Kunst in quarantaine

David Audenaert

Noodgedwongen trekken we ons terug in eigen huis. Misschien ook in eigen atelier? Hoe beïnvloedt deze vreemde tijd jouw werk, jouw ritme en aanpak? Waar werk je aan? We kregen heel wat reacties op onze oproep. Illustrator David Audenaert vertelt over de tekeningen die hij als grote zoekplaatposters tijdens deze Coronatijden ontwerpt.

Vizid - David Audenaert
33 jaar, Sint-Amandsberg
Grafische vormgeving en Illustratie, Sint-Lucas Gent

‘Ik kom helemaal tot rust in de getekende werelden die ik uitvind.’

Hoe heeft de quarantaine je dagelijkse doen en laten veranderd?
Ik ben als zelfstandige aan de slag in illustratie en grafische vormgeving. De meeste van mijn opdrachten zijn stopgezet. Dat is jammer, maar je hoort me niet klagen. Creatievelingen die een locatie huren of personeel hebben, voor hen is het echt zwaar, denk ik. Voor sommige zaken was het wel moeilijk. Zo kreeg een cultureel centrum net een afgewerkte poster van mij als promo voor een jeugdvoorstelling. Die werd uiteraard geschrapt. Mijn tekenwerk was geleverd, maar ze zijn er niets mee.

Aangezien ik meestal toch thuis werk, heeft deze toestand qua werkritme weinig veranderd. Ik heb nu meer tijd voor eigen projecten, iets wat vaak ontbreekt als zelfstandige. Deze pauzeknop biedt me wel even rust. In het normale leven is er misschien te weinig ruimte voor verveling en creatief ‘gepruts’ zonder doel. Gewoon beginnen aan een tekening en gaandeweg zien waar je belandt, is een luxe waar ik anders niet zo veel tijd voor heb. Daar kan ik nu wel van genieten.

Eén van de zoekplaten in opbouw

Je lanceert ook een tof initiatief: tekeningen op groot formaat die ook als zoekplaat werken en die we als posters bij je kunnen bestellen. Hoe kwam je op het idee?
Voor het virus klaagde iedereen, mezelf incluis, dat we te weinig tijd hadden. Nu hebben sommigen onder ons plots te veel tijd en weten veel mensen blijkbaar niet hoe die in te vullen. De puzzelverkoop is vervijfvoudigd de voorbije weken. Het leek me daarom wel leuk om mijn werken ook in puzzelformaat ter beschikking te stellen. Ik vind dat mijn werk zich hiertoe leent. Ik kwam op het idee om een tekening te maken die is overladen met surrealistische details. De insteek van de tekening is een fantasierijke wereld vol scènes en figuurtjes. Het lijkt wel een Bruegeliaans tafereel. Ik druk de tekening op groot formaat. Mensen kunnen die zoekplaat gaan uitpluizen. Ik voorzie een viertal werken op A1-posters die ik zal verzenden met de post. Mijn bescheiden bijdrage om deze periode door te komen.

Misschien levert de quarantaine ook iets op: heb je kunstenaars, projecten, boeken, films, apps ontdekt?
Ik bestelde vorige week een paar strips uit de reeks ‘The Shaolin Cowboy’ getekend door Geof Darrow. Het is qua tekenstijl een van de beste stripreeksen die ik al las. Verder bestelde ik ook ‘The other world’ van Gingko Press, een overzicht van oosterse sprookjes getekend door verschillende illustratoren. Ook heel interessant. Daar ben ik me nu een beetje aan in het verdiepen.

Helpt kunst maken je om deze periode door te komen?
Heel zeker. Mijn werk is redelijk tijdrovend qua lijnwerk en inkleuring. Meestal doe ik een paar weken over 1 stuk. Mensen vragen me soms of ik daar niet zot van word. Integendeel, het maakt me juist heel rustig om mezelf te verliezen in de uitgevonden werelden die ik teken. Dus helpt tekenen me door deze periode? Zowel op mentaal als creatief vlak is mijn antwoord een volmondige ‘ja’.

EEN ZOEKPLAAT BESTELLEN
Dat kan via insta-chat of mail: info@thevizid.com.
Prijs: 20 euro voor 2 verschillende posters in 1 zendkoker (dit is incl. de verzending).

instagram.com/thevizid

vizid.myportfolio.com