Kunst in quarantaine

Ine Lammers

Noodgedwongen trekken we ons terug in eigen huis. Misschien ook in eigen atelier? Hoe beïnvloedt deze vreemde tijd jouw werk, jouw ritme en aanpak? Waar werk je aan? We kregen heel wat reacties op onze oproep. Kunstenares Ine Lammers vertelt over hoe zij deze Coronatijd beleeft.

Ine Lammers
Woont in Leuven
BA in Graphic &Textile Design, Degree in Fine Arts, oprichter van experimenteel kunstenplatform LABO

Foto: Fred Debrock

‘Het besef dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn doet artistiek schuren, kietelen, bewegen.'

Ine: 'Door een beginnende verbouwing in mijn atelier, sinds januari 2020, maak ik tijdelijk gebruik van een andere, grote ruimte. Hoera! Spullen over en weer sleuren, installeren, aarden op die nieuwe plaats: het vraagt wat tijd om je een plek ‘eigen’ te maken. En kijk, goed en wel ‘gearriveerd’, komt Corona langs en dwingt mij terug in mijn kot. Alleen, ik heb geen artistieke ruimte. Waar naartoe? Het bezorgt me het gevoel in een tussenzone te zitten, daar waar het schemert.'

De natuur, een cadeau
De nood aan contact focust zich bij mij vooral in de band met de natuur, die rust ademt en inspireert. Het zorgt voor een beweging naar buiten: ik herontdek patronen die Moeder Natuur biedt. Het laat me mijn zintuigen aanscherpen en voedt fundamentele behoeften: op zoek naar het niets, het iets… Kunnen patronen in de natuur en de patronen van de mens op een manier samenvallen, een onderdeel worden van ons lichamelijk geheugen, een metafoor voor het verdiepen van de relatie met de natuur en met onszelf?
Er vindt ook een andere, tegenovergestelde beweging plaats: een beweging naar binnen, een nood aan introspectie. Dit Coronatijdperk stimuleert die focus nog verder.

Het stil leven
En dus valt het even stil, het leven. Er komt ruimte voor het stilleven. Er ontstaat een bijzondere ruimte, een binnenruimte die zich ontvouwt. Dit bewustzijn zorgt voor een andere focus: je probeert betekenis te geven aan het ongewone. Het besef dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn, doet artistiek schuren, kietelen, bewegen. Creatief durven en kunnen zijn in diverse gemoedstoestanden getuigt ook van lef en vertrouwen. De huidige schemerzone vormt een dankbare uitdaging.

Begin dit jaar vond ik in mijn tijdelijke ruimte een prachtig, dood vogeltje: een boomkruiper. Het ligt inmiddels onder een stolp (in lockdown) en vormt mijn inspiratiebron in mijn herwonnen atelier in verbouwing.

www.inelammers.com