Als je deelneemt aan een expo of open call, je portfolio wil samenstellen of werkt aan je Instagrampagina of website, moet je een selectie maken van je werk. Maar hoe doe je dat? We geven je alvast enkele tips om een weloverwogen keuze te maken.
Afhankelijk daarvan zal de selectie telkens anders zijn. Toon je je werk op een specifieke locatie? Wil je je werk online tonen, en zo ja, op welk platform? Neem je deel aan een expo of open call met een bepaald thema? Heb je een bepaald doelpubliek voor ogen? De keuze is aan jou.
Sta stil bij je eigenheid als kunstenaar. Waarom maak je werk? Wat inspireert je? Welk verhaal wil je vertellen? Waar sta je, en welke ambities heb je? Wat heb je daarvoor (nog) nodig? Wanneer je een selectie moet maken, is het belangrijk om ook hierbij stil te staan.
Tip: Jezelf voorstellen als maker is geen bijkomstigheid, het is zelfs een belangrijk onderdeel van je kunstenaarschap. Bovenstaande vragen helpen je bij het schrijven van een artist statement. Je vindt enkele richtlijnen voor het schrijven hiervan terug in dit artikel.
Wat maak je? Wat is er specifiek aan je werk? Wat is de rode draad in wat je maakt? Selecteer werk dat kenmerkend is voor jouw specifieke beeldtaal.
Wat wil je in de kijker zetten? Kies je voor variatie? Wil je je evolutie tonen? Zet je werken rond een bepaald thema of bepaalde reeks in de kijker?
Tip: Giet dit in een korte, persoonlijke tekst. Dit kan heel verhelderend zijn: door zo'n tekst te schrijven ben je verplicht om stil te staan bij de essentie van je werk.
Zorg dat het in één oogopslag duidelijk is wat je doet. Overdonder je publiek niet met kwantiteit, maar selecteer enkel je beste werken. Kan je benoemen waarom bepaalde werken sterk en andere minder sterk zijn? Kies bij voorkeur voor recent werk.
Zorg voor variatie in je selectie. Denk goed na over hoe de werken zich tot elkaar verhouden. Maak de kijker benieuwd naar de rest van je werk.
Documenteer je werk steeds aan de hand van goed beeldmateriaal. Denk ook aan beelden van je atelier, expo's, van work in progress en zelfs van eventuele inspiratiebronnen. Wanneer je een selectie moet maken, is het erg handig om over zo'n databank met goede beelden te beschikken. Met de tips uit het artikel 'Hoe fotografeer ik mijn kunstwerk?' maak je de beste foto’s van je werk.
Vermeld titel, afmetingen, materialen, productiejaar bij je werk. Dit helpt kijkers interpreteren als ze voor je werk staan, maar ook online is het steeds belangrijker. Zoekmachines pikken deze gegevens namelijk op.
Wil je je online beter profileren?
Lees dan zeker dit uitgebreid artikel op Beeld.