'Ik schilder en teken graag. Tekenen doe ik in een schetsboekje, liefst met een uni line pen van 0,1mm en enkele Copic markers. Schilderen doe ik thuis op klein formaat en in de studio op grotere formaten. Ik werk voornamelijk met acrylverf.'

Hoe heeft de quarantaine je dagelijkse doen en laten veranderd?
Ik ben deze maand net verhuisd van Gent naar Antwerpen. Ik werk nog steeds in een digitale studio in Gent, maar kan wel thuiswerken. Mijn atelier is verwerkt in de woonkamer. Zo heb ik zicht op mijn schilderijen, terwijl ik kook en werk. Het biedt me een unieke kans om voldoende te kijken overdag en ’s avonds verder te werken aan het schilderij. Dat maakt het gemakkelijker om tijdens het proces beslissingen te maken. Nu alles een beetje rustiger verloopt en ik meer tijd met mezelf doorbreng, merk ik dat ik tot meer doordachte en soms creatievere oplossingen kom.

Heb je plannen moeten aanpassen, zoals expo’s verplaatsen, lessen schrappen…?
Door de verhuis naar Antwerpen had ik even nood aan rust, dus had ik geen concrete plannen om tentoon te stellen. Lessen volgde ik sowieso niet meer door de drukke periode van het verhuizen naar een andere stad. Ik kijk er naar uit om opnieuw op locatie te modeltekenen en volgend jaar les te gaan volgen in de Academie in Antwerpen.

Misschien levert de quarantaine ook iets op: heb je kunstenaars, projecten, boeken, apps ontdekt? Of misschien ben je toch nieuwe inzichten gekomen?
Sociaal contact is voor iedereen belangrijk. Ik ben dus ook aan het Skypen en Houseparty-app’en. Daarnaast spendeer ik meer tijd op Instagram. Ik ga, nog meer dan anders, op zoek naar boeiende kunstenaars. Ik leg ter inspiratie een databankje aan van nieuwe technieken die ik tijdens en na deze periode wil uitproberen. Ik experimenteer ook met schildertechnieken, in zelfportretten bijvoorbeeld, en ben benieuwd of dat tot nieuwe inzichten leidt.

Heeft de actualiteit een sterke invloed op wat je maakt of hoe je werkt?
De afgelopen tijd was het heel donker en regenachtig. Dat bepaalt voor een deel mijn stemming. De ‘social distancing’ bezorgt me soms het gevoel alleen te zijn in het grote geheel. Ik schilder voornamelijk ’s avonds. Telkens opnieuw het interieur rondom mij schilderen, vaak in donkere kleuren, bezorgt me wel eens een desolaat gevoel. Maar ik ervaar deze periode ook als bijzonder rustig en aangenaam.

Helpt kunst maken je om deze periode door te komen?
Het heeft even geduurd, maar na vele jaren schilderen merk ik dat ik nog moeilijk zonder kan. Schilderen is een uitlaatklep en daagt me tegelijkertijd uit om steeds iets nieuws te proberen. Daar haal ik heel veel voldoening uit. Het kan even duren voor dat gevoel opduikt, maar voldoening komt er sowieso. Kunst is ook een krachtig middel om even te ontsnappen aan deze drukke wereld, vol met regeltjes. Ik vind het een aanrader voor iedereen. Kunst werkt echt.

instagram.com/oghanzo/
instagram.com/dontwastethepainting/

JOUW KUNST IN QUARANTAINE? 
Vertel ons over hoe je deze tijd beleeft en wat die artistiek met je doet.
Stuur tekst en beeld naar ward@kunstwerkt.be.

Auteur
Ward Desloovere