Liefde voor collage

Deel 2: Jasper De Ridder en Flore Tanghe over de spanning van bouwen met papier

Wat knip je weg, wat voeg je samen? Dat collages maken een wankele zoektocht, daarover kunnen collagekunstenaars Jasper De Ridder en Flore Tanghe meespreken. Misschien inspireert hun verhaal je om zelf een collage te maken voor de open call 'Dive into Mankind'?

'Ik vind collages maken ontzettend spannend! Het kan 100 kanten op en doet dat ook, waardoor je de controle moet loslaten. Het is constant kiezen, een pad kiezen, een heel wankele toren bouwen die vaak plots instort.'

Ik zou mijn stijl omschrijven als abstracte collage: soms in de zin van kleurvlakken en schakeringen, soms ook met figuratieve elementen die herleid worden tot een vorm of kleur. Een leuke extra is dat een kijker wel iets ziet in de collages, een verhaal dat ik meeneem in een volgende collage.  

Van opleiding ben ik Illustrator / grafisch ontwerper. Samen met mijn ‘Collectief Ablatief’ maak ik postkaarten, posters en recent ook het boek ‘Puzzel Mij’, een op waarheid gebaseerde verhaal over psychische kwetsbaarheid. Daarin komen tekst, muziek, collages en grafisch ontwerp samen. 

Mijn inspiratiebronnen? Het geduld en doorzettingsvermogen waarmee Jesse Willems ‘zijn toren’ bouwt, daar valt mijn mond van open. En Matisse, omdat bijna niets meer overlaten verschrikkelijk moeilijk is!'

Jasper De Ridder - Schouder
Jasper De Ridder - Schouder

Flore Tanghe - 'Bouwen met papier'

'Inwendig begin ik te knippen en plakken, vanuit herinneringen en voorstellingen. Het is nooit mijn intentie op voorhand om voor het medium collage te kiezen. Maar wanneer ik voel dat er iets ontbreekt aan het beeld waarmee ik bezig ben, kies ik voor een toevoeging van een ander materiaal waardoor de collage ontstaat.

Ik start altijd vanuit een lijn, die een vlak wordt, waar vervolgens andere lijnen op kunnen aansluiten. Zo construeer ik verder. Het beeld vraagt zelf om een kleur of vorm van andere aard dan het eerste materiaal. Geleidelijk aan transformeert de sfeer binnen de ruimte in wording. Een collage is dus een vervolmaking van mijn ruimtes. Het geeft karakter.
Even intuïtief zoals het opstarten van een beeld, zoek ik naar mijn collagemateriaal. Soms zwerven er stukken papier op de tafel, open ik mijn knipselmap, of ga ik plots het ganse huis doorzoeken om het perfecte stuk tegen te komen. Dat bestaat natuurlijk niet, maar bepaalde vormen hebben een klik met de lijnen en het lijkt alsof ze altijd al voor elkaar bestemd waren. 

Collage is perfect wanneer je met ruimte bezig bent, het laat je letterlijk bouwen, flexibel composities zoeken en daagt je uit om de werkelijke realiteit compleet ondersteboven te zetten. 

'Iemand anders heeft voor jou beslist hoe de vorm eruit zal zien. Een stuk uit een tijdschrift werd vormgegeven door de ogen van die ene fotograaf, en ikzelf zou dat beeld nooit in dat formaat gemaakt hebben. Er komt dus veel toeval aan te pas.'

Flore Tanghe - Geen titel
Flore Tanghe - Geen titel

Jouw collage in een groepsexpo?

Nog tot 6 december kan je deelnemen aan de open call Dive into Mankind. Laat je inspireren door water in al z’n vormen en giet het in een collage. Stuur je werk door via Beeld en maak kans op deel uit te maken van de groepsexpo bij Cera (22 januari tot 19 maart 2021).