Kunst in quarantaine

Loes De Gendt

Noodgedwongen trekken we ons terug in eigen huis. Misschien ook in eigen atelier? Hoe beïnvloedt deze vreemde tijd jouw werk, jouw ritme en aanpak? Waar werk je aan? We kregen heel wat reacties op onze oproep. Loes De Gendt gunt ons deze week een kijkje in haar atelier.

Loes De Gendt
28 jaar, woont in Gent
is master grafisch ontwerp, KASK Gent

‘Ik vind tekeninspiratie in de landschappen die ik tijdens mijn reizen via Google Street View ontdek.’

Loes: 'Ik maak illustraties, maar ook schilderijen en tekeningen op groot formaat. Ik werk meestal met collage, potlood,  acryl en olieverf op papier of hout. Ik experimenteer graag met verschillende ondergronden en formaten. Als ik op groter formaat werk, schilder ik meestal op de grond... wegens een klein bureau.'

Hoe heeft de quarantaine je dagelijkse doen en laten veranderd?
De eerste week was het wat aanpassen aan het nieuwe ritme. Normaal werk ik 2 dagen in mijn klein atelier thuis en 3 dagen in de horeca. Nu bevind ik me in een luxepositie, waarbij ik me enkel moet focussen op mijn werk. Ik beschouw dat niet als vanzelfsprekend, want ik besef dat anderen een moeilijkere periode doormaken.
Nergens op tijd moeten zijn en geen andere plannen hebben brengt rust en zorgt ervoor dat ik productiever en meer geïnspireerd ben. Ook al gaat het een dag moeilijker om te schilderen, dan is dit helemaal geen ramp aangezien ik de volgende dag weer tijd heb in mijn atelier.

Heeft de actualiteit een sterke invloed op wat je maakt of hoe je werkt?
Hoewel dat het idee al langer in mijn hoofd zat, werk ik nu aan een serie tekeningen op groter formaat. Ik ga via Google Street View 'op reis’ en laat me inspireren door de landschappen die ik op mijn route tegenkom.
Ik neem ook meer tijd om te experimenteren met andere en nieuwe technieken, waar ik anders geen tijd voor vind. Zo maakte ik een linosnede waar ik een paar prints van verkocht. Het was waarschijnlijk jaren geleden dat ik daar nog toe kwam. Bovendien heb ik het plan om eindelijk een kortverhaal af te maken. Ik werk er al een hele tijd aan, tussen andere projecten door, en wil het nu in een boekje gieten.

Misschien levert de quarantaine ook iets op: heb je kunstenaars, projecten, boeken, films, apps ontdekt?
Ik nam deel aan een online expo via Minus One online. Via Instagram volg ik waar andere kunstenaars zich mee bezig houden. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, dus ik voel toch wel een verbondenheid. Ik ontdekte ook enkele artiesten, zoals Ellen Rutt, Pieter Jennes en Nick Dahlen.

Helpt kunst maken je om deze periode door te komen?
Ja, zeker, het geeft zin aan mijn dagen. Ik heb nu eindelijk de tijd heb om aan verschillende projecten tegelijk te werken, zonder al te veel druk te voelen. Dat idee brengt rust, waardoor ik net productiever ben. Ik heb veel inspiratie en zin om te tekenen. Ik zou me niet kunnen voorstellen hoe ik het zonder zou doen.

www.loesdegendt.com
instagram.com/loesdegendt/