• Over een groep kunstenaars zoeken en vinden

  Van keramiek over sculptuur, tot schilderijen en textiel: van 30 juni tot 3 augustus word je getrakteerd op het werk van twaalf verschillende kunstenaars in de Brugse Garemijnzaal. De reden? Een eerste tentoonstelling van PuurKunst. Jolien Roos, fotografe en samen met haar vader Marc Roos oprichter van het initiatief, neemt je alvast mee doorheen het traject richting inspirerende expo.

 • Kunstletters #018 kijkt binnen bij kunstenaar Jan Vandeplancke. In zijn atelier maakt hij objecten die hij omschrijft als ‘levende tekeningen'.

 • Op de cover van Kunstletters staat een werk waarin het heerlijk schuilen moet zijn. Lore Rabaut vertelt over dit intieme beeld dat ze een vorm van 'architecture parlante' noemt. 

 • Lees de vacature hieronder

  We promoten onze projecten liefst met filmpjes en trailers. In de volgende jaren willen we nog meer inspirerende video’s maken - denk maar aan video’s over hoe je je werk kan promoten, kunstenaarsportretten of makers die vertellen over hun werkproces. Hiervoor zoeken we een collega! Vertaal jij onze werking en ons aanbod naar sprekend bewegend beeld?

 • Kunstletters #018 stuurt je met 52 bladzijden vol inspiratie de zomer in. Verwacht je aan boeiende gesprekken, tips om met een frisse blik naar je werk te kijken en véél nieuw beeldend werk.

 • Laurence Durieu

  Sommige kunstwerken nodigen uit tot extra aandachtig kijken. Je wil van dichtbij onderzoeken hoe een kunstenaar een werk maakte, welke details zich prijsgeven. Ook de de schilderijen van Laurence Durieu wekken dat gevoel op. We zoomen in op een detail uit haar schilderij ‘An afternoon in 2050’.

 • Even onverwacht als Lisa Ijeoma schilderkunst ging studeren, kwam ze daarna in de opleiding texielkunst terecht. Het langzame medium beviel haar wel, alsof ze een universum nodig had met genoeg tijd en ruimte om zware onderwerpen zoals racisme, trauma, angst en misbruik te verbeelden. ‘De technieken die ik gebruik, vereisen een traagheid, waardoor ik echt moet stilstaan bij mijn gedachtenproces.’

 • Deze tips zetten je op weg

  Het komt nu wel heel dichtbij: tijdens het weekend van 13, 14 en 15 mei 2022 vliegen de deuren van meer dan 1300 ateliers in Vlaanderen en Brussel open. Het wordt een uitgelezen moment om verrassend beeldend werk te ontdekken en binnen te stappen in werkplekken die je anders niet te zien krijgt. Last van keuzestress? Deze tips zetten je op weg.

 • Bram Antheunis (COUPEE collage collective) vertelt

  COUPEE collage collective brengt sinds 2018 hedendaagse collagekunst onder de aandacht met verrassende projecten die ook in het verre buitenland weerklank vinden. Met hun recente open call POST IT bereiken ze kunstenaars uit de hele wereld. Wat maakt het succes van die open calls? We vroegen het aan Bram Antheunis, één van de drijvende krachten achter het collectief.

 • Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Deze keer verrast Mario Desmedt ons met een scheerschuimgezicht in spiegelbeeld.

 • Uitwaaien aan de Koninklijke Villa

  Op zaterdag 9 april trotseerden vijftig schilders een frisse zeebries tijdens de zevende editie van Painting Nights. Met zicht op zee, vlakbij de Koninklijke Villa in Oostende, haalden ze penselen, doek en bokalen boven om het schouwspel van licht, lucht en water vast te leggen met verf. Terwijl de warme winterzon zich liet zien, keken we even mee over de schouder van enkele deelnemers.

 • Een lentenummer van Kunstletters, dat vraagt om een frisse, sprankelende cover. ‘Crayons’ een speels kleurrijk schilderij van Veerle Beckers leek ons uiterst geschikt. Veerle maakt gelaagde schilderijen met een hoofdrol voor gehavende objecten met een verhaal, en meestal ook met een deukje in.

 • Een lentenummer van Kunstletters, dat betekent: veel reportages, bezoeken aan bijzondere ateliers, kunstenaarsportretten, beeldend werk in de kijker en een sprankelende cover.

 • zaterdag 9 april - Koninklijke Villa, Oostende

  We trekken opnieuw naar een bijzondere plek voor Painting Nights: op zaterdag 9 april strijken we neer in de tuin van de Koninklijke Villa in Oostende. Met magistraal zeezicht. Schilder mee met zicht op zee!

 • Tien tips om je atelier in beeld te brengen

  Hoe toon je je werkplek in inspirerende beelden? Evenbeeld verklapte ons 10 tips, die je helpen om je atelier mooi in beeld te brengen met je smartphone. 

 • Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Martha Vanhoof.

 • Kunstletters #016 bezorgt je de komende maanden een creatieve boost. Geef de winterdip geen kans en ontdek verrassend nieuw beeldend werk, inspirerende ateliers en nieuwe inzichten in interviews met opkomend en al wat langer meedraaiend talent.

 • Op de cover van het winternummer van Kunstletters prijkt een busteportret, maar dan wel een heel bijzonder. Jesse Tomballe maakte het opmerkelijke schilderij. Lees het verhaal achter deze 'Fermette' en maak kennis met de artistieke praktijk van deze Antwerpse schilder.

 • Katleen Vinck (°1976) is behalve een getalenteerde kunstenares ook een van de docenten van Parcours, onze zesdelige zondagse vormingsreeks. Ze nam een uitgebreide kijk op Beeld en maakte een eigenzinnige keuze.

 • Januari

  Van duistere tekstkrabbles, over zachte wolkenkrabbers. Ook in het nieuwe jaar bestoken we je maandelijks met vijf profielen die de moeite waard zijn om je schermtijd te laten pieken. 

 • Welke impact had de reeks op Eefje Van den Brande?

  In januari dompelt een nieuwe groep kunstenaars zich onder in het zesdelig traject Parcours. Ex-deelnemer Eefje Van den Brande (Parcours 2020) vertelt ons hoe ze de reeks ervaarde, en hoe die vandaag nog doorsijpelt in haar werk.

 • Gesprekken tussen kasten vol geschiedenis

  Op zaterdag 4 december opende de Afgietselwerkplaats van Brussel de deuren voor een groep enthousiaste schilders. Met daarachter verstopt: ruimtes vol mallen, gipsen beelden en ornamenten. Tussen het avondlijk schilderen door, keken we even mee over de schouder van enkele deelnemers.

 • In gesprek met gastdocent Eline De Clercq

  Naast een bijzondere locatie is ook een gastdocent een vaste waarde binnen Painting Nights. Voor deze zesde editie in de Afgietselwerkplaats strikten we de lesbische schilder Eline De Clercq. Iemand die maar wat graag de geschiedenis induikt, en hiermee linken legt naar de LGBTQI+-gemeenschap van vandaag. Hoog tijd om haar beter te leren kennen. 

 • Parcours sessie 2

  zondag 20 februari 2022
  Johannes Elebaut

 • Parcours sessie 1

  zondag 30 januari 2022
  Geoffrey de Beer

 • Parcours sessie 6

  7 tot 14 juni - online gesprekken
  Docenten: Geoffrey De Beer, Johannes Elebaut, Paul Hendrikse, Cedric Verhelst of Katleen Vinck

 • Parcours sessie 5

  zondag 22 mei 2022
  Docenten: Geoffrey De Beer en Katleen Vinck 

 • Parcours sessie 3

  zondag 20 maart 2022
  Docent: Paul Hendrikse

 • zaterdag 4 december - Afgietselwerkplaats (Museum Kunst & Geschiedenis), Brussel

  Painting Nights is jouw schildersatelier voor één avond op een bijzondere plek. Voor deze editie trekken we naar de Afgietselwerkplaats in het Brusselse Jubelpark. Kom je op 4 december mee schilderen tussen eeuwenoude kasten vol gipsvormen en bustes? 

 • Deel 3: Kristof Ribus, Trees de Brabander & Yelle De Knock

  We hebben allemaal genoten van het tekentalent dat aanwezig was op Instagram tijdens A Paper / A Day. Alhoewel het project nu al even voorbij is, willen we toch nog even wat goede herinneringen ophalen aan deze mooie editie. Daarvoor laten we enkele kunstenaars aan het woord die ons tijdens dit project hebben gefascineerd en ook onze curatoren niet onberoerd hebben gelaten.

 • Deel 2: Giro François, Bram Ollieuz & Natasja Mortier

  Tijdens A Paper / A Day hebben we heel wat artistiek talent ontdekt. Het is aanmoedigend om te zien hoe we elkaar ontdekken en inspireren. We blikken even terug op de tekenroutine van Giro François, Natasja Mortier en Bram Ollieuz. Hun werk werd tijdens A Paper / A Day verkozen als 'tekening van de dag'.

 • Scherp je potlood, want vanaf 1 oktober gaan we aan de slag met de hashtag #apaperaday21. 31 dagen. 31 curatoren. 31 favorieten. Ontdek hier wie jou misschien one day of fame kan bezorgen.

 • Deel 1: Karen Pattyn, Femke Muermans & Geert Heirbaut

  Tijdens de derde editie van A Paper / A Day deelden al zo veel tekenaars hun dagelijkse of sporadische tekening met een publiek. Al dat tekentalent vind je onder de hashtag #apaperaday21. De laatste dag van de challenge gaat in. Een ideaal moment om enkele 'favoriete tekenaars' aan het woord te laten over hun tekenroutine.

 • A Paper / A Day - dag 31

  Ziezo, het zit er weer op! 31 dagen lang hebben we genoten van al dat tekentalent. Curator Sofie Van Sande sloot A Paper / A Day af met dit kleurrijke werk van Ellen Claes.

 • A Paper / A Day - dag 30

  Op zondag ging Nanette Kraaikamp door een hele hoop weekendtekeningen. Het abstracte lijnenspel van Niels van Tyghem ving haar aandacht. 

 • A Paper / A Day - dag 29

  Curator Timothy Verlinde mijmert dankzij de tekening van Ans Verlooy aan aankomende koude winterdagen.

 • A Paper / A Day - dag 28

  Sanne Boekel koos in de laatste sprint van A Paper / A Day voor deze kleurrijke, gelaagde print van Delphine Cuelenaere.

 • A Paper / A Day - dag 27

  Op deze stralende oktoberdag stond kunstenaar/architect Shervin Sheikh Rezaei stil bij het ingezonden werk van Hilde Nijs.

 • A Paper / A Day - dag 26

  Dag 26 van A Paper / A Day werd afgesloten met deze dynamische tekening van Bert Pecceu. Curator Tja Ling Hu liet alvast weten waarom dit werk haar zo fascineerde.

 • A Paper / A Day - dag 25

  Laat je betoveren door het maanlicht van deze indrukwekkende tekening. Curator Jaco De Maesschalck was alvast in de ban door dit werk van Lise Goossens.

 • A Paper / A Day - dag 24

  Pendelende dieren trokken de aandacht van curator Floor van het Nederend op dag 24 van A Paper / A Day. 

 • A Paper / A Day - dag 23

  Uit dag 23 koos Elena Minyeyevtseva deze lichtrijke en sacrale tekening van Bram Ollieuz.

 • A Paper / A Day - dag 22

  Het weekend inzetten? Dat deed Brecht Vandenbroucke met de vele lijnen van Gert Massin. 

 • A Paper / A Day - dag 21

  Imge Özbilge liet zich op dag 21 meeslepen in het dynamische beeld van Geert Heirbaut. Wat dit beestje precies voorstelt, laat de kunstenaar aan jouw verbeelding over.

 • A Paper / A Day - dag 20

  Nog tien dagen valt er mee te tekenen voor één volle dag roem en eer. Op dag 20 raakte kunstenaar Indre Svirplyte geïntrigeerd door het huis van Thomas Boussu. 

 • A Paper / A Day - dag 19

  'De hoed wekt de suggestie, terwijl het grotere scenario daaromheen zich in gedachten ontvouwt.' Willem de Haan ontdekte de #apaperaday21-challenge van Trui Hoste, en was sterk onder de indruk. 

 • In dit nummer zetten we tekenen extra in de aandacht. Ook op de cover. Laura Andriessen zorgde met 'A confused hand' voor het coverbeeld van dit herfstnummer.

 • A Paper / A Day - dag 18

  Voor Rhonald Blommenstijn was zijn keuze snel gemaakt. Hij liet hem innemen door het raadselachtig portret van David Tanghe. 

 • A Paper / A Day - dag 17

  Op dag 17 van A Paper / A Day zet Kristof Van Gestel het werk van MartineDF in de kijker.

 • A Paper / A Day - dag 16

  Al zestien dagen wordt er naar hartenlust getekend. Marlies Visser van de Illustratie Ambassade (NL) pikte er vandaag een tekening uit die bleef nazinderen. Haar oog viel op deze illustratie van Natasja Mortier (@blobbogram).

 • A Paper / A Day - dag 15

  Op dag 15 komt een overzeese tekening van @girofrancois onze richting uit. Met zorg uitgekozen door Miljan Vukicevic en Gitte Le Bruyn, in naam van Het Bos. 

 • A Paper / A Day - dag 14

  Op dag 14 was het de beurt aan curator, Wim Vaes, om zich te laten onderdompelen in de mooie en inspiratievolle werken van A Paper / A Day. Hij koos uiteindelijk voor deze elegante lijntekening van Yelle De Knock.

 • A Paper / A Day - dag 13

  De aandacht van Saar De Buysere bleef vandaag hangen bij/aan een wasrek van Linda Van Ydegem. 

 • A Paper / A Day - dag 12

  Een tekening van haar lunch: daarmee palmde Annick Bentien tekenaar Tessa Biemans in op dag 12 van A Paper / A Day. 

 • A Paper / A Day - dag 11

  Een druilerige dinsdag verslaan we door de keuze van Jip van den Toorn. Ze koos voor deze toepasselijke kwinkslag van Joke De Groot.

 • A Paper / A Day - dag 10

  Artistiek talent staat niet stil tijdens A Paper / A Day! Het startschot van deze week werd gegeven door Floris Hoorelbeke. Op dag 10 koos hij voor deze minimalistische - maar toch veelzeggende - lijntekening van Johnanne Ampe (@johanneampe)

 • A Paper / A Day - dag 9

  Op deze zondagse tekendag - ook wel bekend als dag 10 van A Paper / A Day - koos Nina Vandeweghe uit de tekeningen van gisteren voor dit kleurrijke personage van Femke Muermans. 

 • A Paper / A Day - dag 8

  Op dag 8 kiest tekenaar Steven Baelen voor het kleurrijke potloodwerk van Liana Bollen. 

 • A Paper / A Day - dag 7

  Een week A Paper / A Day, goed bezig tekenaars! Uit dag 7 van deze challenge koos uitgeverij Boycott dit schommelend beeld van Ellen (@emmelart).

 • A Paper / A Day - dag 6

  Op dag 6 van A Paper / A Days viste Sarah Cheveau van Cuistax deze parel van @p_dehornois uit de inzendingen.

 • Zette jij je reis- en vakantie-indrukken deze zomer ook op papier of doek? Onze oproep om je werk op verplaatsing met ons te delen leverde een heel palet aan verrassende en inspirerende beelden op. We geven je hier een inkijk in het schetsboek of carnet de voyage van enkele fervente reistekenaars en buitenschilders.

 • A Paper / A Day - dag 5

  Dag 5 van A Paper / A Day! En daarbij koos Renee Pevernagie deze schijnbaar snelle stationsschets van @greta.van.der.cammen. 

 • Drie dagen tekenen in Hasselt

  Drawing Days zit erop! Van 1 tot 3 oktober palmden tal van expo's, workshops en tekenactiviteiten de Hasseltse binnenstad in. Of die zich in openlucht afspeelden in schetsboeken, op ramen en zelfs op armen, of juist binnen onder knusse omstandigheden: tekenamusement was gegarandeerd! 

 • A Paper / A Day - dag 4

  Ook dag 4 is een plezier! Dit heerlijke schetsboek van @karen.pattyn bleef lang nazinderen in het hoofd van Stoffel Van den Bergh.

 • Met Kunstletters #015 duiken we de herfst in. Terug naar binnen, met het atelier als vertrouwde plek. Verwacht je ook deze keer aan boeiende reportages, interviews, expo's en uiteraard véél inspirerend beeldend werk.

 • De artistieke praktijk van Hans Op de Beeck strekt zich uit van sculptuur tot aquarel, van foto tot video. Hij stelt wereldwijd tentoon. Maar ook in eigen land: nog tot 24 oktober 2021 tijdens Triënnale Brugge. Hans maakte een bijzondere keuze uit de werken op Beeld.

 • A Paper / A Day - dag 3

  Op dag 3 kiest kunstenaar Bart Lodewijks voor een raadselachtig, poëtisch beeld van Kristof Ribus (@kristofino).

 • A Paper / A Day - dag 2

  Op de tweede dag van A Paper / A Day liet curator Peter Van den Ende zich inspireren door het expressieve portret van @trees_de_brabander.

 • A Paper / A Day - dag 1

  A Paper / A Day is begonnen. Eva Lynen beet de spits af en koos als eerste curator voor een sterke lijntekening van @blackinknosugar.

 • Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Hanneke Borghouts.

 • Inspiratiedag tentoonstellingstechniek

  Wil je je verder verdiepen in tentoonstellingsopbouw? Deze inspiratiedag, gericht naar technische medewerkers, toezichters, theatertechnici, onderhoudsmedewerkers en lokale cultuurwerkers zet je verder op weg. Op donderdag 21 oktober 2021 in CC Scharpoord in Knokke-Heist.

 • Dit was Painting Nights #5

  Op vrijdag 27 augustus 2021 hield Painting Nights halt bij Stormkop. Tussen de Droogdokken, en met zicht op de maritieme skyline van Antwerpen, schilderden de deelnemers tot de zon onderging. Met knappe resultaten als gevolg! 

 • 15 zomerse tips om kunst te beleven in eigen land

  Trek jij de deuren van je atelier de komende tijd dicht? Ga je op zoek naar inspiratie voor nieuwe artistieke ideeën? Wij laten je deze zomer meegenieten van boeiende kunstprojecten die zich buiten de muren van het atelier afspelen. We starten met 15 tips om kunst te beleven in eigen land.

 • Weg van het atelier

  Kunstroutes zijn in heel Vlaanderen vaste prik geworden, zeker tijdens de zomermaanden. Maar hoe pak je de organisatie van een kunstparcours aan? Hoe kies je een originele invalshoek? In Berlare vindt nu de eerste editie van Berlart plaats. Cultuurconsulent Leen de Greve vertelt over de weg van oproep tot expositie.

 • vrijdag 27 augustus - Stormkop (Droogdokken) Antwerpen

  Painting Nights is jouw schildersatelier voor één avond op een bijzondere plek. Nu we eindelijk terug samen kunnen schilderen, trekken we er deze zomer weer op uit. Op vrijdag 27 augustus zetten we onze schildersezels op bij Stormkop in de Antwerpse haven (Painting Nights #5). Kom mee schilderen bij zonsondergang.

 • Kunstletters #014 is een zomers nummer vol inspirerende beelden en boeiende gesprekken met kunstenaars die je zin geven om zelf aan de slag te gaan. In je atelier of op een mooie vakantielocatie.

 • Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Paul Kenens.

 • Hoe ziet jouw atelieroutfit eruit? In welke schort of broek kan je morsen en tegelijk ongeremd je inspiratie kwijt? Op onze oproep volgde een salvo foto’s met overalls, hemden en broeken vol verfspatten, strepen en andere sporen van intens creatief aan de slag zijn. Hier een greep uit de beelden van favoriete outfits.

 • Het verhaal achter 4 zomerse beelden

  ​Het zomert. Ook op ons digitaal platform Beeld. Uit alle prikkelende, uitdagende, bizarre en gewoon heel knappe werken die er te ontdekken zijn, kiezen we beelden die ons een zomers gevoel bezorgen en zin geven om artistiek aan de slag te blijven. Ontdek hier werken van Katleen Daems, Leen Sterkens, Chris Hubrecht en Chantal Némery.

 • Juni

  Scroll, follow, like. Het driedelig gebod van Instagram, waarbij de volgorde er niet per se toe doet. En om je dat allemaal gericht te laten doen, lijsten we opnieuw vijf profielen op die jouw schermtijd genadeloos de hoogte in doen schieten. 

 • 13 - 16 mei

  Wat als niet-Antwerpse galeries ook mogen meespelen in aanloop van Antwerp Art Weekend? Met die insteek organiseren DMW Gallery en Base Alpha Gallery van 13 tot 16 mei 2021 Ballroom project: een ‘out-of-the-box'-groepstentoonstelling waarbij ze enkele Gentse, Brusselse en Nederlandse galerijen ook een toegangsticketje geven tot de Antwerpse galerijhoogdagen. 

 • Frederik Dupont loopt op dit moment stage bij Kunstwerkt en bereidt onder andere een sprankelende inspiratiedag voor atelierbegeleiders voor. Bovendien is hij van jongs af aan al gebeten door een creatieve microbe, wat zich vaak uit in tekenen en gitaar spelen. Bij zijn keuze uit Beeld viel zijn oog op zes opmerkelijke werken. 

 • Een lentenummer van Kunstletters, dat vraagt om een coverbeeld vol kleur. Het werk van Caresse Goossens dat we op Beeld vonden, sprong meteen in het oog. Haar 'Wastafereel' prijkt op de cover van deze editie.

 • Zo pakt Steffi Marreel het aan

  Er zijn kunstenaars die de presentatie van een kunstwerk even belangrijk vinden als het werk zelf. Zo ook Steffi Marreel (°1990). De manier waarop ze haar potloodtekeningen presenteert is bijzonder en persoonlijk. Door de zelfontworpen presentatieobjecten in eikenhout en staal komen haar tekeningen helemaal tot hun recht. 

 • Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Ilse Popelier.

 • Er zit héél veel drive in Tom Barman: behalve gedreven muzikant, frontman bij dEUS en filmmaker outte hij zich in 2020 ook als fotograaf. Bovendien is Tom een groot kunstliefhebber. Toen we hem vroegen om een keuze te maken uit de werken op Beeld dook hij vol enthousiasme in die schatkamer en diepte er 8 parels uit op.

 • Maart

  Scroll, follow, like. Het driedelig gebod van Instagram, waarbij de volgorde er niet per se toe doet. En om je dat allemaal gericht te laten doen, lijsten we opnieuw vijf profielen op die jouw schermtijd genadeloos de hoogte in doen schieten.

 • Lente, dat betekent een nieuw nummer van Kunstletters. Eentje vol kleur en bakken inspirerende beelden. Niet te missen lees- en kijkvoer.

 • Inspiratie is een raar beestje dat op de vreemdste momenten of plaatsen kan opduiken. Hoe hou jij een overzicht van inspirerende ideeën? Misschien op een muur waar je ideeën samenbrengt? We riepen op om een foto van je ‘inspiratiemuur’ te bezorgen. Met succes. Ontdek hoe andere makers de muren van hun atelier gebruiken om tot creaties te komen.

 • In gesprek met Jurgen Vanbrabant

  Bij kunst vervoeren, verpakken of monteren komt heel wat kijken. Een art handler beschikt over de knowhow en expertise om op een uiterst professionele manier om te gaan met kunstwerken. Wat maakt je tot een goed art handler en wat kan je er als kunstenaar van opsteken? We vroegen het aan een kenner, Jurgen Vanbrabant. 

 • Online schildersatelier 'Glory Box'

  Painting Nights is jouw schildersatelier voor één avond op een bijzondere plek. Ook voor deze vierde editie hoef jij nergens heen, maar komen wij samen naar jouw 'kot’. 
  Schilder je op zaterdag 27 maart 2021 mee vanuit ons online schildersatelier? Mira Bryssinck brengt er live haar monoloog ‘Glory Box’ zittend vanachter haar microfoon, en gestationeerd in de studio van Compagnie Cecilia, inspelend op jouw penseelstreken en potloodstrepen.

 • Tamara Beheydt is freelance journalist en maakt in elk nummer van Kunstletters een boeiend portret van een kunstenaar aan de hand van de verhalen achter voorwerpen in zijn atelier. Zij verkende de immense Wunderkammer die Beeld ondertussen is en maakte deze mooie keuze.

 • Februari

  Scroll, follow, like. Het driedelig gebod van Instagram, waarbij de volgorde er niet per se toe doet. En om je dat allemaal gericht te laten doen, lijsten we opnieuw vijf profielen op die jouw schermtijd genadeloos de hoogte in doen schieten. 

 • Organiseer mee aan een troostende tiendaagse

  Kunstwerkt zet zijn schouders mee onder Heel het land, een troostende tiendaagse. Van 30 april tot 9 mei 2021 staan we met je stil bij elke vorm van verlies die de coronacrisis met zich meebracht. En we zoeken jou om dit mee te organiseren!

 • De musea zijn tijdens deze krokusvakantie helemaal volgeboekt. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je kunst uit je verlof moet schrappen. Hier enkele tips om je vakantie artistiek door te brengen.

 • Als kunstenaar heb je na een tijdje al aardig wat beeldmateriaal verzameld. Je zal lang niet alle beelden publiceren. Wat je kiest om te tonen in een portfolio hangt af van wat je voor ogen hebt. Een portfolio voor jezelf kan fungeren als een archief van je werk. Maar je kan ook werken aan een portfolio naar je publiek, naar de buitenwereld.

 • Tijdloosheid, stilte, concentratie: het zijn enkele kernwoorden om het werk van Sylvie De Meerleer te plaatsen. En afzondering: haar atelier is een toevluchtsoord waar ze zich afzondert van de wereld en ruimte vindt voor verbeelding.

 • Sakina Ghulam is gepassioneerd door beeldende kunst en zelf een talent met potlood en penseel. Ze loopt momenteel stage bij Kunstwerkt en gaat op zoek naar een perfecte match tussen jongeren en Beeld. Benieuwd! We vroegen haar dan ook graag op zoek te gaan naar enkele parels tussen de (nu bijna 20.000!) werken op Beeld.

 • Behalve muzikant, frontman van dEUS en filmmaker is Tom Barman ook fotograaf. Met die blik speurt hij binnenkort naar werken op ons platform Beeld. Dus staat je werk nog niet op Beeld of wil je nieuwe foto's toevoegen? Dit is een mooi moment.

 • Januari

  Scroll, follow, like. Het driedelig gebod van Instagram, waarbij de volgorde er niet per se toe doet. En om je dat allemaal gericht te laten doen, lijsten we opnieuw vijf profielen op die jouw schermtijd genadeloos de hoogte in doen schieten. 

 • Kunstwerkt zet jouw werk graag in de kijker. Ook in Kunstletters. En zelfs op de cover. Voor dit nummer viel ons oog op een kleurrijk sculptuur van Sien Godderis dat op ons platform Beeld stond te blinken.

 • 3 boeiende expo's om nu te bezoeken

  Januariblues? Die ga je toch gewoon tegen met en sprankelende expo die je helemaal heroplaadt. Hier alvast 3 tips.

 • Ook jouw werk in Kunstletters?

  Een klassieker in de beeldende kunst, maar daarom niet minder eenvoudig te maken: het zelfportret. In elk nummer van Kunstletters plaatsen we een zelfportret dat op ons platform Beeld te vinden is. Deze 4 portretten waren al te zien in het blad. Binnenkort ook het jouwe?

 • De tekeningen van Penelope Deltour ken je misschien van de rubriek 'De mooiste herinnering' in het tv-programma ‘Iedereen beroemd’. Penelope nam een uitgebreide kijk op ons platform Beeld en maakte een selectie van 15 werken die bij haar erg in de smaak vielen.

 • Nu onze handen zowat elke minuut proper en ontsmet zijn, krijgen we haast heimwee naar vuile werkhanden: atelierhanden. We riepen op om ons een foto te bezorgen van jouw vuile handen, nadat je in de weer was met houtskool, verf, klei, inkt... Het resultaat is deze mooie bloemlezing van atelierhandenfoto’s.

 • Donkere dagen, corona en gesloten ateliers? Gelukkig is er het winternummer van Kunstletters. Dat betekent: lezen over de ideeën en de methodes van kunstenaars en binnenloeren in ateliers. Maar vooral veel nieuw beeldend werk ontdekken en de makers ervan leren kennen.

 • Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Cédric Sucaet.

 • 29 - 31 december: Guy Blockx, Hilde Goossens & Christine Marchand

  Elke decemberdag duikt een kunstenaar in Beeld en kiest er zijn favoriete werk uit. De maker die gekozen wordt, kiest de volgende dag zijn favoriet. Ontdek de laatste keuzes van de Beeld-estafette hieronder, en lees wat de makers het voorbije jaar ontdekten of waar ze naar uitkijken. 

 • 25 - 28 december: Wivina Ockier, Brunhilde Borms, Senne Desmit & Edouard Schneider

  Elke decemberdag kiest een kunstenaar een werk uit Beeld. De maker die gekozen wordt, kiest de volgende dag zijn favoriet. Hieronder laten we de gekozen kunstenaars van de voorbije dagen aan het woord. 

 • 21 - 24 december: Nico Vaerewijck, Christel Hannes, Koen Deschuyter & Annabelle Cock

  Elke decemberdag duikt een kunstenaar in Beeld en kiest er zijn favoriete werk uit. De maker die gekozen wordt, kiest de volgende dag zijn favoriet. Ontdek de keuzes van de voorbije dagen van de Beeld-estafette. Lees welke ontdekkingen deze makers deden en waar ze naar uitkijken. 

 • 13 - 16 december: Andronikos Boulougouris, Wouter De Winter, Jacqueline Hoebers & Stijn De Pourcq

  Elke decemberdag kiest een kunstenaar een werk uit Beeld. De maker die gekozen wordt, kiest de volgende dag zijn favoriet. Hieronder laten we de gekozen kunstenaars van de voorbije dagen aan het woord. 

 • Cadeautips voor een uitzonderlijke kerst

  Een andere Kerst vraagt om andere cadeaus. En waar vind je die beter, dan bij de creatievelingen van eigen bodem. Zeer dankbaar om in laten inpakken en op te sturen naar knuffelcontacten, bubbels, familie en alles daartussenin. 

 • Het denkproces van Berlinde De Bruyckere in beeld

  Een kleine documentaire tentoonstelling in het collectiepaviljoen van het Middelheimpark biedt een mooi inzicht in het werkproces van Berlinde De Bruyckere. Het uitgangspunt: onschuld kan een hel zijn.

 • 9 - 12 december: Amber Gyselings, Jelle Annie Michiels, Gert Scheerlinck & Tania Joanna Van Hoofstadt

  Dit memorabele jaar vraagt om een bijzondere afsluiter, en dus duiken we samen met 30 kunstenaars in het online platform Beeld voor een estafette. Elke decemberdag kiest een kunstenaar een werk uit Beeld. De maker die gekozen wordt, kiest de volgende dag zijn favoriet. Hieronder laten we de gekozen kunstenaars van de voorbije dagen aan het woord. Over hun keuze, over hun 2020, over hun inzichten of verwachtingen.

 • 5 - 8 december: Irja Syvertsen, Sam Timmerman, Ferre Leriche & Marthe Verhoest

  Dit memorabele jaar vraagt om een bijzondere afsluiter. Voor de Beeld-estafette kiest elke decemberdag een kunstenaar een werk uit Beeld. De maker die gekozen wordt, kiest de volgende dag zijn favoriet. Hieronder laten we de gekozen kunstenaars van de voorbije dagen aan het woord. Over hun keuze, over hun 2020, over hun inzichten of verwachtingen.

 • 1 - 4 december: Sien Godderis, Patrice Deweer, Kevin Vanwonterghem & Jolien Collen

  Dit memorabele jaar vraagt om een bijzondere afsluiter, en dus tonen we elke decemberdag een werk uit Beeld. De maker die gekozen wordt, kiest de volgende dag zijn favoriet. Hier laten we de eerste vier gekozen kunstenaars aan het woord. 

 • Aftellen naar 2021 in 31 beelden

  Is het al tijd om af te tellen naar een nieuw jaar? We denken van wel. Dit memorabele jaar vraagt om een bijzondere afsluiter, en dus duiken we - samen met 30 kunstenaars - in een van de leukste dingen die 2020 heeft voortgebracht: het online platform Beeld. Klaar voor een Beeld-estafette?

 • online schildersatalier 'Leviathan'

  Voor deze derde editie van Painting Nights hoef jij nergens heen, maar komen wij naar jouw 'kot’ met het luisterverhaal ‘Leviathan’ van LOD muziektheater. 
  Schilder je op zaterdag 12 december 2020 mee op de tonen van meester-verhalenverteller Josse De Pauw, jazzpianist Kris Defoort en bruiteur Céline Bernard?  

 • Deel 2: Jasper De Ridder en Flore Tanghe over de spanning van bouwen met papier

  Wat knip je weg, wat voeg je samen? Dat collages maken een wankele zoektocht, daarover kunnen collagekunstenaars Jasper De Ridder en Flore Tanghe meespreken. Misschien inspireert hun verhaal je om zelf een collage te maken voor de open call 'Dive into Mankind'?

 • DEEL III: Netwerk Aalst

  Met verwondering als één van hun drijfveren, dienden 990 deelnemers hun werk in voor onze open call 'Oooh'. In normale tijden zou van 3 oktober tot 6 december 2020 een selectie van dertig kunstenaars hun werk tentoonstellen in de groepsexpo bij Netwerk Aalst, maar verstrengde coronamaatregelen vroegen om een vroegtijdige sluiting. Maak hier kennis met Anneleen De Causemaecker, Sepideh Farvardin en Thomas Willemen: drie kunstenaars die je ook online deel willen laten maken van hun verwondering.

 • In cadans naar rust

  'Trance-Action' begeleidt ons naar het kantelpunt van rusteloosheid naar innerlijke rust. De expo onderzoekt de manier waarop herhaling ons kan bevrijden van een leven dat wordt overspoeld door prikkels en de bijhorende stress. Muzee Oostende biedt een meditatieve wandeling doorheen haar eigen collectie, met de nadruk op rust, ruimte en stilte.

 • Ook de medewerkers van Kunstwerkt grasduinen door Beeld. Het gevolg: een selectie van enkele werken die hen erg aanspreken. Chantal, die je bij Kunstwerkt verder helpt met o.a. tentoonstellingsverzekeringen en sokkels, koos deze bijzondere werken.

 • Deel 1: Griet Loix en Jelle Van Den Heede over altijd maar zoeken in stapels papier

  Urenlang zoeken naar de perfecte compositie of de spannendste kleurcombinatie: een collage is zelden gewoon wat knip- en plakwerk. Dat kunnen Griet Loix en Jelle Van Den Heede, collageliefhebbers bij uitstek, beamen. Misschien inspireert hun verhaal je om zelf een collage te maken voor de open call 'Dive into Mankind'?

 • A PAPER / A DAY - DAG 31

  Om A Paper / A Day af te sluiten ging illustratrice Sofie De Cleene resoluut voor "hoop van postzegelformaat" van @k.ij.k.g.o.e.d. (Wilma Dijkman).  

 • A PAPER / A DAY - DAG 30

  Grafisch ontwerper Jens Dawn is fan van dit werk van beeldenmaker Fran Van Gysegem.

 • 'Elk werk is een ware zoektocht, een gevecht tussen gevoel en ratio.'

  Grafisch ontwerper en kunstenaar David Boon zorgde met een werk uit de reeks ‘ONECUT’ voor het coverbeeld van Kunstletters #012. Zijn vertrekpunt: een oude advertentie voor schoonmaakmiddelen. 'Net de ‘grain’, de korrel, die in de beelden van die oude tijdschriften terugkeert, helpt om het afstandelijke weg te werken en gevoel te brengen in het werk.'

 • A PAPER / A DAY - DAG 29

  Dat deze vrijdag maar voorbijraast als een snelle haas. Els koos voor deze trefzekere haas van Wenne (@verfkijker). 

 • Sinds 29 oktober zijn alle culturele activiteiten in groep of in georganiseerd verband verboden. Die maatregel kondigde de Vlaamse regering af in de strijd tegen het coronavirus. Wat betekent dat voor jou, beeldend kunstenaar en voor de activiteiten van Kunstwerkt?

 • A PAPER / A DAY - DAG 28

  Het oog van tekenaar en natuurliefhebber Joris De Raedt bleef lang rusten op deze krachtige tekening van Jacky Van Buyten.

 • A PAPER / A DAY - DAG 27

  Het collectief LesVoizines staat garant voor heerlijke Zinehappenings, en op 28 oktober ook voor het eendaagse curatorschap van A Paper / A Day. Ze gaan voor een (geanimeerde) tekening van Brit Raes. 

 • A PAPER / A DAY - DAG 26

  Dit sterke beeld van Hilde Vanhees kan beeldend kunstenares Sacha Eckes erg bekoren.

 • A PAPER / A DAY - DAG 25

  Een combinatie van #weirdstuff, #absurdistan en #surrealism? Illustrator Thijs Desmet koos voor dit werk van Mireille Michiels.

 • A PAPER / A DAY - DAG 24

  Kunstenaar Kasper Andreasen kiest voor een atypische tekeningen van Obed Vleugels.  

 • A PAPER / A DAY - DAG 23

  Illustrator Loes De Gendt ontdekte deze warmrode tekening van Saskia Rogge. Een 'omwarming', zoals Saskia het zelf verwoordt.

 • Een op het eerste zicht futiel potlood dat je altijd opnieuw blijft aankopen? Een schetsboek dat niet van je zijde mag wijken? Een penseel, mes of beitel die je blijft gebruiken? Misschien heb je het, misschien helemaal niet. We peilden naar jouw all time favourite.

 • A PAPER / A DAY - DAG 22

  Een hartverwarmende keuze op vrijdag. Iris koos in naam van Museum Plantin-Moretus voor de rake lijnen van Sabien Clement.

 • Het werk 'Dive into Mankind' van de Belgische kunstenares Ria Pacquée vormt het sleutelwerk waarrond we, in samenwerking met CERA, een open call organiseren. We vroegen Ria om een uitgebreide kijk te nemen op ons platform Beeld.

 • A PAPER / A DAY - DAG 21

  Pulp deLuxe, in de persoon van Bruno Willaert, kiest voor een maffe tekening van Wim Vaes in een maffe setting.

 • A PAPER / A DAY - DAG 20

  Mayken Craenen scrolde door de tekeningen en viel voor de magie van deze rake schets.

 • A PAPER / A DAY - DAG 19

  Tussen alle tekeningen door, raakte Rik De Boe het meest geïntrigeerd door een kantklossende vrouw door Greta Van Paemel. 

 • Deel II: Z33

  Met verwondering als één van hun drijfveren, dienden 990 deelnemers hun werk in op onze open call 'Oooh'. Van 29 augustus tot 8 november stelt een selectie van dertig kunstenaars hun werk tentoon in de groepsexpo bij Z33. Maak alvast kennis met Hein Eberson, Dóra Benyó en Mark Swysen: drie kunstenaars die elk op hun eigen manier verwondering hoog in het vaandel dragen.

 • A PAPER / A DAY - DAG 18

  We starten de week met de keuze van kunstenaar Klaas Vanhee. Hij pikte er een tekening van Wim Vaes uit, Work in progress.

 • A PAPER / A DAY - DAG 17

  Eva Hilhorst van het journalistieke platform Drawing The Times kiest voor een vreemde verschijning van Geert Heirbaut.

 • A PAPER / A DAY - DAG 16

  Pascale Pollier koos voor een vleugje melancholie op zaterdag, met deze tekening van Els Moerenhout

 • Op 3 oktober startte het derde hoofdstuk van Oooh in Netwerk Aalst. Opnieuw werd een facet van verwondering belicht, dankzij een nieuwe selectie kunstenaars. Doorheen installatie, foto, schilderkunst en video (in de cinemazaal!) vervolledigt ook Netwerk Aalst nog tot 6 december deze verwonderlijke expo. 

 • Welke eigenaardige gewoontes heeft een kunstenaar, voor of tijdens het werkproces? Nieuwsgierig als we zijn naar die geheime rituelen, maken we er ineens een echte reeks van. We trokken deze keer naar Dries Segers, die nu uitpakt met een solotentoonstelling in DMW Galery in Antwerpen.

 • A PAPER / A DAY - DAG 15

  Leticia Sere van Grafik kiest voor deze Upcycling avant la lettre in houtskool van Dennis Glauden. 

 • Kunstenaar en jurylid van 'Op Eigen Hout'

  Kris Martin is gefascineerd door het werk van Jan van Eyck. In zijn oeuvre duiken vaak verwijzingen naar Oude Meesters op. Martin maakt ook deel uit van onze ‘Rechtvaardige Rechters', de jury die 30 werken selecteerde voor de expo ‘Op Eigen Hout’, met Het Lam Gods als inspiratiebron.

 • A PAPER / A DAY - DAG 14

  Eenvoud en directheid vandaag, met deze tekening van Marc Kockelkorn.

 • A PAPER / A DAY - DAG 13

  Corentine Jaunard van het online magazine Dot-To-Dot werd gegrepen door deze subtiele herfstscène.

 • A PAPER / A DAY - DAG 12

  De tekening van Hans Vanneste toverde vandaag een glimlach op het gezicht van curator Nena Shaw. 

 • A PAPER / A DAY - DAG 11

  Natasja laat zich verleiden door een kleurpotloodtekening van Karel Noyez, dit golvende badritueel lijkt op een ideaal begin van een nieuwe week.

 • A PAPER / A DAY - DAG 10

  Frieke Verlé was op zoek naar een hartverwarmende tekening die past bij deze oktobermaand.
  Ze vond dit beeld van _wappe_.

 • A PAPER / A DAY - DAG 9

  Illustrator Telma Lannoo laat haar voorliefde voor katten spreken tijdens haar keuze voor de tekening van Mieke Cosyn. 

 • A PAPER / A DAY - DAG 8

  Op dag 8 liet Bas zich verleiden door deze rake, optimistische lijnen van Sophie Doutreligne. 

 • A PAPER / A DAY - DAG 7

  Voor Fabrice Souvereyns primeert op dag 7 van A Paper / A Day het spel van witruimte en abstractie in een gitzwarte monoprint van @kosogtoen. 

 • A PAPER / A DAY - DAG 6

  Illustrator Goele Dewanckel laat zich op dag zes begeesteren door het lijnenspel in het tweeluik van Sarah Hambrouck. 

 • A PAPER / A DAY - DAG 5

  Dag 5? Dag 5! En Anti. Anti. koos voor minimalistisch werk van David Tanghe.

 • A PAPER / A DAY - DAG 4

  Op de vierde dag van A Paper / A Day is de keuze aan Iris Van Robays gekleurd door Werelddierendag. De Afrikaanse Maraboe van @pinniedewoeh kon haar het meest bekoren.

 • A PAPER / A DAY - DAG 3

  Op dag 3 van A Paper / A Day kiest Sebastiaan Van Doninck voor deze prachtige nachtmerrie van indre_svirplyte. Bevreemding op zondagochtend.

 • A PAPER / A DAY - DAG 2

  Dag twee van A Paper / A Day neemt illustrator Vincent Lynen voor zijn rekening. Hij gaat voor een zomerse tekening van Jan Vanderkerken.

 • A PAPER / A DAY - DAG 1

  Dag 1 van 'A Paper / A Day' is achter de rug. Dat wil dan ook zeggen: de eerste keuze is gevallen. Brecht Evens gaat voor een bezoekje in het getekende atelier van skoricovic. 

 • Annelies Thoelen is curator bij Z33 en docent aan de productdesign opleiding van LUCA School of Arts. Voor Kunstwerkt maakt ze een selectie van haar favoriete kunstwerken uit de tentoonstelling “Oooh. Back to Normal?” en beeld.be.

 • Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Steven Boers.

 • Oktober, dat betekent: een nieuwe Kunstletters. Ook deze keer vol reportages en met veel beeldend werk. Kris Martin vertelt over zijn fascinatie voor van Eyck. Wat doet een medisch tekenaar? Pascale Pollier vertelt er alles over. Dodi Espinosa liet ons rond in zijn atelier. Bart Deglin maakt tekeningen waarin hij zich verbaast over ons, de mensensoort.

 • Fabrice Souvereyns

  "Een tekening is pas af als ik het gevoel heb dat er geen enkele lijn bij geplaatst kan worden." Tekenaar Fabrice Souvereyns geeft je alvast een inkijk in zijn werk (inclusief potloodstompjes).

 • We kennen Gideon Kiefer als een begenadigd tekenaar die in zijn werk bevreemdende, onbehaaglijke werelden oproept. Zijn werk is gedetailleerd en voelt zowel klassiek en hedendaags aan. Gideon is ook een van de juryleden bij onze open call 'Op eigen hout'. We vroegen hem een kijk te nemen op beeld.be.

 • Iris Van Robays

  Grafisch ontwerper Iris Van Robays heeft een passie voor tekenen. Maak kennis met haar woordmopjes in een inspirerend videoportret. 

 • Scherp je potlood, want vanaf 1 oktober gaan we aan de slag met de hashtag #apaperaday20. 31 dagen. 31 curatoren. 31 favorieten. Ontdek hier wie jou misschien one day of fame kan bezorgen.

 • Wat als er 33 werken ondergebracht worden in de Begijnhofhuisjes in Z33? Dan krijg je een doorsnede van heerlijke verwondering. Voor deze selectie van Oooh koos Annelies Thoelen voor de overkoepelende vraag 'Back to normal?', waarin ze peilt naar de (al dan niet) normaliteit in onze samenleving. 

 • Herbeleef een avond schilderen in het Zwin

  Op zaterdag 29 augustus trokken een 70-tal deelnemers richting het Zwin. Middenin de biotoop van de kokmeeuw, ooievaar en tureluur kwamen voor een keer schildersezels, penselen en verftubes samen. In dit atelier op verplaatsing waande iedereen zich er landschapsschilder voor één avond. 

 • In overleg met de Dienst Cultuur Stad Hasselt namen we met Kunstwerkt de beslissing om Drawing Days 2020 uit te stellen tot het najaar 2021. Met de verstrenging van de coronamaatregelen werd duidelijk dat het tekenfestival Drawing Days om verschillende redenen geen groen licht zou krijgen.

 • We zijn op zoek naar je favoriete werkinstrument, het gereedschap waar je altijd naar terug grijpt. We verzamelen de foto’s en plaatsen ook een verhaal in het volgende nummer van Kunstletters.

 • Instagram is overal. En of je nu voor of tegen bent, je kan niet ontkennen dat het inspirerend kan zijn. Ook beeldend kunstenaars en ontwerpers gebruiken het medium in overvloed en toveren met prachtige beelden die je dag net dat beetje vrolijker of kleurrijker maken. Wij pikten er vijf profielen uit die je tijd zéker waard zijn.

 • Marie Vingerhoets

  Normaal organiseert Marie de atelierbezoeken bij Kunstwerkt en is ze projectmedewerker bij o.a. Visite, De Gesprekken en Op Eigen Hout. Maar tussendoor diepte ze haar zes favoriete werken op uit Beeld. Haar gevarieerde selectie blinkt uit in materiaalkeuze en dualiteiten. 

 • Deel I : Stichting IJsberg

  Met verwondering als één van hun drijfveren, dienden ze begin dit jaar hun werk in op onze open call 'Oooh'. Enkele maanden later stellen ze hun werk tentoon bij Stichting IJsberg. Maak kennis met Lobke Rondelez, Karolien Soete en Patrick Lemineur: drie kunstenaars die elk op hun eigen manier verwondering hoog in het vaandel dragen.

 • Haar zes favoriete werken

  Telma Lannoo maakte de mooie tekeningen in het recente nummer van Kunstletters. We vroegen haar rond te neuzen op Beeld.be. Ze antwoordde met deze straffe keuze. 

 • Op zoek naar sporen van de mens

  Maaike Leyn lijkt geen wereldschokkende taferelen te tekenen: een landschap, een hond, gebouwen die ruïnes zijn geworden. De aanwezigheid van de mens blijft voelbaar, maar alleen in de vorm van een afdruk of een subtiel spoor. De Jeruzalemkapel op het indrukwekkende Adornesdomein in Brugge vormt de ideale setting voor een bijzondere tentoonstelling.

  (Foto: Kristina Altink)

 • De oproep was: stuur een werk in voor de cover van Kunstletters. Met een massa inzendingen tot gevolg. Uit de kleurrijke verzameling aan werken kozen we voor een zomers beeld van Kim Snauwaert. Wie is ze en wat is het verhaal achter dit 'Badpakje'?

 • Fotograferen met het oog van een schilder

  Karin Borghouts is vooral bekend als stadsfotograaf met een bijzonder oog voor architectuur. Ze richt haar camera graag op interieurs, gebouwen in transitie en gemaakte werelden. Maar ze heeft ook een achtergrond in schilderkunst. Met haar nieuwe project treedt die interesse op de voorgrond: voor ‘Vincent was here’ volgde ze het spoor van Van Gogh.

 • Dit voorjaar waren we te gast bij kunstenaar Luk van Soom. Naar aanleiding van dit fijne atelierbezoek waarin de kunstenaar o.m. zijn parcours toelichtte,  gaan we in dit interview wat dieper in op 1 specifiek onderwerp: zijn visie over en aanpak rond tentoonstellen.

 • Ward Desloovere

  Arie in zijn eigen ritme, monsterkinderen, vernuftig raderwerk, radioactieve beren, benen in de knoop....: onze redactiemedewerker Ward dwaalde door de wondere wereld die www.beeld.be ondertussen is en koos bijzondere werken die verbazen.

 • Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Jan Theuninck.

 • Op avontuur met een buitenschilder

  Nils Verkaeren begeleidt op zaterdag 29 augustus de zomereditie van Painting Nights in Het Zwin Natuur Park. Nils is als buitenschilder pur sang de aangewezen persoon om je met advies bij te staan tijdens dit schildersatelier in volle natuur. Maar wat trekt hem aan in buitenschilderen en wat zijn de do's en don'ts?  

 • Kunstletters staat naar goede gewoonte boordevol reportages en véél beeldend werk. Met op de cover het winnend werk dat we na een oproep uit meer dan 250 inzendingen kozen. Niet te missen, dus.

 • Oooh, de open call waarin we peilden naar de verwondering van kunstenaars, leverde uiteindelijk een mooie selectie van werken van 110 kunstenaars op. Wie al een glimp wil opvangen van alle geselecteerde werken kan terecht op ons digitaal platform Beeld.

 • zaterdag 29 augustus 2020 - Zwin Natuur Park

  Painting Nights is jouw schildersatelier voor één avond op een bijzondere plek. Voor deze editie trekken we naar het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. Kom je op zaterdag 29 augustus 2020 mee schilderen bij zonsondergang?

 • Heb jij een tekenmachine ontworpen of wil je dat graag doen? Dan is dit een unieke kans om ze te demonstreren voor het publiek. Ga in op deze open call en misschien maakt jouw ontwerp deel uit van de fascinerende expo met 20 tekenmachines tijdens Drawing Days. Van 2 tot 4 oktober 2020 strijkt het festival neer in Hasselt.

 • Haar 6 favoriete werken uit Beeld

  Mies Van Roy is content manager bij Flanders DC dat creatieve ondernemers ondersteunt, promoot en verbindt. Mies coördineert de website en staat in voor het online magazine. Zij dook in de rijke collectie op Beeld en diepte deze parels op.

 • Van 10 juli t.e.m. 20 september kun je in Stichting IJsberg het werk van maar liefst 66 Oooh-kunstenaars van dichterbij bekijken. In Damme brengt curator Jan Moeyaert een selectie werken samen die telkens op hun manier het thema verwondering belichten.

 • Charlotte Geeraert (Netwerk Aalst) over Oooh

  990 werken, 3 curatoren, evenveel locaties en 2 online juryrondes. Met deze opdracht ging Charlotte Geeraert (Netwerk Aalst) samen met Annelies Thoelen (Z33, Hasselt) en Jan Moeyaert (Stichting IJsberg, Damme) aan de slag. Het bleek een huzarenstukje, maar met drie unieke expo's als resultaat. Maar hoe doe je dat? Zo'n groepsexpo cureren? En hoe hard speelt de identiteit van Netwerk Aalst hierin mee? We schotelden Charlotte Geeraert deze (en meer) vragen voor.

 • Priscilla Devries

  Ook de medewerkers van Kunstwerkt grasduinen door Beeld. Het gevolg: een selectie van enkele werken die hen erg aanspreken. Priscilla, onze stagiaire, koos deze 6 bijzondere werken.

 • Annelies Thoelen (Z33) over Oooh

  990 werken, 3 curatoren, evenveel locaties en 2 online juryrondes. Met deze opdracht ging Annelies Thoelen (Z33, Hasselt) samen met Charlotte Geeraert (Netwerk Aalst) en Jan Moeyaert (Stichting IJsberg, Damme) aan de slag. Het bleek een huzarenstukje, maar met drie unieke expo's als resultaat. Maar hoe doe je dat? Zo'n groepsexpo cureren? En hoe hard speelt de identiteit van Z33 hierin mee? We schotelden Annelies Thoelen deze (en meer) vragen voor. 

 • Instagram is overal. En of je nu voor of tegen bent, je kan niet ontkennen dat het inspirerend kan zijn. Ook beeldend kunstenaars en ontwerpers gebruiken het medium in overvloed en toveren met prachtige beelden die je dag net dat beetje vrolijker of kleurrijker maken. Wij pikten er vijf profielen uit die je tijd zéker waard zijn.

 • Jan Moeyaert (Stichting IJsberg) over Oooh

  990 werken, 3 curatoren, evenveel locaties en 2 online juryrondes. Met deze opdracht ging Jan Moeyaert (Stichting IJsberg, Damme) samen met Charlotte Geeraert (Netwerk Aalst) en Annelies Thoelen (Z33, Hasselt) aan de slag. Het bleek een huzarenstukje, maar met drie unieke expo's als resultaat. Maar hoe doe je dat? Zo'n groepsexpo cureren? En hoe hard speelt de identiteit van Stichting IJsberg hierin mee? We schotelden Jan Moeyaert deze (en meer) vragen voor. 

 • Haar 5 favoriete werken uit Beeld

  Annelies Moons is presentatrice bij Radio 1 en neemt sinds 2018 het programma 'Culture Club' voor haar rekening. Ze ging op ontdekkingstocht langs de - intussen meer dan 12000 - werken op Beeld en maakte een mooie selectie van kunstwerken die haar raken. 'Beeld heeft me een hele mooie middag bezorgd', aldus Annelies.

 • Kunstwerkt zet jouw werk graag in de kijker. Ook in ons tijdschrift Kunstletters. En nu zelfs op de cover van het blad. Voor Kunstletters #010 gaan we op zoek naar een sterk coverbeeld en kloppen daarvoor graag aan bij jou. 
  De deadline is verstreken. Maar liefst 262 mensen dienden één of meerder werken in. Je ontdekt binnenkort wie de cover voor het volgende nummer maakt.

 • Bedolven onder betekenis

  Voor de eerste solotentoonstelling van Wolfgang Tillmans in België moe(s)t je in Wiels zijn. Op het menu: werk van de laatste dertig jaar, dat tont hoe hij de conventionele grenzen van de beeldcreatie verlegde. De expo loopt nog tot 24 mei 2020. Het wordt dus spannend of er nog een kans komt om deze bijzondere expo te gaan bezoeken.

 • Een spirituele dooltocht

  De tentoonstelling van Els Dietvorst in M HKA is verlengd tot 30 augustus. Een geluk, want 'Dooltocht / A desperate quest to find a base for hope' zoals de expo heet, biedt een totaalervaring, een rollercoaster van emoties en filosofische bespiegelingen.

 • Vanessa Van Meerhaeghe en Jessie Georges

  Maen Florin maakt o.a. koppen in keramiek, die ze niet als portretten, maar als archetypes beschouwt. We vroegen haar om een kijkje te nemen op ons platform Beeld. Ze koos voor werken van Vanessa Van Meerhaeghe en Jessie Georges.

 • Sarah Poesen

  Ook de medewerkers van Kunstwerkt grasduinen door Beeld. Het gevolg: een selectie van enkele werken die hen erg aanspreken. Sarah, onze communicatiemedewerker koos deze 8 bijzondere werken.

 • maakt virtuoze animaties die raken

  Vanaf dinsdag 28 april loopt op Canvas de reeks ‘Kinderen van de Holocaust’. Net als bij de andere reeksen van dit documentaire drieluik maakte Joost Jansen bij elke aflevering krachtige animaties die je visueel wakker schudden. Hoe pak je zo’n opdracht aan? En wat maakt het werk van deze animatiefilmmaker zo bijzonder?

 • Kunstletters staat naar goede gewoonte boordevol reportages en véél beeldend werk. Bovendien zit dit nummer in een schitterend, nieuw jasje. Niet te missen, dus.

 • We opereren nog even allemaal vanuit de huiskamer, onze quarantainecel bij uitstek. En om toch nog enigszins wat contact te hebben met onze virtuele medemens, is Instagram de ideale plek voor wat visueel voer. Scrollend doorheen onze dagen, trokken vijf profielen onze aandacht. 

 • Eeuwig vergankelijk

  ‘Exit’ is de eerste overzichtstentoonstelling van Kris Martin (°1972, Kortrijk) in België. Al enkele dagen na de opening van deze expo in S.M.A.K. gingen de deuren van het museum dicht om de bekende redenen. De expo is alvast verlengd tot 30 augustus, dus misschien volgt nog een herkansing.

 • IN GESPREK MET STUDENTEN VALERIE CROMMEN EN HANNE HULSMANS

  Waaraan je je mag verwachten tijdens Drawing Days in Hasselt? Een heleboel: workshops, expo's, tekenactiviteiten en datgene wat allesbehalve in vakjes past. Zoals de Stadsavond die Valerie Crommen en Hanne Hulsmans, studenten aan PXL MAD, in goede banen zullen leiden.

 • deel 2

  De werktafel van een kunstenaar: een chaotische plek vol papier, verfresten en allerhande materialen? Of net een baken van rust, een gestructureerd leeg vlak? Een inkijk in twaalf werkplekken.

 • In gesprek met Pablo Hannon

  Drawing Days: dat is drie dagen vol tekenactiviteiten, workshops, expo’s, en alles daartussenin. Elke editie ondersteunt Kunstwerkt een sociaal-artistiek project en in Hasselt is dat niet anders. Dit jaar is het de beurt aan creatief brein Pablo Hannon.

 • deel 1

  De werktafel van een kunstenaar: een chaotische plek vol papier, verfresten en allerhande materialen? Of net een baken van rust, een gestructureerd leeg vlak? Een inkijk in twaalf werkplekken.

 • Haar tien favorieten uit Beeld

  Hadewych Becuwe is de helft van Wilderzicht, de ontwerpstudio die zorgt voor de vormgeving van Kunstletters. Ze werkte zonet een prachtig vernieuwde Kunstletters af en dook meteen daarna in Beeld om er haar favoriete werken uit te kiezen.

 • Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Marjan Brabants.

 • Een duik in de geschiedenis met dit 15e-eeuws meesterwerk

  Het Lam Gods heeft door de eeuwen heen mensen gefascineerd en aangetrokken. Nu, 600 jaar later, kunnen we het schilderij in al haar pracht terug bewonderen. De verf van de meester schittert als nooit tevoren nu de vergeelde vernis is weggehaald. 
  In het kader van Op eigen hout vroegen we kunsthistorica Petja Gekiere om ons wat meer te vertellen over het beroemde drieluik.

 • De keuze van Filip

  Ook de medewerkers van Kunstwerkt grasduinen door Beeld. Het gevolg: telkens een straffe selectie van enkele werken die hen erg aanspreken. Dit keer maakte Filip Maes, die het digitaal platform in goede banen leidt, een selectie.

 • Een (Krabbel&)Babbel met Willem & Danny van Anti.Anti.

  Op 2, 3 en 4 oktober 2020 strijkt Drawing Days neer in Hasselt. In aanloop naar deze editie tot 24 april zoekt Kunswerkt naar mede-organisatoren. Welke plannetjes smeden deze Hasseltse creativelingen ondertussen? Deze keer: Willem Vrancken en Danny Van De Genachte.

 • In gesprek met Audi Pauwels van Huis Pauwels Spaenjers

  Op 2, 3 en 4 oktober 2020 strijkt Drawing Days neer in Hasselt. In aanloop naar deze editie tot 24 april zoekt Kunswerkt naar mede-organisatoren. Welke plannetjes smeden deze Hasseltse creativelingen ondertussen? Een eerste in de reeks: Audi Pauwels van Huis Pauwels Spaenjers. 

 • Beeldend kunstenaars en ontwerpers gebruiken Instagram in overvloed en toveren met prachtige beelden die je dag net dat beetje vrolijker of kleurrijker maken. Wij pikten er vijf profielen uit die je tijd zéker waard zijn.

 • spelen met illusie in de schemerzone

  Al het werk dat Manders creëert maakt deel uit van een groot zelfportret. Een grote expo in Bonnefanten in Maastricht toont hoe zijn bijzondere oeuvre zich op organische wijze ontwikkelt: van oud werk dat herzien is tot zijn nieuwste creaties. 

 • Johan Geysen maakt duurzaam papier

  Johan Geysen legt zich toe op duurzaam papierscheppen. Daarbij wordt geen enkele boom geveld. Hij laat bacteriën en schimmels het werk doen. Zijn oplossing voor overmatig papiergebruik doopte hij kortweg: Papur.

 • In gesprek met Robbert&Frank Frank&Robbert

  Ze zijn een onafscheidelijk artistiek duo, delen eenzelfde voorliefde voor het alledaagse en bouwen samen een absurd universum uit doorheen beeldende kunst, videowerk, theater en performance. Enkele vragen aan het kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert over hun verwondering.

 • heimwee naar de ideale wereld

  Maak je wat tijd om te reizen in de tijd? Een wonderlijke expo in het Koninklijk Museum van Mariemont toont je hoe kunstenaars en schrijvers onze fascinatie voor andere tijden verbeelden in beeldende kunst, film en teksten. Maar er is ook ruimte voor fan art, popcultuur en sciencefiction.

 • 5 jaar licht en landschap

  Op de Zilverberg nabij Roeselare vind je een opmerkelijke tentoonstellingsruimte: een minimalistisch betonnen bouwwerk van 10 bij 30 meter. De artist in residence is op permanente basis: het zonlicht. Ondertussen toont de zon al 5 jaar haar kunsten in en rond MUZE’UM L.

 • Van samoerai tot Nintendo

  Hello Kitty? Pokémon? De hedendaagse Japanse beeldcultuur heeft een heel rijke voorgeschiedenis. Het MAS toont die in een pittige expo vol kleur.

 • +10000 kunstwerken

  De webgalerie op deze site verdween om plaats te maken voor een platform dat je nog meer mogelijkheden biedt: Beeld. Beeld is het online platform waar je beeldend werk kan tonen, je laten inspireren door andere makers en toon- en creatiekansen ontdekt.

  Bezoek beeld.be

 • Ja, je kan je abonnement op Kunstletters nu ook online betalen. Nog makkelijker dus om abonnee te worden of te blijven! En nog altijd aan 15 euro voor een jaarabonnement (4 nummers)

 • Naomi Kerkhove en Greet Vandepitte

  We vroegen Hilde Overbergh om een kijkje te nemen op Beeld en op zoek te gaan naar beelden die haar raken. Ze koos voor werken van Naomi Kerkhove en Greet Vandepitte.

 • de kerstspecial

  Of je nu een gulle gever bent, gaat voor low budget, houdt van een persoonlijke touch of kiest voor een designstuk: Instagram is tegenwoordig hét walhalla voor cadeautips. Op deze webshops 2.0 vind je zelfs voor het moeilijkste familielid een pakje voor onder de kerstboom.

 • dit was Painting Nights #1

  Op 30 november verzamelden heel wat schilders en tekenaars zich in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel voor de eerste editie van Painting Nights. Met schildersezel en penseel of juist met schetsboek en potlood, durfden zij het aan om tussen de Tyrannosarus Rex en de beroemde Iguanodons van Bernissart te werken. 
  Wat vonden de deelnemers er zelf van? Vijf creatieve nachtraven delen hieronder hun ervaring van hun schildersessie na sluitingstijd.

 • Er bestaat een lange traditie van kunstenaars voor wie tekst en beeldende kunst onafscheidelijk zijn. Het Griekse woord ‘Ekphrasis’ staat voor de relatie tussen woord en vormgeving. De eerste beroemde ekphrasis dateert uit de Griekse oudheid. In de Ilias beschrijft Homerus het schild van Achilles op zo’n kleurrijke manier dat er een krachtige visualisatie ontstaat.

 • Carte blanche
 • de kracht van een penseelstreek

  Schilderijen die krachtig en trefzeker zijn gemaakt, maar ingetogen en zelfs meditatief aandoen: de Koreaanse kunstenares Hyun-Sook Song slaagt er met haar werk al enkele decennia in. In Zeno X Gallery loopt nu haar solotentoonstelling 'The single brushstroke as a horizon between heaven and earth’. Want de penseelstreek, daar draait alles om in deze schilderijen.

 • Een gesprek met Katrien Hendrickx en Liesbeth Damen van ETNA

  Het Kunstwerktproject ‘Visite’ brengt twee generaties samen en laat jong en oud ongedwongen en verrassend samen tekenen. Visite is ook een tekenspel. In oktober trokken 50 klassen (4e, 5e of 6e leerjaar) naar een nabijgelegen woonzorgcentrum en speelden daar samen met ouderen 'Visite’. Katrien Hendrickx en Liesbeth Damen van ETNA zetten het project in een heel mooie, kleurrijke vormgeving.

 • 4 profielen die je móet volgen

  Instagram is overal. En of je nu voor of tegen bent, je kan niet ontkennen dat het inspirerend kan zijn. Ook beeldend kunstenaars en ontwerpers gebruiken het medium in overvloed en toveren met prachtige beelden die je dag net dat beetje vrolijker of kleurrijker maken. Wij pikten er vier profielen uit die je tijd zéker waard zijn.

 • 1 november 2019

  “Op het eerste gezicht lijkt deze illustratie niets meer dan een goed nagetekend logo met een gek zinnetje eronder.De tekenaar speelt hier echter een subtiel spel met tekst en tekening.Wie beter kijkt (maar vooral beter leest), ontdekt waar het de illustrator eigenlijk om te doen is: een lach ontlokken.
  Dat is hem in mijn geval goed gelukt, ik hou dan ook van dit soort humor.”

 • 31 oktober 2019

  “Ik kies deze geheimzinnige tekening voor vandaag.
  Ik word aangetrokken door de subtiele kleuren en de vreemde figuur.  Wat doet ze eigenlijk? En wat is die rare blauwe vorm? Intrigerend vind ik…
  Een tekening met penseel vind ik sowieso top.”

 • 30 oktober 2019

  ”De tekening liet mijn ogen dwalen in een niet onmiddellijk te definiëren landschap, stadszicht, stratenplan,… Ik wandelde als het ware in het beeld waarbij ik telkens opnieuw uitgenodigd werd om de diverse tekentechnieken te onderzoeken.De veelheid van onderdelen laat zich omarmen als een fris, kleurrijk geheel.”

 • Deel 4

  Morgen gaat de voorlaatste dag van A paper / A day in. We pinken nu al een traan weg: onze dagen zullen minder kleurrijk zijn zonder de stroom tekeningen die ons dagelijks overspoelen. Maar we voelen dat de tekengewoonte een stevige boost heeft gekregen, en daar juichen we om. Zo getuigen ook deze tekenaars, die dagelijks deelnamen (én tot favoriet van een van de curatoren bekroond werden).

 • 29 oktober 2019

  “Het beeld van de kamer maakt me meteen nieuwsgierig, ze doet mij vragen stellen naar de plek en het moment waarop dit beeld werd vastgelegd. Ik hou van de eenvoudige compositie van deze tekening. We krijgen een lege ruimte te zien met lichte ramen. Een mooi stuk uit de tekening vind ik de reflectie van het licht op de vloer. Doordat we niets uit de ramen zien, wordt een mysterieus sfeertje gecreëerd. Er is geen uitzicht maar alles lijkt wel in de ochtendzon te baden. Het matte kleurenpalet van de muren en het plafond dragen mee aan de stille sfeer in de ruimte. “

 • 28 oktober 2019

  “Johanne Ampe zet met deze tekening een beeldverhaal neer dat mijn aandacht eist op verschillende manieren. De schetsmatige bomenrijen zijn enorm dynamisch en staan in contrast met de strakke geometrische vorm van het huis. Er zit een prachtige lichtinval in de tekening waardoor de afgrond op je af lijkt te komen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt: wie tuimelt er door de bomenrijen? Welke rol speelt het huis in dit verhaal? Als dit de start is van een graphic novel, wacht ik met plezier en in spanning af.”

 • Deel 3

  Zondag, rustdag? Niet voor de tekenaars van A paper / A day. De tekenchallenge duurt nog vier dagen - wie houdt het 31 dagen lang vol? En zorgt deze uitdaging voor een nieuw 'tekenpatroon'? Lotte Dufour en Jens Dawn (wiens tekeningen de voorbije weken door enkele curatoren werden gespot) lossen wat informatie over hun tekenroutine. Fijne zondag!

 • 27 oktober 2019

  “In deze tekening hou ik van de compositie en de kleuren van de verschillende elementen die erin verwerkt zitten. Ze lijken allemaal losjes getekend, maar tegelijk houden ze de tekening juist samen. Wat ook voor een fijne balans in de tekening zorgt is het gebruik van verschillende materialen. Deze tekening maakt me gelukkig wanneer ik ernaar kijk. Quite an unusual piece.”

 • 26 oktober 2019

  “Twee keer scrollde ik er helemaal door en twee keer stopte ik bij deze. In het beeld gezogen door de roze confettistippen en de eenvoudige, kinderlijke lijnen die wielrenners op hun fiets creëren. 
  Bijna vormen ze gewoon klonen van elkaar. Maar een simpele haarlok, een veel te grote snor en een stereotiep brilletje steken daar een stokje voor. 
  Een hoopje coureurs, zo beschrijft ze ze zelf. Dat roept onmiddellijk een herkenbaar beeld op. Van een peloton fietskameraden, op een weekendochtend met versgewassen koerstruitjes. Lavendelfris en strak in het pak! 
  Zwetend ploegen ze zich door de velden en eindigen doen ze altijd met een pint op een zonnig terras. Voldane glimlach op de snoet. 
  Dat stereotiepe beeld schuwt ze niet. Ze tekent een fiets zoals een doorsnee kind of volwassene een fiets zou tekenen. En het werkt.  Meer nog, ze geeft het cliché beeld wat extra cachet door er een absurde toets aan toe te voegen. Een gigantische doos waspoeder daalt uit de hemel neer, alsof er écht wasgoden bestaan die lavendelfris waspoeder in het rond strooien. 
  Kortom, de dosering beeld, humor én herkenbaarheid zit helemaal snor!”

 • De Bernheimzaal in het Museum Schone Kunsten in Brussel is de komende maanden de meditatieplek bij uitstek. Een indrukwekkende draadinstallatie van Chiharu Shiota vult de ruimte. Aan de hand van een vooraf ruw uitgetekende schets brengt de Japanse kunstenares een immens weef-en-knoop-proces op gang. Kilometers draad zijn met duizenden nietjes vastgeankerd in driehoekpatronen. Op die manier ontstaat er een ritme, een steeds wederkerende mantra die uitnodigt tot verstilling.

 • 25 oktober 2019

  “Sinds ik hem heb gezien, laat deze cartoon me niet meer los. Ik was in eerste instantie getriggerd door het thema omdat ik zelf vaak met trein, tram en bus reis. Daarbij vang ik soms intrigerende gesprekken op, andere keren ben ik getuige van wrange of pakkende taferelen. Ik hou ervan om mijn medereizigers te observeren en te fantaseren over hun afkomst en bestemming. Ik heb ook veel bewondering voor wie zijn of haar observaties kan vastleggen in rake tekeningen of verhalen, zoals deze illustratrice.
  Wat ze brengt getuigt van een nieuwsgierigheid, openheid en empathie naar anderen toe die ik hartverwarmend vind. Ze vertelt een zwaar verhaal in een donkere stijl en toch voel je je als lezer achteraf beter. Wellicht komt dat door de scène waarin het hoofdpersonage met zijn neus vruchten aantikt. Dit bevreemdende schouwspel doet verwonderen en verleent aan het geheel ook een speelse toets.
  Van deze illustratrice wil ik meer zien!”

 • 24 oktober 2019

  “De tekening lijkt een reflectie op of van een moment. Ze toont aan dat tekenen meer is dan representeren, maar een wisselwerking kan zijn tussen tijd, plaats en eigen gedachten. Enerzijds hou ik ervan dat de tekening mij aan het denken zet en anderzijds me laat verdwalen in het landschap van gedachtes van de tekenaar. Maar los daarvan vind ik ze ook gewoon heel erg mooi!”

 • Als je in de buurt van Antwerpen bent, is een bezoek aan het Middelheimpark met zijn bijzondere collectie altijd een omweg waard. Zeker nu de sculpturen in een herfstdecor staan en de warme kleurenweelde van het park uitnodigt tot een verfrissende wandeling. Er is nóg een goede reden om het park te bezoeken: het nieuwe collectiepaviljoen.

 • 23 oktober 2019

  “Op het eerste gezicht maakte Nancy Demeester een eenvoudige tekening: 1 techniek, 1 kleur, 1 laag. Maar tijdens het ontdekken van de tekening zie je de verschillende interpretatielagen.
  Het kan een gevel zijn met een rond raam, een perspectief waarbij de zon vlakken aftekent in een ruimte of ‘gewoon’ een goed opgebouwde grafische tekening. Een tekening vind ik krachtig wanneer je op zoek kan gaan in het tweedimensionaal vlak ervan en je ontdekt dat er zich nog een hele wereld achter bevindt. Een wereld gecreëerd in het hoofd van de toeschouwer.” 

 • Deel 2

  De 'challenge' A paper / A day duurt ondertussen 22 dagen - 3 weken dagelijks tekenen! - en de fervente tekenaars tekenen lustig voort. We houden van deze nieuwe ochtendroutine: scrollen door dat rijke schetsboek dat onze website is (wat een diversiteit!).
  Elke dag kiest een curator zijn/haar favoriete tekening. Het werk van Penelope en Wim werd de voorbije weken opgepikt door de curatoren. Hoe beïnvloedt A paper / A day hun dagelijkse (teken)routine?

 • 22 oktober 2019

  “Mijn eigen voorliefde voor de combinatie van beeld met taal deed me kiezen voor deze tekening van Natacha Dimovska.
  Een personage in vrouwenkledij ‘moet iets bekennen’ – zij (of hij!) zit verstrikt in een wirwar van krabbels die als een doek het gezicht bedekken.
  Ik hou van het samenspel van beheerst tekenen en het driftigere kribbelen. Het blad is maar voor de helft ‘betekend’ waardoor het voelt of het personage wat afstand houdt, ook dit geeft een spannende dynamiek waarbij je als toeschouwer extra nieuwsgierig wordt.  De zin staat als een zuil waardoor ze (nog) meer gewicht lijkt te krijgen. Natacha creëert in deze tekening op speelse wijze een momentopname in een verhaal dat je verder zelf mag invullen.
  Ik ben benieuwd naar meer! “

 • Buren bij kunstenaars 2019 was de laatste editie van het open atelierweekend dat enkel in West-Vlaanderen plaats vond. Stoppen doen we niet, integendeel! Het enthousiasme van West-Vlaanderen slaat over op de andere provincies. 

 • 21 oktober 2019

  “Ik bleef hangen bij deze tekening door het eenvoudige materiaalgebruik, kleefband en balpen.
  Bovendien zie ik de gekleurde kleefband ook als een symbool : ‘kleven’ en de ‘band’ tussen de twee personage van de tekening. De balpenlijnen zijn zelfzeker en krachtig aangebracht. Originaliteit gecombineerd met een klassiek thema.” 

 • 20 oktober 2019

  “Twee figuren in bruine tinten (is het bister en zwarte inkt?). De tekening geeft zich laag na laag vrij. 
  Ik hou van tekeningen waarin lijn en vlak, positief en negatief een spel met elkaar spelen en het overnemen van de figuratie.
  Je ziet twee figuren, maar doemt er uit de achtergrond een derde op? Draagt de linkse figuur een soort helm of loopt de beweging van het haar van de rechtse figuur gewoon door?
  Plots zie je een schouder, de kin van de man wordt vormgegeven door de hand van de vrouw. Licht en schaduw, vorm en restvorm, aantrekken en afstoten, een korrel, ruis, tikkeltje mysterie. Schoon.” 

 • 19 oktober 2019

  “Wanneer ik mijn blik over de verschillende inzendingen liet dwalen, viel deze tekening me meteen op. Ze verbeeldt drie gestileerde figuurtjes. Ze staan op de tippen van hun tenen om toch maar een glimp te kunnen opvangen van wat zich buiten beeld bevindt. Hun handeling verraadt een hedendaags fenomeen, maar vormelijk horen ze eerder in een ander tijdperk thuis (ook hun kapsels zijn trouwens wat gedateerd). Die frictie vind ik interessant. Stilistisch zou ik ze onderverdelen bij de vlakheid van Japanse prentkunst, de naïviteit van Henry Darger en het kleurgebruik van Paul Duhem. 

  De eenvoud en de kleuren van dit werk spreken mij aan. Het werkt ook goed in combinatie met het speelse thema. Ik lees deze tekening als een knipoog naar ons, mensen, die al te graag naar onze smartphone grijpen om niets te moeten missen. Maar juist door dat gebaar vergeten we echt te kijken naar de omgeving om ons heen. Als je dan even ophoudt met het staren naar je schermpje, merk je hoe onnozel we er soms kunnen uitzien. Ik vind het bewonderenswaardig hoe dit banale onderwerp zo belangeloos en eerlijk werd verbeeld. Mooi!”

 • Kiki Smith bouwt sinds de jaren ’80 aan een eigenzinnig en omvangrijk œuvre. Daarin neemt haar grafisch werk een bijzondere plaats in. Een indrukwekkende expo in Centre de la Gravure in La Louvière toont meer dan 100 prenten en tekeningen, van 1981 tot heden.

 • 18 oktober 2019

  “Tussen de vele inzendingen zijn me meteen enkele tekeningen opgevallen omwille van hun voelbare liefde voor het tekenen, hun technische kundigheid en/of hun eerlijkheid. Als ik er ééntje moet uitkiezen, dan is het dit beeld van een woonkamer met koffie op tafel en zicht naar buiten. Wat me aanspreekt is de speelse wijze waarop de maker een banaal tafereel weet om te zetten in een frisse schets. De gemaakte keuzes – hoe de realiteit is herleid tot enkele lijnen en vlakken – getuigen van een gevoel voor compositie, kleur en lijn. Ik werd er instant vrolijk van!”

 • Sinds 3 jaar runnen modedocente/schoenontwerpster Kristel Peters en de Spaanse onderzoekster María Boto Ordóñez het Colorlab. Met dit project aan het KASK in Gent willen ze inzicht krijgen in hoe kleuren ontstaan en zelf nieuwe kleuren ontwikkelen. In september stellen ze de kleurexperimenten van het Colorlab voor tijdens de expo ‘Unlabelled’.

 • 17 oktober 2019

  “Lotte is een meester met kleuren en beheerst een expressieve, spontane en erg persoonlijke lijnvoering. Deze tekening sprak me zowel grafisch als conceptueel onmiddellijk aan.
  Is het een man met migraine, krabt hij zijn ogen uit van de pijn? Of gaat het gewoon om het dagelijks ontwaken uit een diepe slaap? Geen idee wat Lotte hier neerkrabbelde, maar de tekening spreekt tot de verbeelding en is een pareltje.”

 • 16 oktober 2019

  “Deze ochtend waarschuwde Judith Vanistendael al voor enige laattijdigheid per mail: “Ik zit op een boot tussen Engeland en Spanje. Normaal is er internet, maar het stormt.” En toen viel het contact weg.
  Daarom koos niet Judith, maar Kunstwerkt op de valreep de tekening van de dag:

  “Iedere dag blijven er verrassend veel tekeningen verschijnen. Sommigen tekenen af en toe, maar het is ook fijn om langzaamaan de volhouders te kunnen onderscheiden. Penelope Deltour is één van die toegewijde uitslovers, die zich duidelijk heeft voorbereid op onze #apaperaday19. Zo creëert Penelope op haar account een beeldverhaal, waarbij het iedere dag uitkijken is naar het vervolg. Een potvis, de zee, en een man in een hutje op een vlot spelen de hoofdrol. Het is op dit moment nog uitkijken naar welke wendingen het verhaal zal nemen, maar de enige zekerheid is dat het narratief binnen 31 afleveringen vervat zit.
  Wanneer we voor het eerst langs de tekening van Penelope scrolden, leek het een berg die dreigt af te brokkelen, maar snel werd duidelijk dat er iets magischer achter de tekening schuilt. Vooral het mannetje op de rand merk je pas later op. Het is zo’n afbeelding waar je naar kan blijven kijken, en laag per laag meer geïntrigeerd raakt door het verhaal dat wordt verteld. Vooral het vlaggetje die daar zo dapper wappert, met een miniatuurpotvis, verblijdt ons het meest.
  Verbluffend ook hoe de textuur van de potvis tot leven komt.
  Wij kijken alvast uit naar de volgende episode van deze #humpbackwhale.”

 • Deel 1

  Al twee weken scrollen we door een overvloed aan tekeningen voor A paper / A day. De challenge van dit project luidt: teken een maand lang élke dag en post je tekening op Instagram. Veel tekenaars gaan de uitdaging aan, wij kijken juichend toe (en tekenen mee).
  We zijn ook benieuwd:
   zet A paper / A day echt aan tot meer tekenen? Wat halen deelnemers uit de challenge? We vroegen het aan twee fervente tekenaars, wiens tekening werd gekozen door een van de curatoren.

 • 15 oktober 2019

  “Deze houtskooltekening zuigt me in het scherm.
  Het beeld intrigeert omdat het tegelijk iets vreselijk onheilspellends als veel rust uitstraalt.
  Het is een geheimzinnig tafereel, geen uitverteld verhaal. Daar hou ik van.
  Technische kunde is hier gecombineerd met veel gevoel. Ik hou van de sfeer in het beeld, met zijn donkere randen en opgelichte middendeel, met zijn nuances die doen denken aan een oude foto die meer verhult dan toont, met het licht dat in de verte de bergtoppen wit kleurt.
  Zo zuigt de tekenaar me tot ver in zijn landschap, helemaal tot op die bergtoppen. Daarboven wil ik staan, en het feit dat ik niet weet of daar angst of rust op me wacht, vergroot het verlangen.”

 • 14 oktober 2019

  “Tussen de vele fraaie inzendingen werd mijn blik toch meteen naar dit kleurrijke tafereel getrokken. Helder kleurgebruik, daarmee kan je mij namelijk nogal makkelijk verleiden.
  Maar wat Jo hier heeft gedaan is het inzetten bij een eerder ‘dramatisch’ gegeven, een koppel dat in conflict is. Het is geen ordinair ruzietje, neen, die twee hebben ambras. Een kleurrijke variant dus op de echtelijke ruzie. Die twee gegevens, snoepjeskleuren en die wrange inhoud combineren, werkt hier heel komisch. Je kan er zelf veel bij verzinnen, de mogelijke dialoog tussen die twee… Als kijker heb je dus ook nog ontdekkingsruimte.
  Hoewel het maar een schetsje is, staan alle lijnen wel op de goeie plek, is het beeld mooi in balans. Met zo weinig een hele wereld oproepen, daarvoor moet je toch van goeden huize zijn.
  Trouwens, volgens mij zien die twee in beeld mekaar nog graag, de tekenaar heeft de vrouw de subtiele elegantie van een viool meegegeven. De scheiding is nog niet in zicht, ze komen er wel samen doorheen.” 

 • 13 oktober 2019

  “Ik heb echt een zwak voor techniek. De stofjes zijn meesterlijk weergegeven, ik kan ze bijna voelen. Bij werken die mij meteen aanspreken kan ik de hand van de kunstenaar aftasten met m’n oog. Het fijne weefsel van pennenstreken, de kreuken en frommels van donker vs licht: daar plooi ik voor. En het is niet enkel de techniek maar ook het onderwerp, de stof is sterk beeldend: het vervellen in andere identiteiten, de ontkleding en het afwerpen van een uniform. De hele reeks is “Spitze”.”

 • 12 oktober 2019

  “Het werk van Louise De Meester straalt een speelsheid uit waar je meteen blij van wordt. Op het eerste zicht zie je twee kippen tussen het gras. Dan valt het op dat de ene kip een ei in haar buik heeft, waarna je plots ook het felrode ei van de andere kip opmerkt. Beiden staren ze een beetje verbaasd naar dat rode ei. Dat vind ik leuk.

  Het is een tekening waar je wel eventjes naar kan kijken en op ontdekking in kan gaan. Er wordt een heel verhaal verteld in één beeld en als kijker wordt je fantasie uitgedaagd om mee te gaan in dat narratief. Die ene tekening maakt je meteen nieuwsgierig naar de rest van het verhaal, het ‘ervoor’ en het ‘erna’.

  Niet alleen het onderwerp is erg speels maar ook de uitvoering. De ongedwongen combinatie van de verschillende materialen en kleuren is helemaal geslaagd. Snelle verfstroken voor de planten, de meer uitgewerkte uitvoering van de kippen, potloodvegen die de schaduw aangeven en de stippeltjes in de verf tussen de planten. Alles wordt uiteindelijk samengebracht tot een mooi geheel door de kleuren en de achtergrond.”

 • 11 oktober 2019

  Geen echte tekening maar een linoprint. Dit werk van Larussav sprak me onmiddellijk aan door het krachtige beeld. Alles staat op zijn plaats en werkt mooi met elkaar. De afbeelding op zich is eenvoudig: zonder de beschrijving te lezen leek het in eerste instantie over iets speels te gaan. Ikzelf dacht aan een rollende bal, een gek gebogen lichaam, een leuke illustratie. Er zit echter veel meer achter.
  Dit werk werd gepost op World Mental Health Day en door een korte beschrijving krijgen we een vluchtige blik in het leven van de kunstenaar. Het geeft de bevestiging dat iedereen het wel eens moeilijk heeft, dat het belangrijk is om hulp te zoeken en je te omringen met de juiste mensen. Loslaten en vergeten, de bal wegkaatsen en je gal uitspuwen.  Het is een werk dat sterk is in zijn eenvoud en sterk in zijn boodschap. 

 • 10 oktober 2019

  “Ik heb eigenlijk niks met monsters, maar in deze tekening weet hij/zij mij te vertederen. Allicht ook omwille van de beetje gelukzalige glimlach op het gezicht van de schommelende jongen. Of is het een meisje? En is het eerder een grijns dan een glimlach? Ik hou van die ambiguïteit. 
  Deze schijnbaar simpele tekening roept zowel een verhaal als emotie als lichamelijkheid op, er ontstaan personages, relaties, gewaarwordingen…. dat is straf om dat allemaal met één tekening te kunnen waarmaken. 
  Het heeft ook iets bitterzoets: misschien is het een eenzame ziel die dankzij zijn/haar fantasie toch een heerlijk moment beleeft? Want er gaat zeker een groot gevoel van vrijheid uit. Of is het gewoon iemand met een buitengewone fantasie?
  De titel zit ook goed…
  Het doet een beetje denken aan het surrealistische werk van de Australische Shaun Tan, dus mijn liefde voor illustraties heeft me zeker beïnvloed in mijn keuze.”

 • 9 oktober 2019

  “Mijn oog viel meteen op de fijne lijn, die naar mijn gevoel in één beweging op papier werd gezet. Hier en daar zie je een aarzeling, wordt het lijntje wat dunner en dan weer voller. Op het eerste gezicht zag ik een oud mannetje in de tekening met een bril, ingevallen kaken en een vooruitstekende kin.
  Toen ik de omschrijving las bleek het een schoen te zijn maar dan gekanteld.
  Het is fijn dat er vrijheid is om meerdere dingen in de vorm te herkennen.
  Een schoen kan je op zoveel manieren tekenen, ik vind het knap dat de vorm zo uitgepuurd en eenvoudig is.
  De tekening is niet perfect, je voelt de beweging die de tekenaar heeft gemaakt, de punten waar hij is gestopt, een bochtje heeft genomen en weer verder is gegaan, dat vind ik prachtig.
  Met weinig is er toch veel gezegd, een beetje als poëzie op papier.”

 • 8 oktober 2019

  ‘We kiezen voor deze man, in enkele zuivere lijnen getekend. Het ziet er een heel eenvoudige tekening uit, maar ze is perfect uitgevoerd. Er zit ook veel beweging in de tekening door de houding van de man en de vloeiende lijnen. En vooral inhoudelijk is het een intrigerende tekening die tot de verbeelding spreekt. Wat doet deze man? Braakt hij allerlei woorden uit? Of blaast hij rook uit? Of ademt hij net iets in? Je kan er van alles bij verzinnen. Je blik blijft er aan hangen.’

 • Carla Meertens en Claude Dendauw

  We vroegen kunstenares Tinka Pittoors om een keuze te maken uit de webgalerie. Ze koos werken van Carla Meertens en Claude Dendauw.

 • 7 oktober 2019

  ‘Dit is een tekening met een opvallende en krachtige compositie: de figuur is dwars over het hele blad geplaatst en boeiend afgesneden onder de romp. De zwarte penseelstreek links van het blad zorgt ervoor dat we ‘binnenkijken’ in de scène van de tekening. Met minimale middelen weet de tekenaar een hele sfeer en ruimte te scheppen die bovendien tot de verbeelding spreekt. Ligt het jonge meisje ontspannen met haar armen achter haar rug op een bed? Of slaapt ze rechtop zoals een poes of een paard dat kunnen? Slaapt ze eigenlijk wel of zijn haar ogen gesloten in een moment van gestolen genot? Een spel van vrijheid en gebondenheid, sereniteit en spanning wordt opgeroepen in één enkel beeld. En Breitners en Balthus’ meisjes zijn nooit ver weg.’

 • 6 oktober 2019

  “De tekening trof mij niet enkel door de sterke compositie, ruw en zacht materiaalgebruik en een vaag dieptezicht maar bovendien wordt de tekening spannend in het blad gezet. 
  De heftige, bijna gekraste getekende lijnen van de romp van het beest, de poten die onvolledig getekend zijn en daardoor net krachtig over de grond zweven vooraleer ze zullen neerkomen: ze geven het beeld een bijzondere uitstraling. 
  De grote beweeglijkheid van het angstig beest – dat afremt voor één of ander gevaar en dit in de ogen kijkt – trekt de kijker even in de wereld van de kunstenaar.”

 • 5 oktober 2019

  “Gisteren werden er voor Werelddierendag heel wat mooie dieren getekend om uit te kiezen. Uiteindelijk was het deze tekening van een baltimoretroepiaal die mij het meest overtuigde. Intuïtief sprak deze tekening mij aan vanuit mijn voorliefde voor vogels. Verder sprak ook de eenvoud en elegantie van dit werk mij aan: het minimaal kleurgebruik, met de sterke aanwezigheid van wit in de vogel. Doordat Laure hetzelfde wit van de vogel als achtergrond gebruikt, zorgt dit ervoor dat deze straalt op zichzelf en zich op zijn plaats lijkt te voelen op het papier. De positie van elke lijn en vorm is precies daar waar het moet zijn en vormen zo een goede compositie. Al deze elementen zorgen ervoor dat dit werk er voor mij uitspringt en ik ernaar kan blijven kijken om het te bewonderen.”

 • 4 oktober 2019

  “Bij het bekijken van de tekeningen trok een afgesneden compositie van twee vrouwen met een hondje mijn aandacht. Je ziet het gezicht van de vrouwen niet en dat prikkelt de verbeelding. De tekening laat ook veel te raden. De vrouwen lijken op iets te wachten, maar wat? Hun houding en positie van het hondje laat vermoeden dat ze er al een hele tijd staan.
  De arceertechniek met vele aanzetjes maakt het geheel levendig en het lijvig hondje is heel trefzeker weergegeven. Door het beestje niet helemaal af te beelden is het een perfecte compositie.”

 • 3 oktober 2019

  “Bij het bekijken van de tekeningen was er één tekening die, met een hypnotische blik, mijn aandacht greep.
  Ik bekeek de tekening – die voor mij een eerste aanzet lijkt, een studie voor een schilderij – van dichterbij, en dan valt de vlotheid van tekenstijl op, aangenaam om naar te kijken. Er is een directheid aanwezig, geen twijfel. Een duidelijke aanpak in het overbrengen van een gedachte naar een tekening.
  Het is voor mij niet nodig om te achterhalen wat de betekenis van dit beeld moet zijn: het staat op zichzelf en heeft genoeg kracht om beeldend te imponeren.”

 • 2 oktober 2019

  “Ik heb een voorliefde voor vlotte, spontane tekeningen. De combinatie van collage, verf en tekening werkt in dit geval bijzonder goed.
  Mijn poging het beeld te ontleden: we starten met het kammen van de haren, dan volg je met je ogen het fijne lijntje naar de ogen, de neus, dan wisselt het af met een forse verfstreek die eindigt met een fotocollage.
  Een mooi kleurenspel en het werken met eenvoudige vlakken en een fijne lijntekening oogt fris.  Ik ben benieuwd of hier bijvoorbeeld schetsen aan vooraf gaan. Het lijkt van niet, en dat getuigt van durf.”

 • wetenschappelijk plantentekenaar

  Omer Van de Kerckhove werkt als tekenaar in de Plantentuin in Meise. Zijn tomeloze fascinatie voor paddenstoelen en planten levert prachtige wetenschappelijke aquarellen op. We trokken naar zijn atelier om een inkijk te krijgen in de fascinerende wereld van deze plantentekenaar.

 • Etsen is mediteren

  In september pakt Galerie Solo in Antwerpen uit met werk van Adriaan Marin. Hij won de recente editie van de Prijs Frans Dille. Die wordt elke drie jaar uitgereikt aan een veelbelovend talent in de teken- en/of grafiekkunst. Marin heeft van etsen in zwart-wit zijn handelsmerk heeft gemaakt, maar hij droomt ondertussen ook al van geschilderde kleuren.

 • Vakantie. Dan trekken ook kunstenaars de deur achter zich dicht en zoeken andere oorden op. Maar artistieke invallen of inspiratie kunnen op elk moment de kop opsteken. Je bent maar beter goed voorbereid. Welke voorwerpen mogen niet ontbreken in de reiskoffer van een kunstenaar?

  We legden 5 kunstenaars deze vragen voor: wat neem je zeker mee op reis en wat teken of maak je zoal in vakantiemodus?

 • Carte Blanche
 • Tweelingzussen Ellen en Jill Keppens werken samen aan de restauratie van het schilderij 'Cupido en Psyche' van Jacob Jordaens. Ze vertellen er over in ‘De restaurator’, een videoreeks van het Koninklijk Musea voor Schone Kunsten in Antwerpen. We vroegen Jill en Ellen om een keuze te maken uit de webgalerie op www.kunstwerkt.be

  De zussen kozen werken van Fabienne Verhulsel, Hilde Orye, Danielle Goffa en Koen van Reybrouck.

 • Het nieuwe wonderkind van de hedendaagse (teken)kunst, zo wordt Fabien Mérelle (°1981) al genoemd. Nog tot 30 juni kan je in Keteleer Gallery naar de eerste Belgische solotentoonstelling van deze Franse kunstenaar.

 • Vakmanschap is een vorm van cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden, met wortels in traditie. Dat vakmanschap doorgeven is uiterst waardevol. Sinds dit jaar lopen meester-leerling-trajecten die net dat stimuleren. We polsten bij projectduo Lies Caeyers / Sophie Kuijken naar hun ervaringen.

 • Heb je het ook opgemerkt? De collage is helemaal terug. Zo vieren we op zaterdag 11 mei 2019 World Collage Day. Dat is een wereldwijd project, met een heel mooie Belgische bijdrage: de World Collage Atlas. Het idee komt van Coupee Collage Collective, een nieuw platform voor hedendaagse Belgische collagekunst. We spraken met initiatiefnemers Bram Antheunis en Brunhilde Borms.

 • De derde editie van grafiekfestival drukdrukdruk is nu wel héél dichtbij. Op 4 en 5 mei tonen grafiekfans in heel België hun werk(plek). Heel wat grafici nemen voor de derde keer deel. Wij spraken met 3 fans van het eerste uur.

 • Carte Blanche
 • Harmonie, sereniteit, helderheid in kleur en vorm zijn de belangrijkste aspecten in het werk van Els Janssens. Haar keramiek en schilderijen zijn duidelijk geïnspireerd door de natuur en door de Japanse vormgeving. Els streeft naar de schoonheid van de imperfectie, het onvolmaakte en het tijdelijke.

 • Claessens Canvas, één van de laatste én belangrijkste spelers in kwalitatieve schildersdoeken ter wereld, mag Borremans en Tuymans onder zijn klanten rekenen. We gingen langs in dit bijzonder bedrijf en namen een kijkje bij het productieproces van hun schildersdoeken.

 • Ruth Van de steene en Lies Schroeyen

  ‘Ach het wordt vast mooi’. Onder die titel brengt Ruth Van de steene haar derde bundel uit. Haar puntdichten zijn vergezeld van illustraties van Lies Schroeyen, stilaan een compagnon de route. Zo starten ze net het creatief collectief ‘leesteken’ op.

 • Tijdens 3 weekends in maart laat het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival je pareltjes van deze twee architecturale stijlen ontdekken. Voor de derde keer kan je in de hoofdstad rondneuzen in interieurs die je anders nooit te zien krijgt. Elk festivalweekend focust op een andere Brusselse regio. Er is telkens heel wat fraais om naar uit te kijken. Je kan in 40 opmerkelijke woningen binnenkijken, expo’s bezoeken of lezingen en workshops bijwonen.

 • Carte Blanche
 • Prikkels lijken geen grenzen meer te kennen, maar overspoelen ons langs alle kanten. Hoe gaan we daar mee om? De expo ‘Prikkels. Tussen pijn en passie’ in Museum Dr. Guislain toont kunstwerken die vragen stellen over de plaats van het individu in zijn razende of juist desolate omgeving.

 • Nog tot en met einde juni kan je in Kanal in Brussel naar een tros nieuwe expo’s. Daarna gaan de poorten van de voormalige Citroëngarage dicht voor de ombouw tot een nieuwe, hopelijk heel relevante, culturele instelling. Onze tip: plan vóór het zover is nog een bezoek: de opstelling van kunstwerken, vaak uit de collectie van Centre Pomidou, in de voormalige ateliers en lokalen van het indrukwekkende gebouw levert een bijzondere ervaring op.

 • Horror op papier

  Fanzines zijn helemaal terug. Ook Thijs Desmet is helemaal vol van de zinecultuur. De Gentse illustrator startte ‘Strange Sequences’ op, een zine met een focus op ‘weird fiction’. Thijs heeft altijd al een obsessie gehad voor sciencefiction en horror. Met dit project combineert hij die passie met zijn liefde voor experimentele strips en wil hij boeiende kunstenaars promoten.

 • Hans Op de Beeck is een artistieke duizendpoot met internationale faam. Hij stelt wereldwijd tentoon. Achter zijn indrukwekkende producties staat een stevig en veelzijdig team, aangevoerd door coördinator Ann Marcelis. Zij organiseert het reilen en zeilen van Studio Hans Op de Beeck en bewaart nauwkeurig het overzicht, onder meer over een groot aantal internationale expo’s en producties. We trokken naar Hans’ studio in Anderlecht en luisterden hoe Ann dat aanpakt.

 • ‘Ik voorspel de moderne Congolese schilders uit de jaren 50 en 60 een grote toekomst.’ Aan het woord: Jo Van Severen, die tot zijn overlijden in 2013 met veel passie Congolese kunst verzamelde. De groeiende aandacht voor Afrikaanse kunst lijkt hem gelijk te geven. Kunsthandelaar Raf Van Severen, zelf een specialist in Belgische schilderkunst, maakte een selectie uit die collectie van zijn vader en toont die in ‘Congo’. De expo is opgevat als één groot eerbetoon.

 • Kerstmis komt stilletjes aan dichter in de buurt. Nog geen tijd gehad om op cadeautjesjacht te gaan, heb je geen enkel idee wat je kan geven of wil je dit jaar iemand verrassen met een origineel cadeau? Geen paniek! Wij zochten de 4 creatiefste geschenkjes voor onder de kerstboom.

 • Je bent er voor of tegen, maar het valt niet te ontkennen dat Instagram hét sociale medium van het moment is. Een medium waar fashionista’s hun brood mee verdienen, maar ook een kanaal voor beeldende kunstenaars om op een esthetische manier beeldend werk online te plaatsen en zo hun publiek te verbreden. In deze rubriek lichten we drie profielen toe die je móet volgen.

 • Better, faster, harder, stronger! De verrassende expo ‘Fibre-Fixed’ in het Gentse Design Museum toont wat er mogelijk is wanneer je vezels combineert met een (bio)kunststof. Composietmateriaal koppelt de sterkte en stijfheid van vezels aan de lichtheid van plastics. De combinatie van twee materialen haalt het beste in beide boven. Geen wonder dat designers een pak kansen zien in de mogelijkheden van dit materiaal en er volop mee aan de slag gaan.

 • In het boek 'Veldoven, keramiek uit het vuur' lees en zie je het verslag van een project dat net een jaar geleden plaatsvond in het open landschap van Moorslede. De beelden verraden een passie voor vuur, traditie, het collectieve. Een feest van bouwen, stoken, wachten. Tot het moment waarop de oven wordt geopend en de resultaten zich prijsgeven. We spraken met Louise Gevaert, één van de initiatiefnemers.

 • 3 profielen die je móet volgen (1)

  Je bent er voor of tegen, maar het valt niet te ontkennen dat Instagram hét sociale medium van het moment is. Een medium waar fashionista’s hun brood mee verdienen, maar ook een kanaal voor beeldende kunstenaars om op een esthetische manier beeldend werk online te plaatsen en zo hun publiek te verbreden. In deze rubriek lichten we drie profielen toe die je móet volgen.

 • Middle Gate II

  In 2013 realiseerde wijlen Jan Hoet één van zijn laatste kunstprojecten in Geel. Vijf jaar later kreeg het Antwerpse M HKA de vraag om een al even zinnenprikkelend vervolg te organiseren. Centraal in deze expo: de heilige Dimpna.

 • In oktober 2017 vonden de eerste ‘Visites’ plaats. Hier vind je foto's en reacties van de deelnemers.