Kunst in quarantaine

Eefje Van den Brande, Anouk Van Hooydonk, Rita Heymans, Bénédicte Faure en Celine Vandeweghe

Noodgedwongen trekken we ons terug in eigen huis. Misschien ook in eigen atelier? Hoe beïnvloedt deze vreemde tijd jouw werk, jouw ritme en aanpak? Waar werk je aan? We kregen heel wat reacties op onze oproep. Eefje Van den Brande, Anouk Van Hooydonk, Rita Heymans, Bénédicte Faure en Celine Vandeweghe over hun artistieke bezigheden in tijden van Covid-19.

Bénédicte Faure

Ik raakte in maart besmet met het coronavirus, gelukkig in milde mate. Een heel naar en vreemd gevoel, maar een geluk bij een ongeluk: ik kan me eindelijk ongeremd storten op mijn passie en dat is tekenen.
Ik stel me ‘s morgens niet eens meer de vraag wat te doen, dat is gewoon tekenen. Ik ontdek nu hoe belangrijk vrijheid is voor mij, zowel in mijn tekeningen als mijn werkwijze. Geen regelmaat dus, mijn neus, goesting en inspiratie achterna. Gemiddeld ben ik daar toch wel 4 tot 5 uur per dag mee bezig.

Bénédicte Faure

Eefje Van den Brande

Als mama van twee jonge kinderen en als kunstenaar in quarantaine, word je uitgedaagd om langs ene kant de rust te behouden met spelende kinderen in huis en aan de andere kant geïnspireerd te blijven voor je kunst. Tot nu toe lukt het me aardig. Overdag hou ik me bezig met de kids en ga ik met hen wandelen in het bos of we knutselen samen. En 's avonds, als de kinderen in bed liggen, leef ik me volledig uit in mijn schilderijen. Dit kan soms nachtwerk worden. Ik blijf schilderen tot de vermoeidheid komt. 's Morgens dan weer paraat staan voor de kinderen is geen probleem. Want de 'me-time' heb ik de avond ervoor gehad.

Eefje Van den Brande
Anouk Van Hooydonk
Eefje Van den Brande