We opereren nog even allemaal vanuit de huiskamer, onze quarantainecel bij uitstek. En om toch nog enigszins wat contact te hebben met onze virtuele medemens, is Instagram de ideale plek voor wat visueel voer. Scrollend doorheen onze dagen, trokken vijf profielen onze aandacht.
Blijft uw brievenbus naast enkele online pakketjes behoorlijk leeg? En verkiest u al eens een degelijke brief tegenover een skyperitief? Dan is DE TUSSENRUIMTE, het sprokkelpostproject waarin Charlotte Peys schrijft en tekent, de oplossing tijdens deze quarantainedagen. Iedere dag vind je op haar Instagram-account de enveloppe én brief die ze die dag verzegelde. Haar persoonlijk gefrankeerde post stuurt ze richting eender wie die het nodig heeft. Een spel tussen beeld en woord, die je ook zelf kan ontvangen. Een mailtje naar charlottepeys@gmail.com en verlangen maar.
Zeer efficiënt tegen de virale verzuring.
Op het account van Obed duiken de laatste dagen minder zeefdrukken op dan voorheen, maar juist des te meer collages. Knipsels, kleurtoetsen en tape: het zijn de componenten waarmee hij zijn quarantainedagen vult. Bovendien lijken de 2D-werken geen specifieke voor- of achterkant te hebben, maar zijn beide zijden juist complementair elk werk. Waarschuwing: Obed zorgt ervoor dat je nog snel zelf een quarantaineproject uit de grond wil stampen.
Je woont in Gent? Je hebt een raam waaruit je de laatste dagen verdacht veel hebt liggen staren? Niet dat je het beu bent, nee. Maar bon, als er weinig uitzicht is op het einde van de lockdown, dan verwacht je toch een fijn uitzicht uit je raam. In dat geval biedt Quarantekening een nieuw perspectief. Dit project verenigt Gentse kunstenaars op Gentse ramen, en dat voegt al eens een extra dimensie toe aan de berenwandeling. Ondertussen zijn er in het straatbeeld al tekeningen te vinden van Sofie Decleene, Heike Dobbelaere en Penelope Deltour.
Meer info via quarantekening@gmail.com.
Hoe de lockdown er uitziet in de stad Ieper? Daar mag je de komende dagen voorlopig nog niet voor uit je kot. Al geeft Nancy Demeester je daar wel een impressie van. In zwart-wit tekent ze de gevels en ramen van de stad, en zie je hoe haar schetsen groeien en variaties worden van elkaar. De abstracte raampartijen, het detaillistisch traliewerk, of de schaduwpartijen in de gordijnen: je zou haast willen dat ze nooit meer opengaan.
Illustratrice en collagekunstenaar Jelle Van Den Heede gaat in de maand april in dialoog met de bewoners van een psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus in Sint-Niklaas die door de corona maatregelen nog meer afgezonderd zijn dan anders. Ze zoekt, vindt, verzamelt en categoriseert objecten uit hun dichte omgeving.
Onder #kunstinafzondering is ze één van de twintigtal kunstenaars die door Museum Dr. Guislain en Coupee Collage Collective elk aan een instelling werden gekoppeld. Een mail art project met een boodschap.