Stierenvechters in de duinen

Weg van het atelier

Naar openluchtexpo's moet je deze zomer niet ver zoeken, zoals je hier al kon lezen. In weilanden, parken of midden in de stad. Maar je verwachtte je waarschijnlijk niet aan straffe foto's toen je met je tenen in het duinenzand stond? Eva Faché is een van de fotografen die werk toont in de expo 'Out of office'.

Het is een fijne verrassing: in de duinen van Koksijde word je getrakteerd op foto's die je haast dwingen om dichterbij te komen. De beelden houden je blik vast. De expo 'Out of office' is het resultaat van een grootschalige fotowedstrijd die Breedbeeld jaarlijks organiseert. Via een open call - die je misschien wel zag passeren op Beeld - zochten ze werk dat overeind blijft tussen wuivend helmgras en opwaaiend zand. Eva Faché, één van de geselecteerde fotografen, vertelt ons wat meer over haar deelname.

Met welk werk nam je deel aan de open call?
Vier jaar geleden maakte ik een reeks over het leven achter de schermen van een seizoen stierenvechten in Portugal. Het project werd dit voorjaar verwerkt in een boek (Stockmans Art Books). Dat leek me een mooie gelegenheid om het werk in te sturen voor de open call van Out of office.

Vond je het een uitdaging om een beeld te kiezen voor zo'n weidse omgeving? 
Ik vind het altijd een uitdaging om de ‘juiste’ beelden te kiezen voor een wedstrijd. Het blijft zo subjectief. Maar ik heb de neiging mijn buikgevoel te volgen, dat werkt goed. 

Hield je rekening met de omgeving waarin het getoond zou worden? 
Ik lette vooral op de kleuren van de beelden. Ik bezocht de locatie niet op voorhand. Maar ik dacht aan de duinen en het zand, en koos op basis daarvan vijf beelden die daarbij zouden passen. 

Maar zou je ander werk hebben ingediend als de expo binnen plaatsvond?
Ik had geen ander project ingediend, maar ik zou misschien wel anders nadenken over de keuze van de beelden van dit project. Dan had ik waarschijnlijk andere beelden uitgekozen.

Ben je de expo al gaan bezoeken?
Ja, en ik vond het geweldig! Een leuke manier om door een tentoonstelling te wandelen. Daarbij komen er nog zoveel andere prikkels bij kijken: de wind, de geur, vogels, het zand… 
Naar mijn mening is het een geslaagde editie van de expo. Ik ben heel dankbaar dat ik deel mocht nemen aan 'Out of office'! 

Het fotoboek 'Que Deus Reparta A Sorte' is verkrijgbaar via evafaché.com, je kan het ook vinden in enkele boekhandels in Gent en Antwerpen.
De expo 'Out of office' loopt nog tot 19 september 2021 in de duinen van Koksijde. Alle info erover vind je hier.