Kunst in quarantaine

Nakke Van Loo

Noodgedwongen trekken we ons terug in eigen huis. Misschien ook in eigen atelier? Hoe beïnvloedt deze vreemde tijd jouw werk, jouw ritme en aanpak? Waar werk je aan? We kregen heel wat reacties op onze oproep. Kunstenares Nakke Van Loo gunt ons deze week een kijkje in haar atelier.

Nakke Van Loo
54 jaar, woont in Mechelen
Werkt zowel op papier als canvas en maakt kleine assemblages

'Creëren zorgt voor een portie klein dagelijks geluk.'

Hoe heeft de quarantaine je dagelijks doen en laten veranderd?
De eerste week werkte verlammend en het Coronaverhaal kwam hard binnen. Onzekerheid over wat er allemaal op ons afkomt, overheerst. Het betekent ook een zoektocht naar een moeilijk evenwicht: enerzijds ga je op zoek naar informatie, al was het maar om je aan de richtlijnen te houden. Maar anderzijds zorgen de berichtgeving en alle aandacht voor een gevoel van overprikkeling en creatieve blokkade. Dan is het kwestie om te filteren, om me af te sluiten van prikkels van buitenaf. Dat heb ik altijd al nodig gehad om te creëren: afstand nemen, verstillen, ruimte en tijd afbakenen. En wat lichtvoetigheid opzoeken: dat is in deze omstandigheden extra uitdagend geworden. Nu heb ik daar een zekere regelmaat in gevonden. Elke dag start met een uurtje Pilates online en dan de verstilling in mijn atelier opzoeken waar elke dag opnieuw veel geëxperimenteerd, gespeeld wordt.

Je maakt op dit moment collages aan de hand van kinderfoto’s van jezelf. Hoe ben je op dat idee gekomen?
Na die verlammende eerste week, ben ik bewust op zoek gegaan naar manieren om er weer die schwung, die lichtheid in te brengen. Dan is een gezonde portie zelfrelativering wel een werkzame remedie. Met die collages ga ik met mezelf aan de haal. Het is een beetje als bekken trekken voor de spiegel. Maar dan op papier. Dan begint mijn enthousiasme weer op te flakkeren. Wat begon met één collage resulteerde al snel in een heel verhaal met meer dan 30 collages. Voor alle duidelijkheid: dit is niet mijn natuurlijke stijl. Het staat haaks op de gelaagdheid en de fragiliteit waar ik gewoonlijk mee werk. Terwijl ik nu bewust het spel, de frivoliteit opzocht om me toe te staan er weer in te komen.

Heb je plannen moeten aanpassen?
Afgelopen jaar was een erg druk jaar. En dus lag het voor de hand om een tijdlang -en dit zou best wel eens over enkele jaren kunnen gaan- niet meer te exposeren of in te gaan op voorstellen om naar buiten te komen. Ik ervaar dat als extra druk, die het proces niet noodzakelijk ten goede komt.
Dus in dat opzicht: geen verandering. De lessen aan de academie (Antwerpen) zijn vanzelfsprekend wel opgeschort. Ondertussen lopen er wel enkele opdrachten maar ook hier heb ik alles even geparkeerd.

Zijn er nog creatieve projecten die je al lang wou uitwerken/nu hebt bedacht?
Ideeën en projecten zijn er altijd in overvloed. Meestal werk ik aan verschillende dingen tegelijk. Dat houdt me alert. Ik ben even zoet met beelden die ik maak bij schitterende gedichten van een leuke schrijfster. Ik vul een schetsboek met indrukken van onze Cuba reis…

Heb je het gevoel dat de quarantaine je creativiteit beïnvloedt?
Uiteraard heeft het impact maar het is allemaal niet zo éénduidig. Het kan me wel positief beïnvloeden, want het is juist mijn ding om kwetsbaarheid en nietigheid van het menselijke en de natuur vast te leggen. Het is nooit volledig positief of negatief in het leven, en ook nu niet.

Misschien levert de quarantaine ook iets op: heb je kunstenaars, projecten, boeken, films, apps ontdekt?  Deel gerust. Of ben je tot nieuwe inzichten gekomen?
Achter een computer kruipen, gaan surfen en op zoek gaan naar nieuwe dingen is niet echt aan mij besteed. Nog meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat we maar een nietige schakel in dit bestaan zijn. We stellen ons te weinig in vraag, nemen te veel dingen als vanzelfsprekend. En dat klopt niet. 
Daar kan ik best ongelukkig van worden. De kwetsbaarheid en het nietige van het menselijke en de natuur gaan hand in hand. Het lijkt wel of we die interactie nu pas beginnen door te hebben. 

Heb je nog leuke creatieve vooruitzichten voor na de quarantaine?
Sowieso, alle opdrachten één voor één afwerken en leuke werkgesprekken hebben met fijne klanten. Maar toch vooral veel blijven experimenteren in mijn cocon, want dat draagt enorm bij tot mijn portie klein dagelijks geluk.

Nakke Van Loo op Facebook & Instagram

Foto’s door JGraphics
Auteur
Priscilla Devries